Voluntarii sunt acei oameni care aleg să facă ceva pentru ceilalți fără să ceară în schimb foloase materiale sau de orice fel. Singurul beneficiu pe care îl primesc aceste persoane sunt zâmbetele de pe chipurile celor cărora au reușit să le facă un bine. Cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarului, ieri, pe 5 decembrie, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea a avut loc o conferință de presă cu tema „Salvator din pasiune alături de pompierii vrânceni‟, în cadrul căreia au fost premiate Valentina Paula Ion și Denisa-Maria Rîmniceanu, care au dat dovadă de curaj și devotament în acțiunile de voluntariat. La conferința de presă au participat colonelul Faviu Chiscop, inspector șef al ISU Vrancea, mr. Florentin Duță, coordonator al programului național de voluntariat „Salvator din pasiune‟, mr. Gavrilă Adrian, comandant al Detașamentului de Pompieri Focșani și plutonier major Cristina Pîrvu, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
Ziua Internațională a Voluntarului
După cum am mai spus, voluntarii sunt persoanele care fac bine și nu cer nimic în schimb. Cu toate acestea, reprezentanții ISU Vrancea au ținut să le acorde câte o diplomă de excelență Valentinei Paula Ion și Denisei Maria Rîmniceanu, pentru implicarea în activitățile de voluntariat, premiere încununată de sărbătorirea Zilei Internaționale a Voluntariatului. „Această zi ne oferă ocazia să ne manifestăm respectul față de eforturile depuse de cei care își dedică timpul pentru a-și ajuta semenii… voluntarii. La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea se desfășoară programul de voluntariat «Salvator din pasiune» de aceea, ne bucurăm să avem invitate astăzi, alături de noi, pe cea mai activă voluntară de la ISU Vrancea, doamna Ion Valentina Paula, care numai în acest an a participat alături de colegii noștri la 114 misiuni, și pe cea mai devotată voluntară, domnișoara Rîmniceanu Denisa care este salvator din pasiune din luna aprilie 2019 și a participat deja la 60 de misiuni‟, a spus plutonier major Cristina Pîrvu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Vrancea.
Ce înseamnă să fii voluntar la ISU Vrancea?
În cadrul conferinței de presă care a avut loc ieri în cadrul ISU Vrancea, a fost prezentat programul național de voluntariat „Salvator din pasiune‟. Așa am aflat faptul că, de la începutul anului și până acum, voluntarii au fost alături de personalul calificatal ISU Vrancea la 664 intervenții SMURD, reprezentând 17% din totalul intervențiilor. „Începând cu anul 2016, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat la nivel național programul de voluntariat «Salvator din pasiune», acest program oferă posibilitatea persoanelor fizice să participe, după parcurgerea unor cursuri structurate pe clase de competență, la acțiunile preventive și de intervenție desfășurate de personalul specializat din cadrul inspectoratelor județene. Activitatea de voluntariat se desfășoară pe baza unui contract încheiat între Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și voluntarul respectiv. Activitățile de voluntariat sunt determinate de implicarea activă a voluntarului în viața comunității și constau în participarea efectivă la misiunile generate de diferite situații de urgență: incendii, inundații, dezastre naturale sau epidemii, precum și la punerea în aplicare a noțiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acțiunile de ajutor umanitar. De la lansarea programului și până în prezent, în cadrul ISU Vrancea au fost finalizate 6 serii de pregătire la care au fost înscriși 158 de voluntari, dintre aceștia 126 au parcurs cursul introductiv. Cursul de prim-ajutor de bază a fost absolvit de 121 de voluntari. Doar 7 voluntari și-au manifestat dorința și disponibilitatea de a urma cursurile de prim-ajutor calificat și descarcerare. Au rămas activi și participă în mod constant la activitățile desfășurate de salvatorii profesioniști 67 de voluntari‟, a precizat Colonel Flaviu Chiscop, inspectorul șef al ISU Vrancea.
„Dacă punem preț pe bani, ne pierdem umanitatea!‟
Atunci când ai învățat ce înseamnă sacrificiul, este foarte probabil să fi înțeles și rolul omului pe acest pământ. Viața înseamnă mai mult decât somn, mâncare, muncă și bani… viața înseamnă empatie. Pentru voluntarii SMURD, nivelul fericirii se calculează în funcție de numărul oamneilor pe care au reușit să-i saveze. „Mă bucur foarte mult că am avut această șansă de a veni și de a putea face acest pas. Am ales să devin asistentă medicală și pe parcursul orelor de curs de la școală, am aflat de acest program. Pentru mine a fost o mare oportunitate aceasta de a putea veni și de a combina ce învăț la școală cu practica de aici. Prima intervenție a fost o durere abdominală, a fost un caz ușor, zic eu, care a decurs bine, am adus pacientul la spital, l-am predat și totul a fost în regulă. Au urmat apoi și celelalte: incendii, accidente rutiere… Au fost și cazuri care m-au impresionat, dar încercăm să trecem peste pentru că nu le putem acumula într-un fel pe toate. Cred că trebuie să fii un om puternic pentru că sunt cazuri destul de grave pe care le întâmpinăm și trebuie să nu te pierzi în momentele acelea‟, spune, vizibil emoționată, Paula Valentina Ion.
Pentru Denisa, voluntariatul s-a transformat în a doua casă. Se bucură că a găsit la ISU Vrancea o echipă de oamnei cu suflet mare care nu au ezitat să-i ofere ajutor atunci când a avut nevoie de el. În calea Denisei au apărut destui oameni care au întrebat-o de ce face voluntariat dacă nu primește nimic în schimb, niciun ban sau alt avantaj. „Sunt voluntar III în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Angel Saligny» al județului Vrancea și sunt mândră că fac parte din acest grup de oameni frumoși. Am învățat foarte multe lucruri frumoase de la dânșii, mă pot considera colega lor pentru că îmi sunt ca niște prieteni, m-au ajutat să depășesc momente grele la intervenții dificile. Urmez o școală postliceală și am aflat la cursuri despre voluntariat și am decis să vin știind că am o tărie de caracter și că îmi place foarte mult să mă implic și să ajut oameni. Mulți oameni m-au întrebat de ce fac voluntariat dacă nu am niciun beneficiu, eu cred că, dacă vom rămâne axați pe această idee: de ce fac voluntariat, dacă nu primesc nimic în schimb?!, o să ne pierdem în scurt timp umanitatea. Sunt foarte fericită când merg la intervenții și văd oamenii că-mi zâmbesc și știu că o să-i ajutăm‟, spune Denisa-Maria Rîmniceanu.
Programul „Salvator din pasiune‟
Cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori din Vrancea trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
1. Să aibă vârsta cuprinsă între 16-65 de ani.
2. Să fie apți din punct de vedere medical.
3. Să nu fi fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor cu intenție.
4. Să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru sitauții de urgență.
Ce trebuie să conțină dosaul candidatului?
– cerere de înscrire;
– certificat de cazier judiciar (dosar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);
copie după actul de identitate;
– aviz psihologic;
– act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfășurare;
– adeverință medicală cu mențiunea „apt pentru efort fizic‟ sau „pt pentru muncă‟;
– acordul părinților/tutorului legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.
Dosarele candidaților se depun la Biroul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea.