FOTO: Senatorul Dumitrescu, participant la Conferința „Politica externă și de securitate a UE în noul mandat de 5 ani”

0
32

Senatorul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei de Politică Externă din Senatul României, a participat în perioada 4-5 decembrie la Conferința Comisiei de politică externă a delegațiilor comisiilor de politică externă din statele membre ale Uniunii Europene. Tema abordată a fost „Politica externă și de securitate a Uniunii Europene în noul mandat de 5 ani“.

Procesul de extindere în Balcanii de Vest, securitatea europeană și Fondul european de apărare, politicile post Brexit, Parteneriatul Estic, relațiile cu Turcia, securitatea la Marea Neagră, politicile și pozițiile instituțiilor europene cu privire la migrație, au fost principalele teme de discuție abordate. „La acestea a răspuns Înaltul reprezentant pentru politică externă și securitate al noii comisii, cunoscutul om politic spaniol Josepf Borell, la prima sa apariție publică după preluarea înaltei funcții. Răspunsurile precise și competente ne vorbesc de o accelerare a procesului de lărgire a Uniunii Europene, de o creșterea preocupării de întărire a capacității de apărare a Uniunii Europene, de creșterea coerenței mesajului Uniunii Europene pe probleme de politică externă.

La un alt set de întrebări a răspuns comisarul pentru extindere, Olivér Várhelyi. Fost diplomat, acesta a dovedit multă siguranță și coerență, dând asigurări că în mandatul său cel puțin una din țările candidate va finaliza negocierile de aderare. S-a referit la Turcia ca la un partener strategic de mare importanță și a spus ca vor fi finanțate noi programe pentru țările Parteneriatului Estic.

La întrebarea mea despre Republica Moldova, acesta a răspuns tranșant că Moldova este în continuare o țară pe direcția unui parcurs european, dar că totul depinde de voința acesteia de a continua reformele. Răspunsul a fost completat de David McAlistar, președintele comisiei de politică externă a Parlamentului European, care ne-a informat că fostul prim ministru, Maia Sandu, a fost invitată în ianuarie la o dezbatere în Comisia de politică externă a Parlamentului“, a precizat senatorul Cristian Dumitrescu.

Acesta a participat, miercuri seară, la invitația parlamentarilor români din grupul social democrat, la o frumoasă manifestare dedicată zilei naționale a României. Invitația a fost onorată de un fost președinte al Parlamentului European, de actuali vicepreședinți a Parlamentului European, numeroși parlamentari europeni, cei trei ambasadori ai României acreditați la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here