Maraton teatral în șapte localități vrâncene

0
514

Prima ediție a Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de Teatru” a debutat, aseară, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” Focșani, unde au urcat pe scenă actorii trupei de Teatru Protha cu piesa „Wanda” de Mihaela Michailov. Timp de trei zile va fi un maraton teatral în șapte localități vrâncene, Adjud, Dumitrești, Focșani, Mărășești, Odobești, Panciu și Vidra. Vor fi spectacole de teatru, ateliere de teatru dedicate liceenilor și tinerilor actori, dar și un concert de muzică, astăzi, cu Mihai Mărgineanu la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” Focșani. Festivalul de Teatru Tânăr „Ora de Teatru” beneficiază de o finanțare de 36 mii lei, acordată de Consiliul Județean Vrancea.

Prezentarea evenimentelor care vor avea loc în cadrul Festivalul a fost realizată, ieri, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat președintele juriului Festivalului, actrița Teatrului Național din București, Tania Popa, inițiatorul Festivalului, Cătălin Sfîrloagă și vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian. „Îndrăgostită iremediabil” de trupa de teatru din Panciu, Tania Popa a acceptat imediat invitația de a veni la Focșani pentru a fi președintele juriului Festivalului. Deși nu le recomandă copiilor să devină actori, „pentru că este foarte greu, e nevoie de multe sacrificii”, le spune să facă teatru în timpul liber. „Ca activitate a tinerilor, este una dintre cele mai bune”, a spus Tania Popa. Actrița vrea să se bucure de întâlnirile cu tinerii actori, să vadă copii care fac teatru în timpul liber, să cunoască oamenii care vin la festival. „Este foarte important. Este o gură de aer pentru mine”, a precizat actrița.

Dezvoltarea tinerilor prin arta teatrală, educația alternativă prin teatru este și unul dintre obiectivele acestui festival, a arătat inițiatorul proiectului, Cătălin Sfîrloagă. Astfel, în cadrul Festivalului vor fi organizate ateliere de teatru organizate pe două secțiuni. Una a liceenilor din comunități, în 29 noiembrie, între orele 9 și 11,30, la care vor participa liceeni din șapte comunități. Aceste ateliere vor fi susținute de către foști actori ai trupei Protha. A doua secțiune de ateliere va fi duminică, 1 decembrie, între 9 și 12, în Focșani, susținută de actorii Adrian Nour, Axel Moustache, Adrian Iacov și de Lucian Maxim. Vor fi patru ateliere, de teatru non verbal, de lupte scenice, de muzică și ritm, de improvizație. Festivalul a fost gândit ca un proiect de educație alternativă prin teatru, considerăm că este necesară această educație alternativă. Așa cum am mai spus, acolo unde profesorii sau părinții nu pot pune ceva, vine altcineva care să poată pune, care să poată deschide anumite bariere pe care părinții sau profesorii, nu din nepricepere, nu le pot deschide. Putem fi pe o anumită undă cu o anumită persoană care nu ne este foarte apropiată și putem deschide barierele de comunicare și persoana în cauză câștigă din această întâlnire. Asta și vrem, ca din toată această întâlnire cu Festivalul „Ora de teatru” să existe un câștig, să plecăm înainte. Astăzi este primul pas, este o ediție pilot și ne uităm înainte. Nu a început prima ediție și deja mă gândesc cum să o facem pe a doua”, a spus Cătălin Sfîrloagă.

Proiectul Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de Teatru” este realizat cu finanțarea Consiliului Județean Vrancea. Vicepreședintele Dănuț Cristian a arătat că, în 2019, Consiliul județean a alocat un buget de 200 mii lei pentru proiectele dedicate tinerilor, cu o limită de maxim 40 mii lei pentru fiecare proiect astfel încât fondurile să poate fi accesate de mai multe ONG-uri, să fie proiecte mici, de impact, create de tineri pentru tineri. „Ne bucură că Asociația Protha a câștigat acest proiect în acest an, ne bucură că putem să ne dăm aportul proiectului dumneavoastră, ne bucurăm de teatru de calitate pentru că asta ne interesează, să avem activități în aceste edificii frumoase pe care le avem în județ, să ne bucurăm de teatru creat de cei care vor veni mai târziu, după ce vor prinde experiență. Vom sprijini întotdeauna activitățile tinerilor, atât Consiliul Județean Vrancea cât și Consiliul Consultativ pe probleme de tineret. Avem în vedere atât activitățile școlare dar și extrașcolare pentru că educația nu este doar în curtea școlii. Trebuie să ne educăm copiii și în afara școlii prin diverse activități constructive pentru ei și pentru comunitățile noastre”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian.

Spectacolele de teatru și activitățile de educație alternativă din cadrul Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de Teatru” se desfășoară în perioada 28 noiembrie 2019 – 1 decembrie 2019 în județul Vrancea, în localitățile Adjud, Dumitrești, Focșani, Mărășești, Odobești, Panciu și Vidra. În data de 29 noiembrie 2019, începând cu ora 20.00, Muzica va fi alături de Teatru prin concertul lui Mihai Mărgineanu la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” Focșani. Festivalul de Teatru Tânăr ”Ora de Teatru” este un proiect al Asociației ”Protha” din Panciu finanțat de către Consiliul Județean Vrancea și organizat în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Primăria Panciu, Primăria Vidra, Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia” Focșani, Casa de Cultură Panciu, Casa de Cultură Odobești, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Colegiul Național „Emil Botta” Adjud, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești și Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești. Sponsori ai evenimentului sunt Fanplace IT SRL, Griff Comex si Restaurantul Clara.

Programul Festivalului de Teatru Tânăr ”Ora de Teatru”:

Vineri, 29.11.2019

Ora 09.00-11.30 – Ateliere de teatru (Adjud, Dumitresti, Focșani, Mărășești, Odobești, Panciu, Vidra)

Ora 12.00 – Spectacole de Teatru (Adjud, Dumitresti, Focșani, Mărășești, Odobești, Panciu, Vidra)

Ora 15.00 – „Legenda lui Ghilgameș” Piesă Antică – Trupa So Trupa (Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

Ora 16.30 – „Nunzio” de Spiro Scimone – Trupa Anima (Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

Ora 20.00 – Concert Mihai Mărgineanu (Teatru „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

Sâmbătă, 30.11.2019

Ora 09.00 – „Locuiesc în sensul giratoriu” de Ioana Codrina Anghel – Trupa EvadArt (Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

Ora 10.30 – „Leonardo! 500 de ani ! E prea mult !” de Brigitte Louveaux – Trupa Leira (Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

Ora 14.00 – „Țara lui Gufi” de Matei Vișniec – Trupa Ycar (Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

Ora 15.30 – „Exploziv” de Elise Wilk – Trupa Mircea Albulescu (Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

Ora 17.00 – „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă – Trupa Ghioceii (Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

Ora 20.00 – Masterclass – Avram Iancu și Daniel Burlac (Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” Focșani)

Ora 21.30 – Cinemateca (Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei” Focșani)

Duminică, 01.12.2019

Ora 09.00 – Ateliere de teatru

Ora 15.00 – Gala de închidere (Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

Spectacol – Liceul de Arte „Ghe. Tătărăscu” Focșani (Ateneul Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here