Salvaţi Copiii cere Guvernului PNL să revină asupra deciziei de desfiinţare a ANPDCA

0
80

Organizaţia Salvaţi Copiii cere Guvernului PNL condus de Ludovic Orban abrogarea urgentă a prevederilor în baza cărora au fost comasate Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii (ANPDCA) cu Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD). Conform unui comunicat al organizaţiei nonguvernamentale, ANPDCA este „o instituţie de o importanţă crucială pentru respectarea drepturilor copiilor” din România.

„O astfel de decizie, luată într-o guvernare anterioară, a creat uriaşe dificultăţi în coordonarea şi monitorizarea sistemului de protecţie a copilului, cu consecinţe directe în viaţa copiilor şi familiilor aflate în atenţia serviciilor de asistenţă socială. De aceea, motivarea măsurii de desfiinţare a ANPDCA prin menţionarea ‘interesului public’ este contradictorie, deoarece, în fapt, ignoră complet ceea ce, legal şi moral, este primordial pentru societatea românească: principiul constituţional al interesului superior al copilului”, arată comunicatul.

Potrivit organizaţiei, prin contopirea intereselor copilului cu cele ale adulţilor cu dizabilităţi „se anulează primordialitatea intereselor lor, repetându-se greşelile” din trecut. „Bazându-ne pe experienţa muncii noastre şi a colaborării directe cu ANPDCA, considerăm că desfiinţarea acestei structuri strategice distincte, învestită cu competenţe clare în promovarea şi protecţia drepturilor copilului, va afecta profund procesul de monitorizare şi implementare a strategiilor şi planurilor de acţiune care vizează copilul. Ţinând seama de aceste aspecte, Organizaţia Salvaţi Copiii cere Guvernului României abrogarea urgentă a art. 9 alin. 2 şi completarea OUG 68/2019 cu măsuri care să determine întărirea rolului ANPDCA pentru o mai bună coordonare a politicilor destinate copiilor şi familiilor acestora. Ne exprimăm disponibilitatea de a contribui la găsirea unei soluţii în acest sens”, a precizat Salvaţi Copiii.

Noul ministru liberal al Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat joi comasarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii (ANPDCA) cu Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here