FĂRĂ carne de porc pe tarabele din Piața Moldovei

0
4346

Țăranii nu vor mai vinde carne de porc la tarabele din Piața Moldovei în timpul sărbătorilor de iarnă din acest an. Autoritățile veterinare au anunțat că, din cauza apariției focarelor de pestă porcină africană din acest an, nu se va permite vânzarea cărnii de porc pe tarabe, ci doar în spațiile autorizate sanitar veterinar precum boxe sau magazine. Planul de măsuri al autorităților sanitar veterinare pentru perioada sărbătorilor de iarnă a fost aprobat în ședința Colegiului prefectural. În cadrul ședinței s-a discutat despre situația focarelor de pestă porcină africană și măsurile care sunt luate de autorități pentru a preveni apariția altor cazuri. Conform planului de măsuri stabilit de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, inspectorii au demarat controalele tradiționale în magazine, unitățile de alimentație publică, pensiuni, depozite sau abatoare. În acțiunile de control vor fi cooptați reprezentanți de la Protecția Consumatorilor, Poliție, Jandarmerie.

O atenție specială va fi acordată în acest an transporturilor clandestine de carne. Echipe mixte vor face verificări în trafic pentru a depista cazurile în care se transportă carne fără documente sanitar veterinare. Vor fi efectuate verificări inclusiv la autoturismele personale.

În același timp, veterinarii îi sfătuiesc pe crescătorii de animale care vor să sacrifice porcii după metodele tradiționale să fie atenți la simptome. Astfel, înainte de sacrificare, proprietarul animalului trebuie să fie atent la câteva semnalmente precum febră, înroșirea pielii, mers greoi, vomă. După sacrificare trebuie inspectate măruntaiele porcului, să vadă dacă are splina mărită, dacă ficatul este mărit, cazuri în care trebuie chemat imediat medicul veterinar. Totuși, sacrificarea porcului de Ignat va fi realizată doar în anumite condiții, cu realizarea examenului pentru identificarea Trichinella spiralis în carne. Acest examen poate fi realizat la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, de la Focșani, din Piața Moldovei, respectiv strada 1 Decembrie, la Adjud în Piața Agroalimentară, la Panciu în Piața Agroalimentare. De asemenea, examenul poate fi realizat la veterinarii concesionari din localitățile județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here