Controale ale inspectorilor ITM la angajatorii străinilor

0
158

Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea a desfasurat, în perioada 14 – 18 noiembrie 2019, Campania naţională privind verificarea modului în care angajatorii români respectă prevederile legale referitoare la legislația muncii și la regimul juridic aplicabil strainilor pe teritoriul României.

În contextul gestionării fenomenului migrației cetățenilor străini non UE în România și pentru promovarea unei migrații legale în beneficiul tuturor părților, respectiv societatea românească și imigranți, se impune întărirea controlului legalității încadrării acestora pe piața muncii.

Cetățenii străini non UE pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța Guvernului nr.25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu respectarea prevederilor Codului Muncii.

Obiectivul principal ale campaniei de control s-a axat pe identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non UE în activități lucrative și pe diminuarea consecințelor sociale și economice negative ce derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României.

Inspectorii de muncă angrenați în desfășurarea acestei campanii au efectuat 7 acțiuni de control în urma cărora au fost constatate 5 neconformități față de prevederile legale pentru care au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate cu termene stricte de realizare.

Reamintim că angajatorii români au obligația ca înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE să obțină aviz de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări (I.G.I.), să întocmească și să transmită contractul individual de muncă conform H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.

Inspector sef, Botezatu Eliza

Inspector șef adjunct RM, Ciocan Sebastian

Comunicat de presă, ITM Vrancea, 29 noiembrie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here