Ateneul Popular va înființa bursele Pastia

0
295

Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia” va înființa două burse dedicate tinerilor focșăneni cu rezultate foarte bune în domeniile lor. Bursele „Pastia” vor fi înființate pentru a respecta testamentul maiorului filantrop Gheorghe Pastia (1848-1929) – ctitorul Teatrului Municipal și al Ateneului Popular din Focșani. În actul de donație al Ateneului Popular, maiorul Pastia solicita înființarea a două burse pentru „perfecționarea a doi elevi sau eleve a Conservatoarelor din țară, talentați și devotați artei teatrale, de preferință din cei proveniți din Focșani și județul Putna”. Însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum, de fiecare dată fiind invocat motivul financiar, lipsa fondurilor în buget.

Directorul Ateneului, Marilena Șerbănuț, vrea să schimbe această situație și să găsească banii necesari pentru susținerea financiară a doi tineri focșăneni. Demersul conducerii Ateneului focșănean vine în continuare acțiunilor întreprinse de autoritățile locale pentru a cinsti memoria maiorului filantrop. Astfel, în ultimii ani a fost declanșată și finalizată procedura de clasare a „Monumentului funerar maior Gheorghe Pastia”, care a fost înscris în Lista Monumentelor Istorice din România. A fost o procedură de durată, declanșată în septembrie 2017 de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, finalizată în luna octombrie 2019 prin emiterea Ordinului Ministrului Culturii și Identității Naționale 3028/09.10.2019. De menționat că maiorul filantrop Gheorghe Pastia apare și în calendarul creștin ortodox pentru anul 2020, varianta agendă, întrucât anul 2020 a fost închinat de Patriarhia Română comemorării filantropilor ortodocși români.

În acest context, demersul conducerii Ateneului Popular reprezintă un gest de normalitate, care așteaptă confirmarea în ședința Consiliului Local. Directorul Ateneului Popular, Marilena Șerbănuț, ne-a spus că proiectul Regulamentului care va stabili condițiile în care vor fi aprobate acest burse va fi trimis către Primăria Focșani și va fi supus dezbaterii consilierilor locali municipali. Atunci se va stabili exact valoarea burselor, modul de selecție al tinerilor. În ceea ce privește bugetul pentru burse, acesta va fi asigurat din încasările obținute de Ateneul Popular în cursul anului. Se intenționează chiar organizarea unor concerte iar sumele strânse prin vânzarea biletelor să fie direcționate către aceste burse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here