Oprișan: Toate obiectivele de investiții începute de administrația PSD în județul Vrancea vor fi finalizate

0
864

Proiectele de investiții începute de administrația PSD în județul Vrancea vor fi finalizate până în iunie 2020, a asigurat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. În cadrul ședinței de săptămâna aceasta a Consiliului Județean, a fost discutat stadiul în care se află mai multe proiecte de investiții în infrastructura rutieră din județ, proiecte finanțate atât din fonduri europene dar și prin programul PNDL. Șeful administrației județene i-a asigurat pe cetățenii județului că și-a ținut promisiunile și le-a dus la bun sfârșit, iar nerealizările unor investiții nu au depins de administrația județeană ci de guvernele care s-au succedat la București.

Este vorba despre construcția unei autostrăzi, a unui aeroport și a parcului industrial. Cea din urmă investiție a fost începută de Consiliul Județean dar sistată deoarece ar fi fost ineficientă în lipsa unui infrastructuri precum autostradă sau a unui aeroport care să încurajeze investitorii să deschidă fabrici în Vrancea, așa cum s-a văzut în cazul parcului industrial de la Galați, o investiție de zece milioane de euro care nu a fost utilizată. Totodată, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a precizat că cei 220 milioane de lei prin PNDL, pentru proiecte de infrastructură din județ, repartizați de Guvernul PSD, trebuie păstrați pentru că sunt lucrări deja contractate. „Toate obiectivele de investiții începute de administrația PSD în județul Vrancea vor fi finalizate sau în proporție de 95-98% până la data de 15 iunie 2020”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Acesta a menționat și schimbările aduse de noul guvern PNL, care nu mai plătește facturile la PNDL, pune beneficiarii să plătească din banii autorităților locale, după aceea se mai gândesc până când vor face aceste decontări.

O altă investiție majoră din Vrancea este cea în alimentările cu apă și rețelele de canalizare din localitățile vrâncene, un proiect de 248 milioane euro, care continuă după investițiile de 104 milioane euro finalizate în anii anteriori.

Situația a fost prezentată în plenul Consiliului Județean, directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Judeţean Vrancea, Romeo Iordache, explicând aleșilor județeni care sunt motivele pentru care sunt diferite întârzieri la proiectele aflate în derulare. Astfel, în cazul investițiilor aflate în derulare prin PNDL, au fost solicitate modificări de către constructori, cum ar fi actualizarea restului rămas de executat. Ori, la verificări, în documentațiile prezentate, o parte conținea neconformități, neconcordanțe și au fost restituite contractorilor, astfel că aprobarea indicatorilor tehnico economici și a restului rămas de executat s-a făcut în cursul anului. „S-au realizat lucrări conform graficelor stabilite. Monitorizăm fiecare contract în parte, astfel că la data la care un contractor va ieși din cadrul contractului se vor aplica penalități”, a spus directorul Direcției Tehnice.

În ceea ce privește proiectele din fonduri europene, administrația județeană derulează investiții la patru drumuri județene 205B, 205R, 205C și 202E. Însă aceste lucrări se suprapun cu lucrările de extindere și modernizare a sistemului de apă și apă uzată, etapa a II-a, realizat de CUP Vrancea. Toate lucrările au autorizație de construire, sunt monitorizate, au semnate ordinele de începere a lucrărilor.

Directorul Iordache a menționat că, la acest moment, se lucrează pe DJ 205C, Golești-Cârligele-Vârteșcoiu-Odobești, unde s-a primit o cerere de rambursare de un milion lei, reprezentând proiectarea. Va fi depusă o altă cerere de rambursare de 1,1 milioane lei, reprezentând execuția lucrărilor. De asemenea, se lucrează pe drumul județean 205 R, Gologanu-Slobozia Ciorăști- Cotești, unde valoarea lucrărilor este de peste un milion de lei.

Lucrările la drumuri depind însă de cele realizate la alimentările cu apă și rețele de canalizare. O adresă de la CUP arată că lucrările care se execută de-a lungul drumurilor județene 205B, 205R, 205C vor fi finalizate până la finele anului 2020 iar cele aferente DJ 202E în cursul anului 2021. Aceasta deoarece firmele contractate de CUP se lovesc de problema forței de muncă insuficiente în domeniul construcțiilor. Ritmul investițiilor la drumurile județene depinde de lucrările care trebuie executate de firmele contractate de CUP. Pentru că aceasta este logica normală a lucrărilor, întâi se face infrastructura de apă și canalizare, ulterior se lucrează la reabilitarea și modernizarea drumurilor. Nu se pune întâi asfalt, apoi se sparge pentru țevile de apă și la final se toarnă a doua oară asfalt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here