Sărbătorile de iarnă din acest an vin cu restricții la transportul cărnii de porc în localitățile vrâncene din cauza apariției focarelor de pestă porcină africană. Pericolul pe care îl reprezintă virusul PPA a determinat autoritățile să aplice măsuri dure care îi vor afecta pe cei obișnuiți să sacrifice animalul în gospodărie sau să îl cumpere de la un țăran. Veterinarii atenționează că sunt restricții la transportul porcilor și cărnii de porc în zonele de supraveghere din jurul focarelor de PPA. De exemplu, zona de supraveghere pentru focarul de PPA de la Golești acoperă un teritoriu cu raza de 7 kilometri și cuprinde localitățile Slobozia Ciorăști, Armeni, Oreavu, Jiliște, Gologanu, Milcovul, Răstoaca, cartierul Mândrești, Vâlcele, Petrești, Vînători, Jorăști, Câmpineanca, Pietroasa, Cârligele, Bonțești, Blidari, Cotești, Goleștii de Sus, Valea Cotești, Budești, Urechești.
Sacrificarea porcului de Ignat va fi realizată doar în anumite condiții, cu realizarea examenului pentru identificarea Trichinella spiralis în carne. Acest examen poate fi realizat la Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, de la Focșani, din Piața Moldovei, respectiv strada 1 Decembrie, la Adjud în Piața Agroalimentară, la Panciu în Piața Agroalimentare. De asemenea, examenul poate fi realizat la veterinarii concesionari din localitățile județului.
O veste bună este renunțarea la obligarea proprietarului de a solicita prezența veterinarului la sacrificarea porcilor. Inițial, din cauza restricțiilor impuse de apariția focarelor de pestă porcină, sacrificarea animalelor în gospodăriile populației trebuia făcută doar în prezența unui veterinar. Ori, ar fi fost imposibil ca veterinarii să fie prezenți la sacrificarea porcilor în zecile de sate aflate în zona de supraveghere a focarelor. Astfel, o notă a ANSVSA de la sfârșitul lunii noiembrie a modificat aceste condiții și a impus doar ca proprietarul animalului să fie atent la semnalmentele acestuia.
Astfel, înainte de sacrificare, proprietarul animalului trebuie să fie atent la câteva semnalmente precum febră, înroșirea pielii, mers greoi, vomă. După sacrificare trebuie inspectate măruntaiele porcului, să vadă dacă are splina mărită, dacă ficatul este mărit, cazuri în care trebuie chemat imediat medicul veterinar.
Pentru a preveni apariția altor focare de PPA vor fi realizate controale în trafic pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne. Verificările vor fi realizate de echipe mixte formate din reprezentanți ai DSVSA, Poliție, Jandarmerie, Direcția de Sănătate Publică, Comisariatul de Protecția Consumatorilor. Reprezentanții DSVSA au precizat că vor fi verificate inclusiv autoturismele personale cu scopul de a preveni transportul cărnii de porc provenind de la animalele sacrificate în gospodăriile populației.
„La nivelul DSVSA Vrancea și al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) în perioadele 28.11.2019-24.12.2019 şi 27.12.2019 – 07.01.2020 va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare”, precizează DSVSA Vrancea.