GALERIE FOTO: Conform sondajelor, Iohannis și Dăncilă intră în turul 2; 45,98% – prezența la vot în Vrancea

0
1405

Candidatul PNL, Klaus Iohannis, a obţinut 39% la alegerile prezidenţiale de duminică, reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă – 22,5%, iar candidatul USR PLUS, Dan Barna – 16,4%, potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Pe locurile următoare, rezultatele exit-poll îi situează pe: Mircea Diaconu – Alianţa UN OM: 7,9%; Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară: 6,1%;

Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România: 3,9%; Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste: 1,9%; Alexandru Cumpănaşu – independent: 1,2%; Viorel Cataramă – Dreapta Liberală: 0,3%; Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională: 0,2%; Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc: 0,2%; Bogdan Marian Stanoevici – independent: 0,2%; Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie: 0,1%; John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română: 0,1%.

Potrivit CURS-Avangarde, datele sunt valabile pentru ora 19,30 şi doar pentru secţiile de pe teritoriul României, fără a ţine cont de secţiile din străinătate.

Conform sondajului realizat la ieşirea de la urne de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, candidatul PNL, Klaus Iohannis, a obţinut 38,7% la alegerile prezidenţiale de duminică, reprezentantul PSD, Viorica Dăncilă, 22%, iar candidatul USR PLUS, Dan Barna, 16,1%. Pe locurile următoare, rezultatele exit-poll îi situează pe: Mircea Diaconu (Alianţa UN OM) – 8,2%; Theodor Paleologu (PMP) – 5,2%; Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România) – 4,6%; Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste) – 2,0%; Alexandru Cumpănaşu (independent) – 1,2%; Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) – 0,4%; Bogdan Stanoevici (independent) – 0,3%; Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) – 0,3%; Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Naţională) – 0,2%; Sebastian Ionescu (Partidul Noua Românie) – 0,2%; John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română) – 0,1%.

În ceea ce privește prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale, aceasta a fost, duminică, la nivel naţional, până la ora 21,00, de 47,66%, potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preoţescu. În mediul urban prezenţa la urne a fost de 48,54%, iar în mediul rural de 46,49%. Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, până la ora 21,00, a fost de 8.683.112, dintre care 5.056.941 – în mediul urban şi 3.626.171 – în mediul rural.

Conform site-ului BEC, în funcţie de vârstă, cei mai numeroşi au fost votanţii care au între 45 şi 64 de ani, urmează categoria celor peste 65 de ani, apoi 35 – 44 ani, cei cu vârsta de 25 – 34 de ani, ultimii fiind tinerii cu vârsta între 18 şi 24 de ani. După gen, au votat mai mult femeile – 4,4 milioane, faţă de 4,2 milioane bărbaţi.

Vrancea, prezență la vot de 45,98%

Prezența la vot în Vrancea a fost de 45,98%, conform rezultatelor afișate duminică seara, pe site-ul Biroului Electoral Central. Au votat 143.228 de persoane, din cele 311.468 înscrise pe liste permanente. Pe liste permanente au votat în Vrancea 127.119 de persoane, iar pe liste suplimentare 15.064. Urna mobilă a fost solicitată în Vrancea pentru 1.045 de votanți.

Viorica Dăncilă: „Mulţumesc tuturor românilor care astăzi au venit la vot”

Votul dat duminică ajută PSD să continue campania electorală şi să demonstreze ceea ce vrea să facă pentru români, a declarat preşedintele partidului, Viorica Dăncilă, care, potrivit sondajelor de opinie efectuate la ieşirea de la urne, s-a calificat în turul doi al alegerilor prezidenţiale, după Klaus Iohannis. „Vreau să mulţumesc tuturor românilor care astăzi au venit la vot, vreau să mulţumesc în mod special președinților PSD din judeţe, vreau să mulţumesc simpatizanţilor noştri, militanţilor noştri şi tuturor celor care astăzi ne-au acordat încrederea. Acest vot ne onorează, dar ne şi responsabilizează. Vreau să mulţumesc primarilor care au fost foarte implicaţi şi care au pus mult suflet în acest rezultat. Conform exit-poll-ului, sunt în turul al doilea, vreau să acordăm o atenţie deosebită proceselor verbale pentru a avea un rezultat exact mâine. Mulţumesc tuturor celor care au votat cu inima. Am arătat că suntem alături de români şi sperăm ca, în următoarele două săptămâni, cât mai mulţi români să ni se alăture, chiar cei care acum au avut o altă alternativă, cei care au acordat votul altor candidaţi, sper să vină alături de noi şi sper ca împreună să câştigăm alegerile prezidenţiale. Votul dat astăzi arată încrederea acordată, votul dat astăzi ne ajută să continuăm campania, o campanie electorală în care vom veni în faţa românilor, atât cu ceea ce am realizat, dar, mai ales, ce vrem să facem pentru ei când vom câştiga alegerile prezidenţiale”, a afirmat Dăncilă, la sediul central al PSD.

Ea a spus că „lupta nu este împotriva unui partid politic”. „Nu vrem să eliminăm niciun partid politic, pentru că aşa este democraţia, fiecare partid politic trebuie să îşi spună punctul de vedere, lupta noastră va fi ca şi până acum pentru români, pentru România, pentru echilibru şi consens, pentru unitate, pentru reprezentarea cu demnitate a României, atât în plan intern, cât şi în plan extern. Sperăm ca votul dat astăzi să fie un vot care se va multiplica în turul următor al alegerilor prezidenţiale, un vot care să fie dat, aşa cum am spus, cu inima”, a completat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a precizat că nu îi este teamă că votul din diaspora va răsturna rezultatul exit-poll-urilor. „Nu, nu îmi este teamă că diaspora va răsturna acest scor electoral. Mă bucur că s-a votat masiv în diaspora, mă bucur că s-a votat în condiţii bune şi cred că acest lucru a fost posibil datorită guvernării Dăncilă, care a adoptat această lege, care a susţinut votul de trei zile, votul prin corespondenţă”, a afirmat ea.

Liderul social-democraţilor s-a declarat încrezătoare că procesele-verbale care vor sosi din teritoriu vor valida scorul prezentat de exit-poll-uri. Ea a spus că este mulţumită de scorul estimat, având în vedere că în competiţie s-au aflat 14 candidaţi. „Da, sunt mulţumită, având în vedere că au fost 14 candidaţi. Sunt mulţumită că a fost o implicare foarte mare a colegilor din teritoriu şi că, uitaţi, suntem în turul doi cu toate criticile şi cu toată campania anti-PSD şi anti-Viorica Dăncilă”, a încheiat ea.

Parlamentarii PSD de Vrancea, la vot de dimineață

Parlamentarii de Vrancea au votat de la primele ore ale dimineții. Deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici, a votat la o secție de votare de la Grădința 18. Parlamentarul a arătat că fiecare vot contează, chiar dacă pare insignifiant. „Am votat cu gânduri de stabilitate, de echilibru și de regăsire a românilor cu românii. Am votat cu gândul la copiii mei, la copiii noștri, de a le lăsa o țară cel puțin așa cum ne-au lăsat-o înaintașii noștri, cu ceva în plus decât au preluat-o. La fel, noi avem obligația să dăm o țară cu mai mult decât am preluat-o de la înaintașii noștri”, a spus deputatul Nicușor Halici.

Deputatul PSD Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, a declarat că votul reprezintă o îndatorire cetățenească. „Am votat pentru o Românie în care veniturile populației să nu scadă, am votat pentru spitale regionale și sper ca proiectele începute de guvernul nostru să fie continuate pentru că am înțeles că există dorința de a reduce numărul acestor. Am votat pentru pensii mai mari, pentru salarii mai mari, am votat pentru ca românii să își poată face concediile cu ajutorul voucherelor de vacanță, am votat pentru un învățământ care să fie accesibil tuturor, inclusiv celor cu venituri mai mici pentru că, iată, se pune problema ca învățământul să devină un bun de consum. Am votat pentru accesul oamenilor cu venituri mici sau medii la servicii de sănătate de calitate”, ne-a spus deputatul Angel Tîlvăr.

Deputatul PSD de Vrancea, Rodica Tudorița Boboc, a votat ieri dimineață pentru binele oamenilor. Prezentă la urnele de vot din incita Grădiniței 13 din cartierul Sud, deputatul Rodica Boboc a votat cu inima, pentru omul care știe și poate să fie mai aproape de români. La ieșirea din secția de votare a declarat că își dorește pentru oameni o Românie prosperă, o Românie în care se simt în siguranță și pot fi fericiți. „Am votat cu inima, pentru o persoană care este mai aproape de oameni. Îmi doresc o Românie liberă, prosperă și vreau ca oamenii să zâmbească pe stradă, așa cum au zâmbit și până acum“, a transmis deputata Rodica Boboc.

Senatorul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu a declarat ca a votat pentru un nivel de trai mai bun pentru români. „Astăzi am votat, pentru ca salariile să nu fie tăiate, pentru ca pensiile să nu fie tăiate, toată politica de creștere a salariilor și pensiilor, a nivelului de trai, a economiei românești într-un ritm foarte înalt să continue. Am votat pentru ca oamenii să aibă tichete de vacanță, nu pentru ca unii să plece numai în vacanță. Am votat pentru România, am votat pentru cetățenii vrânceni”, a spus la ieșirea din secția de votare, senatorul Cristian Dumitrescu.

Primarul din Panciu a votat pentru un președinte implicat

Primarul orașului Panciu, Iulian Nica, a declarat că a votat pentru un președinte implicat în viața economică și socială a oamenilor, pentru echilibru și stabilitate. „Am votat pentru un președinte implicat în viața economică și socială a oamenilor, am votat pentru echilibru, stabilitate și pentru viitorul țării noastre! Am votat cu gândul la o Românie unită, prosperă, puternică! Am votat pentru continuarea proiectelor de investiții, am votat pentru binele nostru, al familiilor noastre și al comunității în care trăim și muncim!“, a precizat primarul Iulian Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here