Preşedintele PSD Braşov, senatorul Marius Dunca, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că renunţarea la impozitarea contractelor part-time la nivelul salariului minim şi eliminarea supraaccizei la carburanţi sunt „măsuri populiste” ale Guvernului Orban, care „în timp ce se plânge de deficit, taie din veniturile la buget”. „Noi, când am introdus impozitarea acestor contracte, dintr-odată 200.000 de români au revenit la contracte de 8 ore, ceea ce, pe termen lung, înseamnă o pensie decentă. Acum vor lucra pe contract 2-4 ore, deşi în realitate lucrează 8-10 ore şi vor avea o pensie sub minim garantat. La bugetul statului, înseamnă un impact de 1,5 miliarde anual”, a afirmat Dunca.
Conform acestuia, parlamentarii PSD au votat pentru eliminarea supraaccizei pentru că au crezut că, anterior, Ludovic Orban avusese „o discuţie cu comercianţii” şi a subliniat că în cazul produselor de genul carburanţilor sau alcoolului, consumul nu creşte, după cum au stabilit specialiştii. „Eliminarea supraaccizei – pe care şi noi am votat-o în Parlament, dar am crezut că Ludovic Orban a discutat cu comercianţii, ca de 1 ianuarie să scadă preţul la pompă cu 0,32 – 0,38 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare cetăţean ar fi câştigat, la un plin, în jur de 20 de lei. Dar, din ce am constatat, Ludovic Orban nu a avut nicio discuţie şi comercianţii cu siguranţă nu vor reduce ei preţul, din profitul lor, pentru bunăstarea poporului român. Iarăşi este o măsură cu impact bugetar de 3,5 miliarde de lei. Până în momentul de faţă, câştigă doar companiile străine, nu cele româneşti. Ştim foarte bine că dacă eliminăm aceste taxe – şi am învăţat în facultate – nu va creşte consumul. Dacă se ieftineşte cafeaua sau carburantul, nu înseamnă că bem mai multă sau mergem mai mult cu maşina”, a afirmat liderul PSD Braşov.
Conform lui Dunca, toate aceste măsuri „sunt populiste”. „Noi ne plângem că avem un deficit, însă tăiem din venituri. (…) Spuneau de deficit ca să putem să împrumutăm. Ei au împrumutat la dobânzi uriaşe. Când erau în opoziţie spuneau că niciodată nu se vor împrumuta. Cine câştigă? Evident băncile, care nu sunt ale statului, ale României”, a mai spus Marius Dunca.