Oprișan somează Guvernul Orban să achite facturile aferente PNDL

0
2533

Primarii se tem că liberalii vor să închidă acest program considerat „o gură de oxigen pentru comunități”

Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan somează public Guvernul Orban să plătească facturile aferente PNDL pentru județul Vrancea. Șeful administrației județene arată, într-un comunicat de presă, că Ministerul Dezvoltării nu a făcut nici un fel de plată pentru proiectele PNDL aflate în derulare la nivelul județului Vrancea. Deși au fost făcute demersuri pentru plata facturilor depuse încă de la finele lunii septembrie, pentru proiectele finanțate prin PNDL, programul pare să fie blocat intenționat de „ministrul grindă”. În schimb, pentru a acoperi incompetența liberalilor, au apărut informații cu noul ministru al Dezvoltării care ar fi semnat alocări de fonduri pentru proiectele derulate în Vrancea prin PNDL.

Nimic mai fals, spun autoritățile locale. Aşa cum ne-a obişnuit, atunci când primeşte comandă politică, trompeta PNL Vrancea aruncă cu praf în ochii opiniei publice şi prezintă deformat realitatea, în încercarea disperată de a acoperi incompetenţa și demagogia liberalilor, cocoțați abuziv la putere. Pe această cale, doresc să îi informez pe locuitorii județului Vrancea faptul că “ministrul grindă” nu a achitat nici o factură către Consiliului Județean Vrancea, aferentă PNDL, așa cum acesta se laudă în mass-media. Iată cum cei care nu își plătesc impozitele – fapt ce îi califică să fie miniștri în Guvernul Orban, mint cu nerușinare și afirmă că au achitat facturile PNDL, deși Ministerul Dezvoltării nu a făcut nicio astfel de plată, arată președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, care somează public Guvernul Orban să plătească facturile aferente PNDL pentru județul Vrancea, așa cum s-au lăudat prin paginile trompetei PNL Vrancea!”.

Facturile restante pentru proiectele finanțate prin PNDL sunt, doar la Focșani, de circa 3,5 milioane lei. Este o sumă enormă care riscă să blocheze activitatea admnistrației locale focșănene. Primarul Cristi Misăilă ne-a spus că întârzierile la plata facturilor prin PNDL vor atrage penalități din partea constructorilor, penalități care vor trebui plătite din bugetul local. „Facturile sunt cu plata la 30 de zile de la emitere iar dacă nu se respectă termenul trebuie plătite penalități din bugetul local”, ne-a spus primarul Cristi Misăilă.

În ultimele zile, la primării a fost transmisă o adresă prin care conducerea Ministerului Dezvoltării le spune primarilor că pot plăti lucrările din PNDL din bugetul local urmând ca, ulterior, să primească banii de la bugetul de stat. Ce este mai grav însă, adresa semnată de „ministrul grindă” menționează că dacă nu vor mai fi bani în acest an, sumele vor fi achitate din bugetul anului viitor. Ori, cu puține excepții, primăriile nu dispun de excedent bugetar încât să își permită să achite din bugetul local facturile pentru PNDL.

Iar când este vorba de primării mici, situația este mai complicată, bugetul acestora abia le ajunge pentru funcționare, nici nu se pune problema unor cheltuieli de milioane de lei dintr-un buget local de câteva sute de mii de lei. „Ministerul a spus să putem face plăți din bugetul local, dar asta înseamnă să jonglăm cu alte investiții pe care le aveam programate. Trebuie să recalculăm alte obiective astfel încât să găsim banii necesari pentru plata furnizorilor. Guvernul ar trebui să facă rapid o rectificare bugetară astfel încât să asigure fonduri pentru investițiile aflate în derulare”, ne-a spus primarul Focșaniului, Cristi Misăilă.

Programul Național de Dezvoltare Locală este blocat”

Situația este dificilă pentru comunele din județ care derulează proiecte finanțate prin Programul PNDL. Edilii spun că, la acest moment, Programul Național de Dezvoltare Locală este practic blocat deoarece nu se asigură fondurile necesare plății furnizorilor. Ultimele plăți, de 400 milioane lei, au fost făcute după ce Guvernul Dăncilă a aprobat o hotărâre de guvern privind utilizarea banilor din Fondul de rezervă. În schimb, pentru că nu știe cum să facă rectificarea bugetară și să asigure banii necesari proiectelor de investiții, noul Guvern Orban le recomandă primarilor să achite din bugetul local facturile, urmând să primească banii de la bugetul de stat. Însă nimeni nu știe când se va întâmpla acest lucru, anul acesta sau în 2020.

La Vrâncioaia, Primăria are un buget insuficient pentru plata facturilor la proiectele PNDL. Practic, dintr-un buget de aproape trei sute mii lei, nu pot fi acoperite facturi de circa trei milioane lei pentru toate proiectele derulate la nivelul localității. La fel la Năruja. Primăria a trimis facturile încă din 22 septembrie pentru diferite investiții însă nu a primit niciun răspuns. Primarul Grigore Mihăeș spune că au fost trimise facturi atât pentru lucrările aflate în derulare la cele trei școli dar și pentru lucrările de asfaltare pe străzile comunei. Sunt facturi de circa 700 mii lei care așteaptă să fie plătite. „Urmează să facem și o adresă către Ministerul Dezvoltării în care să ni se spună clar ce se întâmplă cu plata facturilor restante”, a precizat primarul Mihăeș.

Iordache Cazacu, primarul comunei Fitionești, localitate în care se află în derulare mai multe proiecte cu finanțare asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) crede că este o încercare de a închide acest program prin care s-au dezvoltat și modernizat în special localitățile din mediul rural. „Prin această adresă remisă de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației suntem practic informați că Programul Național de Dezvoltare Locală este blocat, închis. Pentru că autoritățile locale, fie ele mari sau mici, la final de an nu mai au sumele necesare pentru plata situațiilor de lucrări efectuate până la această dată. Noi nu am fost informați, așa cum făcea fostul guvern cu cel puțin 30 de zile înainte, că sumele alocate au fost cheltuite până la 80 la sută, situațiile de lucrări pentru lucrări executate pot fi depuse spre decontare de la bugetul de stat până la o dată stabilită. Primăria Fitionești nu are posibilitatea de a deconta din bugetul local sumele aferente situațiilor de lucrări care se fac chiar și în acest moment. Solicit ministerului de resort să identifice sumele necesare în vedera achitării situațiilor de lucrări excecutate. Încă odată, prin această adresă constat că Guvernul PNL vrea să închidă acest program de dezvoltare locală, care este foarte bun, o gură de oxigen pentru comunitățile din zona rurală“, a afirmat primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu.

Peste 793 milioane lei, valoarea investițiilor derulate în Vrancea numai prin PNDL2

185 de investiţii finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a II-a se află în derulare la nivelul județului Vrancea. Valoarea totală a acestor investiții derulate prin PNDL este de peste 793 milioane de lei (peste 177 de milioane de Euro). Este vorba de investiții în infrastructură rutieră – reabilitare de drumuri și poduri, reabilitare și construcție de școli, sisteme de canalizare, stații de epurare, alimentări cu apă. La nivelul Consiliului Județean vor fi realizate 32 de investiții, iar la nivelul localităților vrâncene sunt în derulare 153 de investiţii, în valoare de peste 510 milioane de lei. Este vorba de investiții în infrastructură rutieră-reabilitare de drumuri și poduri, reabilitare și construcție de școli, sisteme de canalizare, stații de epurare, alimentări cu apă. Datorită demersurilor președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean Vrancea este una dintre administrațiile cu cele mai multe proiecte de investiții derulate din România. Într-un clasament național privind accesarea proiectelor finanțate prin PNDL atât după sumele alocate cât și după numărul de proiecte accesate, Consiliul Județean Vrancea ocupă locul II la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here