52 de elevi și 6 cadre didactice din cadrul Școlii Postliceale „Ana Aslan“ Focșani au avut parte ieri de o activitate de educare și instruire în domeniul situațiilor de urgență, având ca tematică incendiul și cutremurul. În colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență, la fiecare început de an școlar, unitatea de învățământ planifică o acțiune pe semestru, cu scopul informării preventive și educarea elevilor privind modul acționare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.
„Asigurarea pregătirii unitare a elevilor şi întregului personal din unităţile învăţământ în vederea formării unui comportament adecvat în cazul producerii situaţiilor de urgenţă reprezintă o prioritate“ se arată într-un comunicat ISU Vrancea.
Conform informațiilor primite de la directorul unității de învățământ, Constantina Negoiță, elevii au avut parte, ieri, de un exercițiu de alarmare-evacuare din care au învățat regulile și măsurile privind modul de comportare în caz de incendiu, modul de folosire al stingătoarelor, măsuri de acordare de prim ajutor și măsuri de prevenire a incendiului. Prima dată, elevii au trebuit să evacueze unitatea de învățământ, astfel că după sunetul alarmei, aceștia au ieșit din clase alături de cadrele didactice și s-au întâlnit în stradă. Acolo s-au numărat, s-au făcut verificări și ulterior s-au grupat din nou pe clase. A urmat o instruire, o lecție deschisă pe care au ținut-o plutonier-major Marius Vlad și sergent-major Alina Popa prin care le-au adus elevilor la cunoștință ce au făcut bine și ce nu, în timpul exercițiului. Punctajul primit a fost de 21 de puncte din 23, astfel că cele două minusuri au fost datorate următoarelor situații: trebuia făcută verificarea evacuării tuturor persoanelor, însă administratorul care trebuia să facă verificările în toată clădirea a fost anunțat de director să nu mai intre în toaletă să controleze, că este o doamnă din echipa ISU, însă acea doamnă făcea parte din joc, așa că trebuia anunțată și evacuată și mai trebuiau închise toate ușile de la clase. „A fost o activitate pe placul elevilor ce chiar și-a atins scopul. Deși poate unii dintre ei au terminat și o facultate, au spus că nu au mai avut parte de asemenea activități și s-au bucurat că au învățat ce trebuie să facă în caz de o situație de urgență, precum incendiu sau cutremur. Ceea ce au învățat, ce li s-a explicat și arătat le este benefic, atât în viața de asistent medical cât și în viața de zi cu zi. Au fost învățați cum să își formeze anumite valori și atitudini ce îi privesc pe ei înșiși cât și pe cei din jur. Urmează o acțiune de genul în luna martie a anului viitor și abia așteptăm să vedem la ce provocări suntem supuși“ a declarat Constantina Negoiță.
5 decembrie, ziua voluntariatului
Anul 2001 a fost proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 52/17 din 20 noiembrie 1997, drept anul internaţional al voluntarilor (IYV), cu scopul de a promova recunoaşterea eforturilor şi a muncii depuse, facilitând crearea unei reţele de comunicare şi promovare a beneficiilor care decurg din activităţile de voluntariat. Astfel că, celor doi reprezentanți ai Departamentului de Situații de Urgență Vrancea, plutonier-major Marius Vlad și sergent-major Alina Popa, li s-au alăturat la Școala „Ana Aslan“ și 3 voluntare care și-au spus punctul de vedere cu privire la avantajele și dezavantajele voluntariatului. Elevii au fost foarte curioși și au pus întrebări, mulți dintre ei apropiindu-se de terminarea școlii, și au fost interesați să afle în ce constă munca, programul, drepturile și obligațiile unui voluntar din sistemul medical. „A fost o acțiune interactivă între elevii școlii, reprezentanți din partea Departamentului de Situații de Urgență și cele 3 voluntare. Elevii au pus întrebări legate de voluntariat și au fost curioși să afle pașii pe care trebuie să-i facă un voluntar pentru a avea un document ce dovedește munca acestuia, precum și nivelul până unde se poate ajunge“ a încheiat Constantina Negoiță.