Apel Cultural prin Proiectul „Renașterea Spiritului Vrâncean”

0
19

Încă de la înființare, 21 iunie 1991, Asociația ,,Simion Mehedinți” și-a propus restituirea și promovarea tezaurului științific și cultural lăsat de Simion Mehedinți și nu numai. Am restituit culturii vrâncene oameni si opere intrate într-o nedreaptă uitare. Ajutați și încurajați de personalități academice (Mona Mehedinți, Dinu Giurescu, Gheorghiță Geană, Șerban Dragomirescu, Valeriu D. Cotea), de Societatea Română de Geografie, de comunitățile locale (Negrilești, Soveja), dar mai ales de oameni de afaceri cu dragoste pentru cultura vrânceană, am îndrăznit și am realizat lucruri extraordinare, de neimaginat la început de drum: a). fondarea Casei Memoriale ,,Dumitru Pricop” și dezvelirea bustului ,,Poetului Vrancei”; b). editarea a peste 320 de lucrări de interes pentru educația și cultura vrânceană; c) editarea a 121 de lucrări în seria editorială ,,Biblioteca Simion Mehedinți”.

Dorim ca de efortul nostru să beneficieze generația tânără prin bibliotecile școlilor și liceelor, prin bibliotecile publice din Județul Vrancea, motiv pentru care am lansat Proiectul Cultural-educațional ,,RENAȘTEREA SPIRITULUI VRÂNCEAN”.

SPIRITUL VRÂNCEAN, un concept aparent abstract, care a avut momente astrale, fără egal în alte ținuturi ocrotite de Cetatea Carpatică: de aici au plecat plăieșii care l-au ajutat pe Ștefan cel Mare și Sfânt să-și apere glia – Legenda Tudorei Vrâncioaia….; de aici a plecat vorba fără samăn pe tot cuprinsul locuit de români: Vrănceanul se naște cu dreptul lui.; apoi Procesul ieșirii din boieresc (1801-1814), în care vrâncenii s-au judecat cu doi domnitori și cu cel mai puternic boier al timpului (vistiernicul Iordache Ruset-Roznovanul), pentru independența gliei străbune. De aici au plecat nesfârșitele procese cu cele trei mănăstiri (Soveja, Vizantea, Mera) și cu agresiunea maghiară de pe crestele Carpaților; aici s-a zămislit apărarea codrului vrâncean care a sângerat și s-a plecat de lăcomia societăților forestiere străine, dar și de prostia și lăcomia ,,cozilor de topor” autohtone; aici s-a născut entuziasmul pe care l-au stârnit echipele studențești conduse de Dimitrie Gusti (1927), dar și de intelectualii vrânceni sau atașați de Vrancea și impresionați de ,,obiceiul pământului – Obștea cea mare a Vrancei”: H. H. Stahl; Aurel P. Sava, C. D. Constantinescu-Mircești, Ion Diaconu, Ion Ionașcu, C. C. Giurescu, N. Al. Rădulescu, Neculai Jechianu, Simion Hârnea și mulți alții, care au creat un spirit vrâncean ardent prin cercetările, operele și activitatea lor practică, de educare a vrâncenilor.

În ziua de azi, când vrâncenii doar vorbesc despre tradiții, despre ce-a fost odată, dar lasă bogățiile Vrancei (lemn, pășune, fructe de pădure, vânat, pescuit, resursele turistice și de mediu etc., etc.) să curgă pe apa sâmbetei, noi, Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” cu ajutorul oamenilor de bine, cărora le pasă încotro ne îndreptăm, dorim să înlăturăm această mentalitate păguboasă, pornind chiar de la rădăcină.

Pentru început dorim să dotăm bibliotecile școlare (110 școli și licee cu personalitate juridică) și bibliotecile publice cu următoarele titluri, fundamentale pentru cultura vrânceană și nu numai: Ion Ionescu de la Brad – Agricultura română din Județul Putna; Mihail Canianu şi Aureliu Candrea – Dicționar geografic al Județului Putna; Ion Diaconu (coordonator) – Monografia Județului Putna; Aurel V. Sava – Documente putnene; C. Constantinescu-Mircești, H. H. Stahl – Documente vrâncene, vol. I; Costică Neagu (coordonator) – Dicționarul academicienilor vrânceni; S. Mehedinți – Altă creștere. Școala muncii; Soveja [S. Mehedinți] – Oameni de la munte; Ion Diaconu – Ținutul Vrancei; Simion Hârnea – Comoara Vrancei; Dumitru Pricop – Mioritice etc.

Apelul și rugăciunea noastră se îndreaptă către oamenii de afaceri vrânceni și din alte județe, către Consiliul Județean Vrancea, către partide și entități neguvernamentale, către băncile care operează în Județul Vrancea, către primării, care au un fond cultural cât de mic și biblioteci publice, către obștile vrâncene, către sindicate, către persoanele fizice cu dare de mână, care doresc să susțină educația și cultura vrânceană.

În acest demers, pornim de la afirmația lui Mehedinți: Nu poate statul ce poate satul și dorim să reînviem inițiativa lui Simion Hârnea: Biblioteca ,,Comoara Vrancei” prin care să aducem în lumina tiparului creații populare și culte vrâncene, personalități vrâncene intrate prea devreme în negura timpului, cu toate că au avut inițiative și realizări demne de atenția urmașilor.

Proiectul ,,Renașterea spiritului vrâncean” pentru donația cărților nominalizate mai sus, costă cca. 40.000 lei, pentru cele 110 școli și licee cu personalitate juridică și pentru bibliotecile publice din Județul Vrancea.

Sumele, oricât de mici sau de mari, pot fi depuse în contul Asociației Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”, Focșani – România, (cif. 6433097; IBAN – RO76CECEVR0137RON0107934) sau cu chitanță, la tel. 0723276188, str. Mr. Pastia nr. 3, cu mențiunea: Renașterea spiritului vrâncean.

Situația donațiilor va fi prezentată periodic în presa vrânceană și numele donatorilor va fi menționat pe cărțile acestei colecții cu calificativul (donator: 1 – 999 lei; donator fondator: peste 1.000 lei).

MULȚUMIM TUTUROR ACELORA PENTRU CARE CULTURA VALOREAZĂ, CEL PUȚIN TOT ATÂT CÂT BANUL!

COLECTIVUL DE INIȚIATIVĂ: Conf. dr. Costică NEAGU; Prof. dr. Nicolae DAMIAN; Prof. dr. Răzvan SĂCRIERU; Teolog dr. Romeo-Valentin MUSCĂ; Ing. Valentin POPA; Prof. Vasile ȚIBREA etc.

Costică NEAGU

Comunicat de presă Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here