GALERIE FOTO: Colegiul Tehnic „Ion Mincu” a acceptat provocarea #NoTechDayOut lansat de echipa Ora de Net

0
242

Colegiul Tehnic „Ion Mincu” a acceptat provocarea #NoTechDayOut lansat de echipa Ora de Net

Mai mult de un sfert (27,3%) dintre copiii din România petrec peste șase ore online, dacă sunt într-o zi de școală, iar procentul acestora crește la 48,3%, dacă sunt într-o zi de final de săptămână sau de vacanță, o arată datele Studiului privind utilizarea Internetului de către copii, realizat de Salvați Copiii, în cadrul proiectului Ora de Net.

Organizația Salvați Copiii lansează proiectul „Joc și joacă în era digitală” pentru a stimula crearea unui echilibru între conectarea online și offline în viața copiilor și reducerea situațiilor de dependență de Internet în rândul copiilor. Inițiativa este derulată în cadrul programului Ora de Net și se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE-rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”.

În cadrul proiectului copiii au vizionat resurse video pe tema dependenței de internet, și-au monitorizat comportamentul online și au găsit împreună alternative de petrecere a timpului liber. Proiectul s-a finalizat cu o activitate #NoTechDayOut în care elevii au propus mai multe alternative pentru petrecerea timpului liber: practicarea unor sporturi, ieșiri cu prietenii, participarea la diferite cursuri (de dans, gătit, teatru, muzică, artă fotografică, desen, acordarea primului ajutor, dezvoltare personală), învățarea unei limbi străine, întâlniri cu prietenii pentru a juca domino, table, Monopoly, șah, table, etc., participarea la acțiuni de voluntariat, participarea la excursii, drumeții, tabere, petrecerea timpului împreună cu părinții, participarea la festivaluri de muzică, plimbări cu bicicleta sau vizionarea de filme împreună. Această activitate a avut loc miercuri la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”. Acest eveniment a fost organizat de elevii de clasa a XI-a, coordonați de prof. Cezarina Nicodei.

Elevii au participat la trei activități: #Dependența de Internet, #Aleg conștient și #NoTechDayOut. Treptat ei s-au convins ca internetul nu e un hobby ci o dependență, așa cum este dependența de tutun, droguri sau alcool. Elevii au recunoscut că petrec multe ore pe internet, fără un scop anume. În cea mai mare parte a timpului vorbesc cu prietenii, colegii sau accesează site-uri de socializare citind noile postări, dând like-uri la poze sau făcând comentarii. Informații caută doar când acestea le sunt solicitate de către profesori și mai rar din proprie inițiativă. Este adevărat că de multe ori poartă discuții cu „prieteni” pe care nu-i cunosc și nici nu-i vor cunoaște în viața zilnică. După derularea acestor activități ei au înțeles că trebuie să caute și alte alternative de a petrece timpul liber”, a declarant prof. Cezarina Nicodei.

Ne dorim mult să contribuim la reconectarea cu spiritul ludic al celor implicați în educația copiilor. Proiectul „Joc și joacă în era digitală” este, pe fond, despre recăpătarea acestei dorințe de joacă, o ocazie de revitalizare a elevilor și profesorilor și o încurajare pentru a crea alternative de petrecere a timpul liber, fără tehnologie. Scopul inițiativei este acela de a stimula alegerile cât mai conștiente și dorința pentru echilibru între conectarea online și cea offline.
Terenul de joacă asigură copiilor un cadru optim pentru că își asumă riscuri într-un spațiu sigur, experimentează și testează limite. Lucrul în echipă le permite să împartă, să negocieze, să exerseze roluri diferite, să ia decizii, să exprime interese și abordări proprii, ajung să dezbată, să gândească împreună, să se inspire și să se susțină. Toate acestea sunt posibile cu sprijinul și prezența unui facilitator informat și deschis. Cu cât există mai des astfel de contexte, cu atât crește inteligența emoțională și socială pentru că dezvoltă prietenii în timp ce învață și cresc. Dezvoltarea unor relații de asemenea natură scade comportamentul impulsiv, reacțiile emoționale disproporționate și, implicit, a situațiilor de agresivitate, discriminare, violență și bullying din clasă. De asemenea, pot deveni un reper pentru întreaga comunitate școlară.”, a declarat Georgiana Roșculeț, coordonator al programului educațional Ora de Net. Detalii despre proiectele de voluntariat și inițiativele educaționale marca Ora de Net pe www.oradenet.ro

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here