VIDEO și GALERIE FOTO: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie?” Mesaje de Ziua Naţională

0
951

Duminică, 1 Decembrie, românii de pretutindeni i-au urat „La mulți ani!” țării pentru care străbunii noștri și-au lăsat familia și casa şi au pornit la război. În prezența autorităților locale și a reprezentanților instituţiilor publice, sute de vrânceni s-au strâns în Piața Unirii din Focșani pentru a asista la tradiționala paradă militară, după care s-au aşezat la rând pentru a primi o porţie de fasole şi un pahar de ceai cald. Uimit de prezenţa numeroasă a militarilor şi a tancurilor, un copil a întrebat-o pe mămica lui: „E război?!”, iar mama l-a asigurat că nu.

Să nu uităm niciodată valorile neamului nostru!”

Duminică a fost zi de sărbătoare în toată ţara. La 101 ani de la Marea Unire, Marian Oprişan, Preşedintele CJ Vrancea le-a transmis un mesaj din suflet tuturor românilor.La Mulți Ani, România ! Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu vechiul regat al României îi aducea, în sfârşit, pe frați lângă frați, pe români lângă români, sub drapelul unei singure Țări. Tuturor românilor care, de-a lungul istoriei, au pus câte o cărămidă la desăvârșirea unității naționale, să le mulțumim de-a pururi și prin tot ceea ce facem să arătam că suntem cu adevărat urmașii celor ce au facut ca 1 decembrie să fie astăzi cea mai iubită zi a poporului nostru. Să ne mândrim că suntem români și să nu uităm niciodată valorile neamului nostru : credința, cinstea, solidaritatea, spiritul de dăruire și sacrificiu!”, a transmis Marian Oprişan, Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Pe 1 Decembrie 1918, acum mai bine de 100 de ani, prin citirea «Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba lulia» a fost dat glas dorinței românilor din Transilvania şi Banat de a se uni cu țara. A fost momentul fondator al României moderne și pasul final, după Unirea Principatelor din 1859, în realizarea unui deziderat de veacuri, România Mare.

Această zi, 1 Decembrie ne readuce aminte că națiunea română a crezut în idealurile sale și a luptat sute de ani pentru a le aduce la îndeplinire. De aceea pentru noi toți astăzi este o zi de aducere aminte cu recunoștință a tuturor eroilor noștri al căror sânge vărsat a făcut posibilă România Mare.

Istoria ne arată că am avut parte de multe încercări, multe momente delicate pe care însă am reușit să le depășim și să construim o Românie puternică și care se bucură de respectul aliaților săi. Mulțumim astăzi Armatei Române pentru toate sacrificiile din trecut dar și cele din prezent, pentru faptul că militarii noștri își fac datoria cu onoare în teatrele de operații iar drapelul țării noatre stă la loc de cinste în galeria Alianței Nord-Atlantice.

În speranța că ne vom ridica la înățimea glorioșilor noștri înaintași, făuritori de țară, vă spun tuturor, oriunde v-ați afla: LA MULȚI ANI, ROMÂNI! LA MULȚI AN, ROMÂNIA!“, este mesajul prefectului județului Vrancea, Ticu Constandache.

Mesajul primarului Cristi Valentin Misăilă de Ziua Naţională

După ce am împărţit steguleţe oamenilor prezenţi la eveniment, şi după ce a făcut câteva poze cu micuţii vrânceni, Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focşani a ţinut să transmită un mesaj românilor din ţară şi de peste hotare, dar şi actualului preşedinte al ţării: „Acum, la aniversarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, se cuvine în primul rând să ne exprimăm omagiul şi recunoștința cuvenite tuturor făuritorilor actului măreț al istoriei noastre. Unirea tuturor provinciilor româneşti într-un stat român unitar, pentru care au luptat moșii şi strămoșii noştri, a fost încoronarea tuturor actiunilor de veacuri întregi de afirmare necontenita a conștiinței naţionale şi a dorinţei de unitate naţională. 1 decembrie este ziua noastră şi ne bucurăm de ea oriunde am fi. Cu tricolorul în piept sau în mâini trăim împreună emoţia defilărilor militare, cântăm şi ne bucurăm că suntem Români. Îmi doresc din toata inimă să avem înțelepciunea celor care, la 1918, au înțeles cât de important este ca românii să fie solidari unii cu ceilalți, indiferent de opțiunile lor politice.

Vreau să depășim aceste momente de dezbinare și ură, să privim împreună spre viitor și umăr la umăr să construim proiectul de țară care să ne unească, să ne mobilizeze și să ne facă din nou să fim cu toții mândri de România. Și să știți că avem nenumărate motive, pentru că România a dat lumii foarte multe valori şi foarte multă valoare, de-a lungul timpului. De la toți cei ce au arătat că pot să țină piept celor mai mari armate ale lumii și până la cercetători și inventatori de renume mondial, de la sportivii de performanță ce ne fac să plângem de bucurie atunci cand tricolorul flutură falnic pe acordurile Imnului de Stat și până la elevii și studenții medaliați în competiții internaționale ori artiștii premiați și apreciați în toate colțurile lumii, cu toții ne fac să fim măndri că suntem români. Să nu-i uităm însă nici pe cei ce nu țin prima pagină a ziarelor, dar care zi de zi își fac datoria cu dăruire și profesionalism, în țară sau în străinatate.

Acum, mai mult ca oricând trebuie să începem să credem cu adevărat în România și în români! România înseamnă „acasă” pentru toţi cei care astăzi simt, iubesc şi trăiesc româneşte, indiferent că locuiesc la Focșani, București, Roma, Londra, Paris sau New York. Chiar dacă sunt de ani buni printre străini, românii din diaspora ne-au arătat încă o dată că nu au uitat de unde au plecat și că le pasă de tot ceea ce se întâmplă în Țară. Tocmai de aceea, suntem datori să păstrăm şi să cultivăm darul unității naţionale, pentru că acest simbol al demnității poporului român a fost obținut cu eforturi materiale imense și mai ales cu mult prea multe jertfe de vieți omenești. Astăzi, în anul în care împlinim 30 de ani de la Revoluția din 1989, vreau sa transmit către Presedintele reales Klaus Werner Johannis, dorința tuturor românilor:

Domnule Președinte,

Aveți obligația față de această țară să vă îndepliniți rolul constituțional de mediator, aducând la aceeași masă toate partidele politice, reprezentanții societății civile, asociațiile patronale și sindicale, academicienii și toți factorii decidenți, pentru ca împreună să stabiliți unde va trebui să ajungă România peste 30 de ani! Iar în urma acestor negocieri să rezulte un PACT PENTRU ROMÂNIA COPIILOR COPIILOR NOȘTRI! O anexă a Constituției României, care să fie respectată de toți cei care vor conduce destinele acestei țări, indiferent de orientarea politica, fie ea de dreapta, de centru sau de stânga! Și va fi datoria noastră, a tuturor cetățenilor României și a tuturor instituțiilor statului să respectăm acest PACT spre binele României şi a românilor de pretutindeni.

Dragii mei,

Sunt mândru că sunt român și sunt fericit că m-am născut pe aceste meleaguri minunate, cu oameni frumosi harnici și curajoși care au preferat moartea decât să își plece capul în fața vreunei orânduiri străine. Să ne mândrim pentru ceea ce suntem și să nu uităm că

«Eroi au fost, eroi sunt încă

Și-or fi în neamul românesc!

Căci rupți sunt ca din tare stâncă

Românii orișiunde cresc.»

La Mulți Ani, România!

La Mulți Ani, români!

La Mulți Ani, dragii mei focșăneni!”

România, să-mi trăieşti!

Oriunde s-ar afla, românul se simte bine tot acasă. România, de 101 ani, reprezintă acasă, este locul în care străbunicii şi bunicii noştri au învăţat ce înseamnă jertfa şi preţul libertăţii. De ziua ei, poporul îi urează prosperitate şi sănătate României. Ia-tă câteva dintre mesajele celor care se mândresc că prin venele lor curge un sânge de roman. „La mulţi ani!, în primul rând. Să sperăm că o să fie nişte ani mult mai buni şi un viitor mult mai bun pentru copii. Îi lipsesc multe României, dar în mare măsură este sigură pentru copii”, spune Ana-Maria.

Multă sănătate şi realizarea tuturor dorinţelor, tot ce îşi doreşte fiecare, să se îndeplinească. Sperăm că urmează un an mult mai bun şi un viitor mai bun, mai prosper. E gustoasă mâncarea, aşa-i tradiţia la noi şi o respectăm”, spune domnul Busuioc.

Prosperitate, altceva ce aş putea să-i urez?! Prosperitate şi sănătate… Cu greu, au trecut 101 ani, suntem o ţară bogată, dar în acelaşi timp săracă. Eu sunt mândru că sunt român, cred că de vreo 49 de ani. Sunt venit de la schimbul III, nu am dormit toată noaptea ca să vin aici. Sunt focşănean”, spune Marian.

Ce-ţi urez eu ţie, dragă Românie?! Venim în fiecare an la paradă, sunt prezentă an de an cu nepoţeii. Indiferent de vreme, cu trei nepoţi după mine. ”, spun Roxana şi Ciprian.

Am urmărit toată defilarea asta şi parcă m-a întărit aşa… avem şi noi oleacă de putere, de forţă, de armată, o disciplină care îţi dau un fior ca român. De 77 de ani spun «La mulţi ani!» României. Am umblat şi eu în stânga, în dreapta, dar locul ăsta al nostru e ţara noastră, este locul nostru… ne simţim altfel. Dacă eşti plecat în altă parte nu-ţi dă nimeni nici-o atenţie, că eşti străin. Se pare că, uşor, uşor lucrurile se aşează. Vin şi cei tineri şi părerea mea este că se va face ceva în ţara asta. Meleagurile nostre sunt foarte frumoase, numai dacă plecăm oleacă pe la Lepşa încolo observăm ce frumuseţe avem. Putem spune că suntem foarte mândri că suntem români, ăi de mândri! Noi, românii, întotdeauna la răscruci de vânturi ne-am ridicat şi ne-am făcut datoria” spune, domnul Vasile Chiru, cel care a fost dirigintele poştei timp de 38 de ani, la Poşta nr. 1. Deşi afirmă că şi-a făcut datoria, nea̕ Chiru continuă să aibă mici activitaţi care să-i menţină inima tânără şi sufletul viu.

A fost soare cu dinţi duminică, de Ziua Naţională a României, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să se bucure de 101 ani de la Marea Unire. Un grup de copii au cântat imnul României în timp ce primeau steaguri şi fulare cu tricolorul, în semn de apreciere a micului cadou venit din partea autorităţilor locale. România, îţi mulţumim pentru că exişti! Români, nu uitaţi niciodată meleagurile natale, şi oriunde aţi merge, aminiţi-vă că prin venele voastre curge un sânge de roman, un sânge de luptărori, şi că în piept bate o inimă eroică. La 101 ani, Românie îţi dorim curaj!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here