Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Conacul Musurus Pașa din Istanbul, singura proprietate de patrimoniu a României în Turcia

Sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul se află într-o clădire istorică din oraşul de pe malurile Bosforului, cunoscută sub numele de Conacul Musurus Paşa, fiind singura construcţie de patrimoniu aflată în proprietatea statului român din Turcia, afirmă Nadia Tunsu, directorul ICR Istanbul. „Conac, pe vremuri, avea înţelesul de reşedinţă cu etaj. A fost construit, se presupune, în jurul anului 1880, la fel cum se presupune că arhitectura ar fi a unui italian, graţie mai degrabă stilului care predomină în întreaga clădire, respectiv cel neoclasic, dar era proprietate, iniţial, a unui bancher grec. Pe toată strada pe care se găseşte ICR Istanbul, strada Siraselviler din punctul zero al Istanbulului, Taksim, Beyoglu, se găseau foarte mulţi greci, o comunitate înstărită de greci”, a declarat Nadia Tunsu, pentru AGERPRES.

ICR Istanbul funcţionează în această clădire din 2005, anul în care a fost înfiinţat. În primii patru ani sediul a fost împărţit cu Consulatul României, iar din 2009 este doar sediul institutului cultural. Potrivit Nadiei Tunsu, în primă fază, în 1903, statul român a închiriat conacul, aici fiind sediul primei legaţii a României la Constantinopol. Edificiul a fost apoi achiziţionat de statul român, în 1907. Până în prezent spaţiul a mai găzduit Consulatul Regal al României, Consulatul General al României, Consulatul General în perioada comunistă (1948-1989) şi Consulatul General al României democratice (1990-2009). Din 2009 clădirea găzduieşte doar Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir”. „Alexandru Em. Lahovari a fost cel care a negociat în numele statului român, fiind trimisul statului român cu funcţia de ministru plenipotenţiar la Constantinopol (1902-1906), întregul contract de achiziţionare (…) a acestei proprietăţi”, a arătat directorul ICR.

Spaţiile Institutului Cultural care pot fi vizitate de doritori se află la parterul şi la primul etaj al clădirii şi cuprind săli de protocol unde sunt organizate evenimente culturale, de la lansări de cărţi şi expoziţii până la recitaluri şi diverse conferinţe.

„Clădirea în sine cuprinde două etaje în care găsim sălile de protocol şi unde organizăm evenimentele noastre culturale, fie că vorbim de lansări de cărţi sau expoziţii sau recitaluri ori minirecitaluri, având şi o pianină în dotare, sau conferinţe, varii evenimente pe care noi le derulăm aici. Acestora li se adaugă şi cursurile de limba română care au un real succes aici. Fireşte, există şi spaţiile administrative”, a precizat Nadia Tunsu.

Potrivit acesteia, în interior se mai păstrează încă unele obiecte de mobilier care au aparţinut proprietarilor iniţiali. „Mai sunt câteva obiect de mobilier, puţine la număr, dar se găsesc în continuare aici. La momentul achiziţionării, clădirea a fost cumpărată cu tot mobilierul care se găsea aici. Parte din el, fireşte, s-a deteriorat, dar parte din el se găseşte în continuare aici, ca proprietate ale statului român”, potrivit directorului. (…) Directorul ICR Istanbul susţine că edificiul are nevoie de mai multe reabilitări şi renovări.

Articolul integral și mai multe IMAGINI pe – https://bit.ly/2OOQKzp

Foto: (c) Petronius Craiu/AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?