“Proiect cu sens unic: REUŞITA”
La Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş”, Adjud/Vrancea se află în plină desfăşurare Proiectul Privind Învăţământul Secundar ROSE – ROMANIAN SECONDARY EDUCATION PROJECT.
ROSE este un proiect care își propune să contribuie la reducerea abandonului în rândul elevilor care fac parte din învățământul secundar și terțiar și, totodată, la creșterea ratei de promovare a examenului naţional de bacalaureat. Proiectul este finanțat printr un împrumut de 200 de milioane de euro, acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, fiind implementat, la nivelul mai multor unităţi şcolare de învăţământ preuniversitar, de către Ministerul Educației Naționale prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE).
Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş” face parte din runda a doua de implementare, fiind beneficiarul unui grant mediu. Obiectivele proiectului se doresc a fi atinse prin activităţi remediale, de consiliere, îndrumare și orientare vocațională, activități extracurriculare și de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la concursuri dar și prin lucrări civile minore de renovare, amenajare a interioarelor clădirilor școlare (de exemplu: laboratoare), fără impact negativ asupra mediului, și achiziții de bunuri.
Cu alte cuvinte, ROSE se doreşte a fi un fel de educaţie altfel, un susţinător al atragerii elevilor către şcoală, pregătindu i pentru a obţine rezultate cât mai bune la, poate, cel mai important examen din viaţă, examenul de bacalaureat.
Este de ştiut că derularea activităţilor în cadrul proiectului au loc în afara orelor de curs, în aşa fel încât să nu interfereze cu activităţile obişnuite de predare învăţare, motiv pentru care, elevilor de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Balş, li asigură o masa caldă. Elevii iau parte la tot felul de acţiuni, intitulate: Învăţare RE”MEDIA”, “Motivaţi pentru reuşită” ,“Eficienţă, Calitate, Performanţă”, activităţi care sunt menite să dezvolte acele competenţe atât de necesare în speranţa promovării examenului de bacalaureat, într o manieră mai atractivă, care să pună în centru elevul şi interesul. Nu în ultimul rând, pentru atingerea obiectivelor proiectului sunt propuse a se desfăşura activităţi precum, ”D.E.C.E (Dezvoltare-Echipă-Calitate-Eficienţă) – Un proiect pentru TINE! Clubul de dezbatere–D.O.R (Dezbatere, Oratorie şi Retorică) “FII PREGĂTIT” – concurs interdisciplinar cu premii , “UN PAS ÎN CARIERĂ”-excursii de documentare şi explorare.
Primul an de proiect în cadrul programului ROSE a recompensat implicarea elevilor din grupul ţintă în activitatea de pregătire pentru bacalaureat prin participarea la activitatea extracurriculară, “UN PAS IN CARIERĂ”- o excursie de explorare si documentare. Transportul şi masa au fost suportate din fondurile alocate, la care s-au adăugat cheltuielile de vizitare a obiectivelor turistice conform planului de excursie (şi ele toate suportate prin Proiectul ROSE) cu urmatoarele obiective: informare asupra itinerariului şi obiectivelor propuse pentru vizitare; analiza aspectelor geografice, istorice, etnografice şi folclorice de pe parcursul excursiei; comunicarea fondului general al cunoştinţelor privind semnificaţiile, particularităţile şi importanţa principalelor monumente istorice şi culturale studiate în cadrul orelor de consiliere şi orientare şcolară, istorie, religie şi literatură; valorificare intra şi interdisciplinara a conţinutului informaţiilor dobândite prin realizarea unor eseuri/afişe/colaje (care vor fi expuse pe panourile şcolii), PPT-uri, brosuri, pliante s.a
Activităţile extracurriculare oferă elevilor posibilitatea de a parcurge aspecte educative într-un context mai puţin formal decât cel al lecţiilor obişnuite. Pe de altă parte, sunt abordate teme de interes general, iar contextul este unul mult mai atractiv pentru elevi, oferindu-se totodată posibilitatea elevilor de a experimenta situaţii noi, de a dezbate teme care nu ar fi în discuţie din cauza limitelor impuse de programele de învăţământ.(prof. ing.Sava Cecilia – responsabil activităţi extraşcolare în cadrul proiectului ROSE)
Au fost organizate 4 excursii, la Iaşi, Braşov, Galaţi şi Bucuresti cu obiective de documentare ştiintifică, culturală, istorică, geografică, socială: Complexul Muzeal Naţional Moldova, Iaşi; Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Iaşi; Universitatea Gheorghe Asachi”, Iaşi; Fabrica de confectii Bârlad; Biserica Evanghelică, Braşov; Cetatea Râşnov, Braşov; Peştera Valea Cetăţii, Braşov; Facultatea de Alimentaţie Publică şi Turism, Braşov; Excursie pe Dunăre – închiriere nava de pasageri „Lacu Sarat”, Brăila; Complexul Muzeal de Ştiintele Naturii, Galaţi; Muzeul de istorie „Paul Păltănea”, Galaţi; Muzeul Naţional al Satului, Bucureşti; Facultatea de Hidrotehnică Bucureşti.
Elevii au fost pregătiţi în cadrul unei şedinţe speciale de instructaj, cu care ocazie profesorii responsabili/insotitori (prof ing. Sava Cecilia, prof ing. Palade George, prof. Mitrofan Marian, prof. Popa Mariana, prof. ec. Motaş Gabriela, prof. Stanciu Ionela, prof. ing Bîrlă Maria, prof. ing. Urdă Rodica, ptof. Puflea Cristina, prof. Lungu Luminiţa, prof. Câmpeanu Gabriela, prof. Buchidău Tania, prof. ec. Buruiană Viorel. prof. Mustaţă Nicoleta, Văcăroiu Dorina – secretar) au prezentat scopul excursiei, traseul cu punctele cele mai importante precum şi regulile de comportament. Părinţii elevilor au fost informaţi cu privire la activitatea ce urma să fie desfăşurată şi au completat acordurile pentru excursie sub coordonarea diriginţilor elevilor.
Cum experiențele elevilor au fost cele mai interesante, vom face cunoscute câteva dintre ele:
„Sunt ușor întristat de faptul că excursia a durat doar 1 zi, dar extrem de bucuros, că am petrecut aceasta zi cu oameni minunați, glumeți, serioși, nebunatici, gălăgioși. Cu toții suntem diferiți, dar mai ales 40 de elevi din toate clasele! Atmosfera, peisajul, adrenalina, emoția, toate s-au împletit minunat, făcându-mă să revin oricând și să nu regret nicio secundă alegerea făcută.(reprezentant elevi clasa a XII-a)
„Excursia a fost extraordinară. Mă bucur că am avut ocazia să petrec timp mai mult cu colegii mei, mi-am făcut prieteni noi, am văzut locuri interesante și am explorat împrejurimile. A fost ca o oază de recreere” (reprezentant elevi clasa a X-a
„Deși inițial am crezut că excursia ar putea fi plictisitoare, acum pot spune că, dacă nu veneam, îmi părea foarte rău. Mi-am creat amintiri foarte plăcute și amuzante cu ai mei colegi, am comunicat deschis cu profesorii și am descoperit o modalitate eficientă de colaborare. (reprezentant elevi clasa a XI-a)
„Pentru noi ,elevii clasei a IX-a , această excursie a reprezentat o ocazie extraordinară (căci nu am mai auzit de o astfel de activitate până acum de a îmbina utilul cu plăcutul), având prilejul de a vizita locuri noi și de a petrece timpul împreună, dar totodată de a învăța lucruri noi. De aceea suntem recunoscători celor care au creat acest proiect și ținem să le mulțumim.” (reprezentant elevi clasa a IX-a)
Fotografiile realizate scot în evidenţă minunatele obiective vizitate.
Comunicat de presă, 18 noiembrie 2019