Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință ordinară, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind transmiterea solicitării de preluare a managementului asistenței medicale a Spitalului Județean de Urgență ,,Sf. Pantelimon” Focșani de către Consiliul Județean Vrancea de la Ministerul Sănătății. Prezent la ședință, directorul Spitalului Județean de urgență „Sf. Pantelimon“ din Focșani, Constantin Mîndrilă, a declarat că a solicitat preluarea managementului spitalului deoarece în prezent instituția pe care o conduce răspunde prevederilor hotărârii Consiliului Județen de preluare a acestui spital în anumite condiții, respectiv să nu aibă arierate, să fie modernizat, să fie dotat. „În 2010, când legea obliga autoritățile locale, în speță consiliile județene, să preia în administrare spitalele județene, Consiliul Județean Vrancea a adoptat o hotărâre prin care se obliga să preia managementul Spitalului Județean dacă sunt îndeplinite 3 condiții: să nu aibă arierate; să fie modernizat; să fie dotat. Au trecut 9 ani de zile, iar noi, în ultimii 4 ani de zile, am reușit să îndeplinim aceste condiții. Astăzi, spitalul județean nu mai are un leu datorie, ba din contră plătim facturile la 30 de zile. Mai mult decât atât, se știe că în Spitalul Județean s-au întâmplat lucruri frumoase. Am modernizat spitalul și este dotat cum nu a fost dotat niciodată. Toate aceste lucruri au fost cu acordul Consiliului Județean și cu sprijinul președintelui Marian Oprișan. Spitalul a fost dat în folosință în 1972. De atunci și până în 2015 nu s-a întâmplat aproape nimic în spital. Dar din 2015 și până în 2019 am reușit să realizăm toate aceste lucruri. Drept urmare, am făcut această notă de fundamentare și am cerut Consiliului Județean să se aplece asupra condițiilor actuale pentru a putea solicita Ministerului Sănătății să preia managementul sanitar al spitalului județean din Focșani“, a afirmat managerul Constantin Mîndrilă.
Acesta a precizat că activitatea spitalului județean din perioada 2017-2019 a fost verificată de o echipă de audit a Ministerului Sănătății, raportul controlului fiind atașat notei de fundamentare.
„Am fost principalul oponent al preluării Spitalului Județean în timpul guvernării pedelisto-peneliste din 2010“
Președintele Marian Oprișan a declarat că plenul Consiliului Județean Vrancea a stabilit în 2010 care sunt condițiile în care administrația județeană va prelua managementul Spitalului Județean. „Am fost principalul oponent al preluării Spitalului Județean în timpul guvernării pedelisto-peneliste din 2010, deși prim ministrul Emil Boc m-a amenințat cu pușcăria dacă nu preiau Spitalul Județean Vrancea. Pentru că așa cum bine știți, în Vrancea este singurul Consiliu Județean din România care nu a preluat spitalul în condițiile din 2010. În 2010, puterea pedelistă ne propunea să preluăm un spital cu 400 de miliarde lei vechi datorii, un spital construit în 1972 cu o tehnică rudimentară în care era o mizerie cruntă în urma administrării spitalului de către marele pedelist doctorul Nicolae Moise. Am refuzat această preluare, dar în momentul în care a venit o administrație responsabilă în această țară, și mă refer aici la ultimii patru ani de zile, am reușit să investim în Spitalul Județean, pe care l-am modificat complet și care este unul din cele mai moderne spitale din România, cu peste 800 de miliarde de lei vechi investiți. Aparatura medicală a spitalului județean este aparatură cu care nu ne facem de râs în niciun spital din Uniunea Europeană“, a afirmat Marian Oprișan.
Acesta a povestit și un episod din perioada când președinte al PSD era Victor Ponta, care a hotărât ca președinții de consilii județene social democrați să preia în administrare spitalele județene, deși în forurile statutare ale partidului s-a stabilit că nu va fi preluat niciun spital. Consiliul Județean Vrancea a fost singura instituție care nu a preluat spitalul în condițiile impuse de PDL. „Eu am fost singurul președinte care m-am ținut de cuvânt“, a afirmat Marian Oprișan. Acesta a adăugat că în prezent sunt îndeplinite toate criteriile pentru preluarea spitalului județean. „Astăzi, Spitalul Județean îndeplinește toate cele trei condiții puse de Consiliul Județean Vrancea și trebuie să preluăm managementul Spitalului Județean pentru că așa mi se pare corect și normal“, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
De reținut că administrația județeană, sub directa coordonare a președintelui Marian Oprișan, a derulat mai multe proiecte de modernizare și dotare cu aparatură medicală de ultimă generație actualului Spital Județean. Astfel, Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” a fost dotat până în acest moment cu aparatură modernă, de înaltă performanță, de circa 80 milioane lei, iar toate cele 10 săli de operație sunt reabilitate și dotate la standarde europene. „Vrâncenii merită servicii de calitate! Pentru mine reprezintă o prioritate construirea unui nou spital județean, dar până când acesta va deveni funcțional, trebuie știut faptul că actualul spital județean a primit aparatură cum nu a mai primit niciun spital județean din România”, a afirmat președintele Marian Oprișan.