VIDEO și GALERIE FOTO: Prima secție de Îngrijiri Paliative din Vrancea a fost inaugurată la Spitalul Municipal Adjud

0
5325

Prima și singura secție de Îngijiri Paliative din Vrancea, de la momentul actual, a fost inaugurată joi dimineață la Spitalul Municipal din Adjud, în prezența unui sobor de șase preoți, în frunte cu Protoiereul pr. Cristinel Popa, a primarului Municipiului Adjud, Constantin Armencea, a managerului Spitalului, Monica Bercea și a personalului medical. Îngrijirea Paliativă se concentrează pe prevenirea și înlăturarea suferinței, prin identificarea precoce, evaluarea și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale.

SE POATE!‟

SE POATE!‟, cu acest gând a pornit la drum colectivul din cadrul Spitalului Municipal Adjud atunci când și-a propus să pună pe picioare un compartiment de paliație, de atfel și singurul din sistemul de sănătate de stat aflat în județul Vrancea. De anul trecut din august, de când Monica Bercea a devenit managerul acestui spital, lucrurile au început și continuă să se schimbe în bine în această unitate medicală. „La momentul de față, pe secția de Îngrijiri Paliative sunt 12 paturi doar pentru adulți. Pentru copii, ar fi fost nevoie de o altfel de dotare. Noi suntem un spital cu 173 de paturi, pentru ca aceste paturi să existe în compartimentul de Îngrijiri Paliative a trebuit să fac o nouă organizare, adică să iau anumite paturi din structurile care nu mai aveau aceeași adresabilitate, și să le aduc aici. La etajul 4, în continuarea Îngrijirilor Paliative, este secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, o secție care până acum funcționa doar cu 13 paturi, în momentul de față are 30. Tot etajul 4 va fi adresat bolilor cronice. Dacă la Îngrijiri Paliative sunt aduși pacienții cu boli terminale, pe secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie există mari și frumoase șanse de recuperare. Am reușit ca în acest an și laboratorul de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, să fie dotat din fonduri proprii spitalului. În momentul de față se sfințește secția de Îngrijiri Paliative, nu avem niciun pacient pe secție, aceștia vor veni de la 1 Decembrie și ne-am dorit ca acești pereți să aibă mâna Lui Dumnezeu prin intermediul sfinților părinți‟, a spus Monica Bercea, managerul Spitalului Municipal Adjud.

Din inimă pentru un suflet rătăcit

În momentul în care sufletul are nevoie de mai mult tratament decât trupul, când boala „mușcă‟ mai aprig decât o bestie din carnea omului plăpând, apare nevoia unui salvator…. de cele mai multe ori, salvatorul poartă uniformă medicală și îl are pe Dumnezeu drept ghid. La Secția de Îngrijiri Paliative ajunge pacientul aflat în stadiu terminal, cel care nu mai răspunde niciunui tratament curativ. De aceea, pentru a nu se încărca cu foarte multă suferință, personalul medical care activează pe această secție este schimbat o dată la 6 luni.Personalul medical de la Spitalul Municipal Adjud a înțeles că atunci când tratamentul nu mai este de ajuns pentru îndestularea zilelor pacientului paliativ, trebuie să intervină suportul moral. „Suflet, trup și minte, despre asta este vorba aici, pe secția de Îngrijiri Paliative. Nu poți să îngrijești decât dacă sufletul tău este de fiecare dată aproape de cei în această suferință, ei au nevoie de o altfel de îngrijire, au nevoie de acel suport, în primul rând moral și spiritual pentru că această veste nu numai pe ei, ci și pe aparținători îi poate bulversa atât de tare încât să nu-și mai poată găsi liniștea pe ultima sută de metri. Îngrijirea paliativă se referă la suflet. Din 6 în 6 luni, personalul de aici va trebui mutat… te încarci cu foarte multă durere. Este nevoie de această îngrijire paliativă atunci când pacienul a primit un anumit diagnostic care nu-i mai dă șanse la o viață lungă, indiferent de vârstă‟, a mai adăugat Monica Bercea.

De la oameni pentru oameni

Dumnezeu coboară în chip nevăzut, printre oameni, pentru a oferi o mângâiere trupurilor aflate în suferință. Managerul Spitalului Municipal din Adjud, Monica Bercea, a spus că a trimis nenumărate solicitări instituțiilor private și de stat din Vrancea prin care le cerea să doneze pentru spital. Singurii care au răspuns afirmativ acestor solicitări pentru dotarea secției de Îngrijiri Paliative au fost Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian și societatea VRANCART, condusă de Ionel-Marian Ciucioi. „Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, împreună cu Protoieria Panciu au donat mare parte din lucrurile pe care eu le-am cerut și anume: 10 frigidere pentru saloanele pacienților și sala de mese, 12 aparate de aer condiționat, 11 televizoare pentru saloanele pacienților, 1 frigider mare pentru sala de mese, 1 aragaz mare pentru oficiu de alimente, 1 cuptor cu microunde, 24 de pături și 11 suporturi de perete pentru televizor. Singura firmă de la noi din Adjud care a mai donat a fost Societatea VRANCART, este vorba despre 8 frigidere pentru saloanele pacienților. Le mulțumesc tuturor din tot sufletul, și vreau să adaug faptul că nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără ajutorul domnului primar Constantin Armencea‟, a precizat Monica Bercea.

Acesta este un spital renumit!‟

Alături de manager și cadrele medicale din spital, a fost și primarul orașului Adjud, Constantin Armencea, omul care se dedică trup și suflet municipiului de care are grijă. „Spitalul din Adjud este primul spital din județul Vrancea care a creat această secție de Îngrijiri Paliative. Este un început, mă bucur că oamenii sunt alături, inclusiv reprezentanții parohiei, și cei ai societăților comerciale de pe raza Municipiului Adjud. Mai avem multe de făcut pentru spital, acesta este un început și un lucru bun. Din punctul meu de vedere, acesta este un spital renumit, medicina este o disciplină care trebuie păstrată și menținută permanent pentru că numai așa se poate face un act medical serios. Atât timp cât aud numai cuvinte frumoase despre acest spital, mă bucur. Primăria, prin Consiliul Local, este aproape permanent de acest spital, și sperăm ca în cel mai scurt timp să dispunem de fondurile necesare pentru a dezvolta spitalul pe care îl merită atât personalul medical, cât și pacienții. Mă bucur că sunt oameni interesați să vină și să lucreze la Spitalul Municipal Adjud, și îmi doresc să fac demersurile necesare pentru a le aloca și un fond locativ pentru fiecare medic care vine să lucreze aici‟, a spus Constantin Armenecea, primarul Municipiului Adjud.

Ceea ce faceți dumneavoastră în această locație nu reprezintă altceva decât niște semințe care încep deja să-și arate roadele. Domnul primar, dumneavoastră, doamna manager, și tot colectivul din acest spital sunteți semințele care încep să ajungă la rod. Noi, ceilalți, venim alături de dumneavoastră atât prin grija Înaltpreasfințitului, dar și prin formarea noastră, pentru că menirea noastră este să mângâiem, să fim alături de credincioșii noștri și de bolnavi. M-am bucurat foarte mult că am văzut aici icoana Sf. Luca, l-am pomenit în rugăciune. Pentru cei care nu știu, Sf. Luca al Crimeei a fost un medic, profesor în chirurgie care nu a vrut să opereze decât dacă avea crucea în sala de operație‟, a spus, după oficierea serviciului religios, pr. Cristinel Popa, din cadrul Protoieriei Panciu.

Prima și singura Secție de Îngrijiri Paliative din Vrancea, inaugurată la Spitalul Municipal Adjud, va intra în funcțiune începând cu data de 1 Decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here