Primarul Nicușor Păcuraru: „În toamna viitoare vrem să avem gaze naturale la primii abonați din comuna Vulturu”

0
1773

Primarul Nicușor Păcuraru a anunțat că continuă demersurile pentru a introduce gaze naturale în comuan Vulturu. Acesta a precizat că deja a finalizat studiul de fezabilitate la proiectul de alimentare cu gaze naturale și că va negocia cu cei de la Distrigaz partea de finanțare, pe care o va suporta compania amintită. „Continuăm demersurile pentru introducerea alimentării cu gaze naturale în comuna Vulturu. Am finalizat studiul de fezabilitate la proiectul de alimentare cu gaze naturale, iar în perioada imediat următoare vom negocia cu cei de la Distrigaz partea de finanțare pe care o va suporta această companie. Pentru că o parte din finanțare o va suporta Distrigaz, iar o parte o vom finanța din alte surse. Suntem avansați cu proiectul și sperăm ca în două săptămâni să știm cum stau lucruurile și când vom putea începe lucrările la această investiție. Avem avize deja obținute de la Distrigaz, societatea de Apă și canal Galați, care ne permite amplasarea conductei de gaze pe viaductele lor care traversează râurile Siret și Putna. De asemenea, avem obținute avize de la CFR și am demarat priocedurile pentru obținerea avizelor de la Drumuri Naționale pentru subtraversarea a două drumuri. Cu siguranță anul viitor începem lucrările iar în toamna viitoare să avem gaze naturale la primii abonați“, a afirmat primarul Nicușor Păcuraru.

De asemenea, Nicușor Păcuraru a ținut să reamintească că în derularea acestui proiect, dar și a proiectelor deja realizate sau aflate în curs de implementare, a beneficiat de sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Toate proiectele de infratructură pe care le-am realizat, sau pe care le avem în curs de realizare sunt făcute cu sprijinul Consiliului Județean și al președintelui Marian Oprișan. De exemplu, o bună parte din conducta de aducțiune Liești-Vulturu va fi construită pe terenul proprietate a Consiliului Județean Vrancea“, a mai spus primarul comunei Vulturu, Nicușor Păcuraru. Sistemul de alimentare cu gaze al comunei Vulturu va avea o valoare totală de peste 11 milioane de euro. Practic este vorba de realizarea a 90 de kilometri de conducte de gaze care vor fi introduse pe toate străzile din cele cinci sate componente ale comunei. Numai costurile legate de adusul conductei de gaze de la Liești la Vulturu sunt estimate la 1,5 milioane de euro. Costurile legate de introducerea sistemului de alimentare cu gaze a locuințelor din cele cinci sate au fost realizate pentru fiecare sat în parte, astfel: Vulturu -3,7 milioane euro; Vadu Roșca-900 mii euro; Boțârlău -760 mii euro; Hîngulești -1,5 milioane euro; Maluri- 1,1 milioane euro.

Proiectele de alimentare cu gaze susținute de Marian Oprișan

De remarcat că tot mai multe localități din mediul rural din Vrancea au anunțat că au demarat procedurile pentru racordarea comunelor respective la sistemul de alimentare cu gaze naturale. Până acum și-au arătat intenția de a racorda locuințele la alimentarea cu gaze naturale, și au demarat și diverse proceduri în acest sens, primarii din Străoane, Bolotești, Golești, Tulnici, Răcoasa, Cîmpuri, Soveja, Cotești, Gugești, Tâmboiești, Dumbrăveni, Bordești, Fitionești, Milcovul, Gologanu, Vîrteșcoiu dar există interes din partea tuturor administrațiilor locale.

Asta după ce, la începutul lunii mai, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că la nivelul județului va fi demarat un amplu proiect de realizare a alimentărilor cu gaze. În perioada următoare va fi înființată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară privind alimentarea cu gaze a UAT-urilor, la care vor fi membre localitățile județului Vrancea. „Vom începe și alimentarea localităților județului Vrancea cu gaze naturale. Pentru asta vom constitui în perioada imediat următoare Asociația de Dezvoltare Intercomunitară, unde vor fi membre localitățile județului Vrancea. Deja am avut discuții aprofundate cu compania Transgaz, cu domnul director general Sterian. O să prelungim conducta de la Focșani spre sudul județului“, a afirmat atunci Marian Oprișan.

Transgaz a avizat favorabil racordarea comunei Fitionești la gaze

Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a anunțat că a inițiat un proiect de investiții care vizează alimentarea cu gaze a întregii localități. Acesta a precizat că deja a fost realizat studiul de fezabilitate și a obținut și autorizația de la societatea Transgaz. Rețeaua de alimentare cu gaze natuurale va avea o lungime totală de 20 kilometri pentru toată comuna și va deservi 1380 de locuințe, din care peste 800 locuințe vor fi racordate în prima fază.

Alimentare cu gaze naturale și pentru comunele Milcovul și Gologanu

Și comunele Milcovul și Gologanu au făcut primii pași pentru introducerea alimentării cu gaze naturale în cele două localități. Și primarul comunei Vîrteșcoiu, Viorel Mîrza, a anunțat că a demarat un proiect care vizează alimentarea cu gaze a întregii localități. Acesta a precizat că deja a fost realizat studiul de fezabilitate și a obținut și autorizația de la societatea Transgaz. „Avem în derulare unul din cele mai ample proiecte de investiții, respectiv alimentarea cu gaze a comunei Vîrteșcoiu. Am obținut avizul de la Transgaz, am realizat studiul de fezabilitate și suntem în discuții pentru sursa de finanțare“, a afirmat primarul Viorel Mîrza. Edilul șef al comunei Vîrteșcoiu a precizat că una dintre soluții este cea de racordare la rețeaua existentă în Cartierul Unirea din orașul Odobești. Conducta de la Unirea la Vârteșcoiu ar urma să fie construită de Transgaz pe o lungime de doi kilometri. Rețeaua de alimentare cu gaze a comunei Vîrteșcoiu va avea o lungime totală de 28 de kilometri, o stație de pompare și repompare, dar și mai multe cămine de racordare. Valoarea totală estimată a proiectului este de 2 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here