Deputatul Tîlvăr: „Prin recentele tăieri de fonduri, executivul demonstrează că Educaţia nu se află pe lista priorităţilor sale”

0
184

Joi, 28 noiembrie 2019, a fost aprobată reducerea bugetului Ministerului Educaţiei cu peste 2 miliarde de lei. Suma pierdută de Educaţie este dublă faţă de cea prevăzută în anterioara rectificare bugetară. Astfel, bugetul Învăţământului scade la 2,7% din PIB. (…) Este firesc să ne întrebăm: care este intenţia acestor măsuri, în condiţiile în care subfinanţarea sistemului educaţional este o realitate şi abandonul şcolar este în creştere?

Actualul ministru al Educației a declarat că dorește 1% din PIB (aproximativ 10 miliarde de lei) pentru ministerul pe care-l conduce și că a fost solicitată această sumă la rectificarea bugetară. În schimb, Guvernul a tăiat de la Educaţie două miliarde de lei, în condițiile în care sistemul de educație din România funcționează, în prezent, cu aproape jumătate din alocarea bugetară stabilită prin lege (minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv).

Aceasta este România educată, în care se taie tocmai de la un buget și așa destul de sărac ca cel al Educației? (…)

Pentru eliminarea abandonului școlar și a analfabetismului, pentru ca oamenii să înţeleagă cât de importantă este educaţia în societatea contemporană, este nevoie urgentă de alocări bugetare suplimentare, mai ales în mediul rural. În ciuda măsurilor adoptate până la acest moment, anual, în România, aproximativ 30.000 de copii din ciclul primar şi gimnazial abandonează şcoala. Și nu este singura statistică îngrijorătoare: potrivit datelor prezentate de Eurostat, ţara noastră se situează pe locul trei în Uniunea Europeană la părăsirea timpurie a şcolii. Conform aceleiaşi instituţii europene, 1 din 5 tineri români cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani renunţă la studii. (…)

Statele UE au început elaborarea unor politici menite să acopere întregul ciclu gimnazial şi să coboare media abandonului şcolar la sub 10%. Şi în ţara noastră există programe ce se adresează tinerilor cu risc ridicat de abandon şcolar, dar nu este suficient, mai ales că întreţinerea unui copil la şcoală presupune cheltuieli din ce în ce mai mari, care cresc mult mai mult decât veniturile medii pe familie. (…)

E de datoria noastră să găsim soluţii pentru a reduce abandonul şcolar şi de a integra copiii în învăţământ, dar aceasta nu se poate realiza prin reducerea bugetului alocat educaţiei, ci, din contră, prin creşterea investiţiilor în acest domeniu! (…)

Aștept de la noul guvern soluții pentru combaterea abandonului școlar!

DECLARAŢIE POLITICĂ, 2 decembrie 2019

Angel TÎLVĂR, DEPUTAT PSD DE VRANCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here