ULTIMA ORĂ! Pesta Porcină Africană confirmată în două gospodării din Bogza

1
1224

Veterinarii vrâncenii au confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane în două exploatații cu un număr total de 47 de porci, situate în localitatea Bogza, comuna Sihlea. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Cele două exploatații din localitatea Bogza, comuna Sihlea, județul Vrancea au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din cele două exploataţii prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecţie.
D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social, din punct de vedere economic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here