GALERIE FOTO: Un vot pentru un președinte. Reportaj din secțiile de votare

0
669

Încă de la primele ore ale dimineții, cetățenii Municipiului Focșani s-au prezentat la secțiile de votare la care au fost arondați pentru a-și exercita dreptul. Dimineață am mers la secția de votare de la Grădinița nr 18 acolo unde, până la ora 10:00, votaseră deja aproximativ 200 de cetățeni, o prezență lăudabilă după cum a spus președinta secției de votare. „Sper să conteze votul meu de data asta. Măcar pentru copii să fie bine, să nu mai plece din România. Noi, părinții, bunicii, muncim de ne rupe mâinile ca ei peste 10 ani să plece?! De ce facem case?! Cine rămâne în ele dacă ei pleacă?”, mi-a spus Vlad, un tată care și-a adus cei doi copii la vot pentru a-i responsabiliza de mici, după cum spune chiar el.

Membrii secției de votare de la Grădinița nr 7 mi-au spus că le-am purtat noroc pentru că, de cum am ajuns eu, au și venit alegătorii.

Votul tuturor contează!
Sunt oameni care spun că nu merg la vot pentru că oricum tot ce vor „ei”, adică „ăia mari” iese. „Datoria noastră de buni creștini este să ne rugăm pentru dregătorii noștri. Nu trebuie să îi judecăm, nu trebuie să-i urâm, ci să ridicăm rugăciuni spre Domnul. Eu nu am votat pentru că îmi trebuie buletin, și nu am buletinul cu mine pentru că pierd mereu lucruri… poți să pierzi geanta cu totul, poți să nu mai ajungi de aici până în centru”, spune o doamnă în vârstă care a venit să o însoțească pe nepoata ei în vârstă de 21 de ani la secția de votare de la Colegiul Național „Spiru Haret”. Tânăra mi-a spus că a votat pentru: „pace, bunătate în lume și sănătatea poporului român. Oricum iese cine vor ei, dar noi ne facem datoria”.

Nu avem rampă, nu votați aici!
La secția de votare de la Colegiul Național „Alexandru I. Cuza” un domn, imobilizat într-un cărucior electric, a încercat să convingă președintele secției de votare să-l primească la vot. „Nu puteți vota aici pentru că nu avem rampă. În astfel de situații puteți mergi la orice secție de votare doriți dar să aibă rampă”, îi explică președintele secție de votare bătrânului care a cerut să i se adică urna mobilă. „Urna mobilă este la Spital”, i s-a răspuns.
Bolnavii de la Spitalul Județean au reușit să voteze pentru că doi reprezentanți ai secțiilor 21 și 22 au venit cu urna mobilă. Cu o zi înainte, au fost întocmite listele atât cu pacienții cât și cu aparținătorii acestora care, din motive medicale, nu se puteau deplasa la secțiile de votare din oraș sau din localitățile de proveniență. În total au fost 210 solicitări, iar urna mobilă a fost plimbată prin tot Spitalul Județean Sfântul Pantelimon Focșani de la etajul 5, până la etajul 1. La secția de Neonatologie, mămicile au votat pentru binele pruncilor proaspăt aduși pe lume. Din cei 210 înscriși, un singur bolnav nu a putut vota pentru că nu avea buletinul, în rest, totul s-a desfășurat fără nicio problemă în prezența unui jandarm, și a lui Costel Potlog, reprezentantul Spitalului județean.

Profesorii votează, elevii urmează modelul!
La secția de votare de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”, o fostă profesoară a venit să își exercite dreptul la vot: ” De 10 ani nu mai predau aici… dar vin mereu cu drag! Cred că ar fi fost mai bine dacă se implicau mai mult cu alegerile astea, mai ales în mediul rural. Oamenii de la țară, din cătunuri, nu știu exact ce se mai întâmplă… Observ, cu tristețe, că nici tinerii nu se îngrămădesc să voteze. Eu m-am retras din învățământ, dar continui să fac educație.” Doamna nu a vrut să-și divulge numele, a spus doar că cine are urechi, să audă învățămintele dumneaei.
„După o noapte de club, nu prea vin ăștia tineri!”, spune domnul Ghinea, un bătrân cu părul alb ca neaua și ochii de un verde pătrunzător.

Nu ne batem joc de drepturile cetățenești
O domnișoară cochetă a venit la secția de votare de la Școala „Anghel Saligny” să voteze pentru: „România unui viitor promițător pentru noi tinerii. Sunt studentă la București și, față de jumătate dintre colegii mei, vreau să rămân în România și să-mi deschid un cabinet stomatologic. Dacă ieșim cu toții la vot, poate schimbăm ceva.”

Ca Ariana, studenta la București, au răspuns și ceilalți tineri cu care m-am întâlnit la secțiile de votare din oraș. Mihnea și George, tată și fiu, au ieșit la vot pentru că le pasă de țara în care trăiesc: „Nu vreau să îmi bat joc de un drept pentru care s-au luptat mulți oameni cu inimă bună”, a spus George care a votat pentru prima dată.

A sunat la 112 pentru că nu ar fi fost lăsat să voteze, dar de fapt nu avea voie
La niciuna dintre secțiile de votare la care am mers nu s-au înregistrat incidente. Totuși, conform Biroului de presă al IPJ Vrancea, „un bărbat, din mun. Focșani, a sesizat prin apel 112 faptul că s-a prezentat la o secție de votare din mun. Focșani pentru a vota, iar cu această ocazie i s-ar fi împiedicat dreptul de a vota de către reprezentanții secției de votare. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că cel în cauză are domiciliul pe raza mun. Focșani însă s-a prezentat pentru a vota la altă secție de votare decât cea la care este arondat, solicitând să voteze pe lista suplimentară, fapt ce contravine prevederilor legale în vigoare. Persoana în cauză a fost îndrumată să se prezinte la secția de votare unde este arondat pentru a își exercita dreptul de vot. Bărbatul a declarat faptul că nu a cunoscut prevederile legale și a apelat în mod nejustificat SNUAU 112, fapt pentru care a fost sancționat cu „avertisment”, conform O.U.G. nr. 34/2008 și îndrumat să voteze la secția la care este arondat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here