Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO și GALERIE FOTO: Festivalul Internațional de Muzică Ușoară Românească „Florentin Delmar‟ a ajuns la cea de-a 44-a ediție

Miercuri a fost prima seară dedicată muzicii ușoare românești organizată cu prilejul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară Românească „Florentin Delmar‟. Sala Mare a Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia‟ a fost plină, vedeta serii fiind maestrul Horia Moculescu care a susținut și un mic recital împreună cu fiica sa, Nidia Moculescu. Pe aceeași scenă au urcat și membrii trupei focșănene Provincialii. „Florentin Delmar‟ este un eveniment cultural mult așteptat de iubitorii de muzică ușoară românească și un prilej de promovare a tinerelor talente.

Aducem cultura mai aproape de tineri!‟

Intrarea în Sala Mare a Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia‟ din Focșani s-a făcut începând cu ora 18:45, astfel încât toată lumea să se poată așeza pe locurile rezervate până la ora 19:00, atunci când pe scenă a urcat Alexandru Munteanu, prezentatorul. Alexandru Munteanu este focșănean, a făcut sport de performanță, a urmat cursurile Facultății de Drept și lucrează la Radio România. „«Florentin Delmar» are o istorie foarte frumoasă încă din 1973 atunci când compozitorul Florentin Delmar și-a dorit să promoveze tinerele talente și, cu sprijinul autorităților, a reușit acest lucru. Puțin mai târziu, în anii `90, cu sprijinul și cu implicarea celui care și acum poarîn suflet acest festival, maestrul Horia Moculescu, acest festival devine național și își schimbă numele din «Să Cânte Tinerețea», așa cum se numea atunci, în «Festivalul Florentin Delmar»‟, a spus Alexandru Munteanu.

Miercuri, în prima seară de Festival, juriul alcătuit din compozitorii: Nicolae Caragea, Adrian Romcescu, Jolt Kerestely, Marius Țeicu și Horia Moculescu, președintele juriului, au notat și urmărit cu atenție fiecare participant care a urcat pe scenă. Două grupe de concurenți s-au „luptat‟ pentru a dovedi care dintre ei este demn de torfeu. Din prima grupă au făcut parte tinerii cu vârste cuprinse între 14-17, iar din a doua grupă cei cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani. Cei care i-au acompaniat pe concurenți au fost membrii orchestrei conduse de compozitorul Viorel Gavrilă.

Fetele au spart gheața

Prima concurentă care le-a încântat auzul și ochii spectatorilor a fost Daria Nicoleta Peltea. Tânăra de 16 ani este din Medgidia, studiază muzica la Centrul Cultural Județean „Teodor Burada‟ și îi place să cânte la pian. Pentru acest concurs a ales să interpreteze melodiile „Joc de-o zi‟ și „Dorul‟. După ea a urmat focșăneanca Daniela Ciuciu de 14 ani, elevă la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu‟. Danielei îi place înotul și cântă la pian, însă, în spatele unui corp plăpând, eleva ascunde o voce puternică. A ales să interpreteze „Eternitate‟ și „Brezuța‟, și a reușit să atingă niște acute foarte înalte. Din public, doi bătrâni îi strigau fetei să zâmbească.

S-a dat sfară-n țară că la Focșani se caută talent, iar vestea a ajuns până la urechile constănțenilor care au fost reprezentați de Ioana-Lucia Berchet, o frumoasă adolescentă de 17 ani căreia îi place să călătorească și care a făcut timp de 7 ani gimnastică ritmică și dans modern. A reușit să cucerească inimile publicului cu melodiile „Tu n-ai avut curaj‟ și „Mai dă-mi o șansă‟. De la vecinii noștri gălățeni a venit Alexandra Maria Lupoaie, elevă la Liceul de Arte din Galați, care la 15 ani a interpretat piesele „Singură‟ și „Seara asta‟ cu seriozitatea unui om mare trecut prin viață.

Suflet de artist și chip de înger

O apariție spectaculoasă a fost cea a Dariei Cojocaru, o fată de 16 ani care a venit tocmai de la Craiova pentru a se dezlănțui pe scena de la Ateneul Popular. Spirit liber și suflet de artist, Daria vrea să devină tatuator. Timid, craioveanca și-a făcut apariția pe scenă într-o ținută complet neagră, aproape gotică. Daria Cojocaru a interpretat melodiile „Blestem‟ și „Au înebunit salcâmii‟ într-o notă personală cu influențe rock.

Pe scenă a mai urcat o focșăneancă, elevă a Colegiului Național „Unirea‟, Giulia Andonescu în vârstă de 15 ani, căreia îi place să deseneze în cheion și să picteze și a cântat „Brezuța‟ și „Pedepsește-mă, dar nu pleca. Vrânceanca noastră a strălucit ca o stea în rochiță roșie cu paiete și i-a făcut pe toți cei din sală să o aplaude timp de câteva secunde bune. De la capitală a venit Maria Alexia Troacă. Fata, în vârstă de 15 ani, studiază muzica la Clubul Copiilor din București și a ales să participe în concurs cu melodiile „Vei iubi și tu‟ și „Fără oameni‟. Talentul a ajuns și la Botoșani acolo unde a întâlnit-o pe Carina Ioana Todirean. La 17 ani, Carina se poate mândri cu o paletă largă de reușite, printre care cei 9 ani de jurnalism. Fata își dorește să lucreze în mass-media dar nu renunță nici la pasiunea ei, muzica. A cântat „Lie ciocârlie‟ cu atâta pasiune încât i-a emoționat pe toți cei din public, iar cea de-a doua melodie, „În amurg‟ s-a ridicat la același nivel cu prima interpretare.

Copii talentați și conștiincioși

Din ce în ce mai mulți tineri descoperă că au cel puțin un talent, astfel că părinții își doresc să-i ajute să-și găsească drumul în viață. Ana-Maria Cristina Toadă are, pe lângă multe nume, și multe pasiuni: cântă la pian și la chitară, îi place tenisul și handbalul și are o voce foarte frumoasă. A interpretat „Dar nici nu-mi pasă‟ și „După noapte vine zi. Cristina Frățilă a venit de la Amara pe plaiurie vrâncene pentru a impresiona juriul cu melodiile „Prin ochii tăi pot visa‟ și „Ce frumos știi să minți‟. Singurul băiat al grupei de 14-17 ani a fost Andrei Toader Octavian în vârstă de 15 ani. Octavian este bucureștean, studiază muzica și arta actorului și nu se teme de nimic. Deși părea timorat atunci când a pășit pe scenă și a interpretat melodia „Tu nu știi‟, lucrurile s-au schimbat atunci când a cântat cea de-a doua piesă, „Don Juar din Popa Nan, Octavian dând dovadă de șarm, dezinvoltură și energie.

Recital Horia și Nidia Moculescu

După ce toți concurenții primei grupe au urcat pe scenă, a urmat un moment emoționant în care maestrul Horia Moculescu a urcat pe scenă și a susținut un mic recital împreună cu fiica sa, Nidia. În anul 2017, în urma unei ședințe a Consiliului Local Focșani, compozitorul Horia Moculescu a primit placheta cu titlul de cetățean de onoare al Municipiului Focșani, fiind cunoscut faptul că celebrul compozitor român s-a implicat trup și suflet în organizarea și desfășurarea Festivalului Internațional de Muzică Ușoară Românească „Florentin Delmar‟ care, de 44 de ani, are loc la Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?