Ștefan Doniga despre promovarea muzicii românești

0
79

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au susținut, vineri seară, ultimul recital din cadrul turneului național de promovare a proiectului cultural „Doamnele muzicii românești”. Obiectivul principal al proiectului este promovarea muzicii românești, a compozitoarelor din muzica românească. A fost un proiect complex, care a inclus activitate de cercetare, realizare de înregistrări speciale, producție de disc, campanii media, promovare și distribuție gratuită în școli de materiale documentare și audio precum și un turneu național de recitaluri și lansări de disc. „Doamnele muzicii românești” este un proiect realizat în continuarea celui dedicat creațiilor lui Dinu Lipatti unde cei doi artiști au readus în circuitul public lucrări semnate de una dintre cele mai importante personalități ale muzicii universale.

Colaborarea lui Ștefan Doniga cu Diana Jipa a început de la un recital organizat chiar la Focșani în 28 septembrie 2017. De atunci cei doi au realizat aproape 100 de concerte și recitaluri în zece țări, pe trei continente, au publicat două discuri. „Scopul acestei activități a fost promovarea muzicii și culturii românești. Am făcut opt turnee, toate concentrate în jurul muzicii românești, fie că au fost exclusiv de muzică românească, muzică românească plasată între alte lucrări. Au fost doar pentru a pune în valoare creația românească”, spune Ștefan Doniga.

Proiectul dedicat lui Dinu Lipatti a fost primul depus pentru finanțare la Administrația Fondului Cultural Național. După experiența câștigată a fost depus al doilea proiect, care vrea să acopere un gol muzica românească și să realizeze o colecție de muzică feminină. Ideea a venit după ce într-un concert a fost introdusă o piesă a unei compozitoare. Deși avem foarte multe compozitoare, deși muzica este foarte valoroasă, aceste colecții sunt foarte puține în discografia românească. Cred că au mai fost niște colecții acum 30-40 de ani, făcute pe vinil”, spune pianistul Ștefan Doniga.

După conceperea proiectului a urmat selecția repertoriului, care nu a fost o sarcină ușoară pentru că nu prea există partituri. Cel puțin până să intervină tehnoredactarea computerizată, nu prea există partituri. Atunci s-a apelat la multe relații pentru a alege partituri care să fie și accesibile publicului, să nu fie o muzică foarte abstractă. „Obiectivul este promovarea muzicii românești, ori trebuie să promovezi ceva ce este mai ușor de înțeles iar noi ne adresăm tinerilor. De aceea a durat puțin până am realizat această selecție de șase compozitoare”, amintește Ștefan Doniga.

A urmat studiul partiturilor, pregătirea repertoriului, deschiderea proiectului cu un recital în cadrul Festivalului „George Enescu”, pe 4 septembrie, la București. Doniga a menționat sprijinul primit din partea instituțiilor locale de cultură, în acest caz Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” și Direcția Județeană pentru Cultură. „Acest lucru contează foarte mult la evaluarea proiectului, să ai instituții publice valoroase, cu experiență, care să vrea să îți fie alături, care girează pentru tine în acest fel”, a spus Ștefan Doniga.

În spatele turnelui se află „un peisaj complex”, de la partea de documentare realizată de doi muzicologi de la Radio România Muzical, Monica Isăcescu și Ștefan Costache, care au făcut conținutul carnetului discului la partea logistică, de pregătire a turneului, cazările, partea mediatică de promovare, colaborarea cu un artist plastic foarte valoros, Andrada Damian pentru creația grafică a acuarelei inclusă pe fundalul tuturor materialelor, inclusiv pe compact disc. La acestea se adaugă cele cinci zile de înregistrări la radio, masterizarea materialului, verificarea, realizarea turneului.

Muzică oferită școlilor și instituțiilor de artă

Programul compact-discului realizat în cadrul proiectului curprinde creații semnate de Felicia Donceanu, Hilda Jerea, Violeta Dinescu (un aranjament semnat de Vlad-Răzavn Baciu), Carmen Petra Basacopol, Laura Manolache și Liana Alexandra. Lansarea compact-discului va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie, la Sala Mare a Centrului Cultural al Municipiului București – ARCUB.

Proiectul este realizat de Asociația HEART-CORE cu valorosul parteneriat al Societății Române de Radiodifuziune prin canalul Radio România Muzical și co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. „Cred că cel mai important lucru îl reprezintă distribuția gratuită a celor 500 de discuri către școli de muzică, școli de artă, biblioteci, instituții de artă din toată țară dar și către reprezentanțele din străinătate ale Institutului Cultural Român. O muncă de documentare și o muncă artistică pusă gratuit la dispoziția publicului, mai ales a celui tânăr. Obiectivul nostru este de promovare a muzicii românești. Cum să o faci? Promovând modele foarte valoroase, autentice și am ales modele feminine. În contectul actual este foarte clar că arhetipul feminin promovat în zona socială și media nu este întotdeauna bazat pe o valoare autentică. Motiv pentru care am ales modele umane deosebite pe care să le promovăm printr-un produs accesibil”, a încheiat Ștefan Doniga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here