FOTO: „Campania 19 Zile” la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”

0
217

Elevii și cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” participă la Proiectul educațional „Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”, organizat de Federația Internațională a Comunităților Educative – Secțiunea România și aflat la cea de a VII-a ediție. Campania propune 19 teme de acțiune, pentru fiecare zi câte o temă. Ea se desfășoară în perioada 1-19 noiembrie 2019.

De la începutul perioadei, elevii au participat la mai multe activități, cea mai importantă desfășurându-se joi, în biblioteca liceului, când a fost abordată tema principală de anul acesta, Discriminarea bazată pe condiții/starea de sănătate. Activitatea a fost coordonată de profesoarele Claudia Modreanu, consilier școlar și Cezarina Nicodei. Elevilor le-au fost prezentate câteva desene și li s-a cerut să spună ce le sugerează fiecare. Concluzia a fost că, așa cum nu judecăm operele de artă dintr-un muzeu, nu trebuie să judecăm nici oamenii, chiar dacă sunt diferiți față de noi. Atitudinea noastră critică are la bază stereotipuri și prejudecăți, ducând la discriminare. O imagine sugestivă i-a lămurit pe cei prezenți care este diferența dintre egalitate și echitate: trei persoane de înălțimi diferite privesc un meci, urcate pe trei cutii identice, dar cel mai scund nu vede nimic! Ne considerăm egali, avem drepturi egale, dar datorită diferențelor dintre noi, în unele cazuri suntem dezavantajați Echitabil este ca celui mai scund, în cazul exemplului, să i se dea posibilitatea să vadă și el meciul, urcat pe două cutii.

În continuare, câțiva elevi au fost legați la ochi și au fost conduși prin bibliotecă de către colegii lor. Apoi au povestit cât de greu s-au orientat, desi erau ajutați. Alți elevi au încercat să le transmită câte ceva colegilor folosindu-se doar de mimică și gesturi. Și de această dată au povestit cât de complicat a fost să se înțeleagă unii cu alții.

Concluzia desprinsă la sfârșitul activității a fost că trebuie să manifestăm empatie față de persoanele cu dizabilități, să le înțelegem, să le ajutăm și să le acceptăm așa cum sunt.

Prof. Cezarina Nicodei

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here