GALERIE FOTO: Învățământ universitar la Focșani. Câte Universități au mai rămas în orașul nostru?

0
3565

Pe principiul: „dacă aș fi știut…‟ am pornit la drum pentru a descoperi facultățile din Focșani. Știu, sunt avantaje și dezavantaje atunci când te hotărăști să-ți continui studiile în orașul tău, dar este bine să ai în vedere toate opțiunile astfel încât la final să poți lua decizia potrivită. Astfel a apărut ideea acestui articol: învățământul universitar din Focșani, mai pe scurt unde și care mai sunt facultățile din Municipiul nostru.

Vreau să fiu student aproape de casă!

Studenția este frumoasă… la fel cum a fost și perioada liceului și tot așa până la grădiniță și înapoi, dar, această studenție vine la pachet cu tot felul de surprize. Odată cu plecarea la facultate se instalează și procesul de maturizare: nu-ți mai spală mama, nu-ți mai face mâncare mama, deci… nu mai este mama aproape. Trebuie să te descurci SINGUR, să înveți cum să apreciezi fiecare leuț și să te organizezi. Asta dacă te duci într-un alt oraș, dacă rămâni în orașul natal, se poate să mai beneficiezi câțiva ani de ajutorul părinților. Nu zic nici că este bine și nici că este rău să mergi în alt oraș pentru aprofundarea studiilor, pentru că trebuie să evoluăm, însă, dacă știm că din varii motive nu ne permitem să plecăm, nu trebuie să disperăm pentru că există variante. De-a lungul anilor, unele facultățile din Focșani și-au închis porțile din varii motive: fie pentru că nu erau studenți, fie că nu au mai obținut acreditarea. În momentul de față există trei Universități care au filiale și la Focșani: Universitatea „Danubius‟ cu sediul la Galați, Universitatea Ecologică din București și Facultatea de Psihologie și Științele Educației cu sediul la București.

Student la „Danubius‟

Aproape de centrul orașului, găsim sediul filialei din Focșani a Universității gălățene „Danubius‟, aici, viitorii studenți au de ales între trei facultăți: Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Drept și Facultatea de Comunicare și Relații Publice, fiecare cu Studii de Licență și Programe de Master. La Focșani, funcționează doar un centru de înscriere al Universității „Danubius‟, studenții fiind nevoiți să meargă la Galați pentru cursuri și examene. „Danubius‟ are 11 centre de înscriere în România: Galați, Bacău, Bârlad, Botoșani, Brăila, Constanța, Focșani, Onești, Roman, Suceava și Tecuci.

Universitatea Ecologică din București

Centrul de înscriere al filialei din Focșani a Universității Ecologice București se află în incinta Școlii nr. 5 „Anghel Saligny”. Către ce facultăți se pot îndrepta viitorii studenți? Facultatea de Drept și Științe Administrative, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Ecologie și Protecția Mediului, Facultatea de Inginerie Managerială și a Mediului, Facultatea de Științele Comunicării, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Psihologie, dar există și un Departament pentru Pregătirea Personalului Didactic. Toate cele șapte facultăți din cadrul acestei Universități private au atât Studii de Licență, cât și Programe de Master. Universitatea Ecologică este prima universitate privată din România.

Universitatea din București

Cei care își doresc o carieră în învățământ, și nu numai, au posibilitatea de a studia la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București. Filiala de la Focșani funcționează în cadrul Liceului Tehnologic „G. G. Longinescu” acolo unde studenții pot merge la cursuri și pot susține examene, într-un cuvânt pot simți studenția ca în oricare alt centru universitar din țară. În cadrul acestei facultății există și Programe de Master, ceea ce reprezintă un avantaj pentru cei care își doresc să continuie studiile aproape de casă.

Vreau să fiu student dar nu în orașul meu!

După cum spuneam la începutul materialului, este bine să cunoaștem toate opțiunile pentru ca la final să luăm cea mai bună hotărâre. Mulți dintre tinerii vrânceni aleg să „zboare” din cuibul lor spre zări necunoscute, pentru că vor să fie liberi, să nu mai fi controlați de părinți și, de ce nu, să-și lărgească grupul de prieteni. Haideți să vedem în ce orașe din apropierea Focșaniului există facultăți. La Tecuci există filiala Universității Danubius din Galați, iar distanța dintre Focșani și Tecuci este de 35 de km. Universitatea „Dunărea de Jos” și Universitatea Danubius din Galați se află la aproximativ 90 de km de Focșani. La Bacău, oraș situat la 105 km de Focșani, funcționează două universități de stat: Universitatea „Vasile Alecsandri” și Universitatea „George Bacovia”. Acestea sunt doar câteva dintre Universitățile de la noi din țară la care se pot înscrie viitorii studenți. Le-am ales doar pe cele care se află aproape de casă, astfel încât, atunci când dorul de părinți devine de nesuportat, distanța de la facultate până acasă să nu fie prea mare. Viitorule student, deschide ochi, gândește-te de 100 de ori, dacă este nevoie, și ia o singură decizie. Alege să-ți urmezi visele, alege să faci ceea ce-ți place pentru ca la final să fii mulțumit de ceea ce ai ajuns. Dacă fericirea ta înseamnă plecarea la facultate în celălalt capăt de țară sau… într-un alt colț de lume, du-te! Investește în tine și în educația ta pentru că, în cele din urmă, educația este cea care face diferența dintre tine și restul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here