Românii își aleg PREȘEDINTELE! Află totul despre scrutinul de duminică

0
725

Peste 314 mii de vrânceni sunt așteptați, duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an. Potrivit Autorității Electorale Permanente, la nivelul județului sunt amenajate 358 secții de votare, unde sunt așteptați la vot peste 314 mii de vrânceni, din care doar 285 mii au cărți de identitate valabile. În lista alegătorilor nu se află vrâncenii care au ales să voteze la secțiile din străinătate sau prin corespondență. Lista secțiilor de votare poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea Management Electoral / Geografie electorală / Registrul secțiilor de votare. Alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro. Cele mai mari secții de votare din județ sunt în Focșani, la Liceul Tehnologic G.G. Longinescu-1978 alegători, Căminul Cultural Golești – 1914 alegători și Școala Primară din Cîmpineanca – 1909 alegători.

La alegerile prezidențiale din acest an va fi utilizat Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), urmând să fie folosite tablete cu o dublă funcționalitate: scanarea actelor de identitate a votanților și înregistrarea semnăturii electronice a acestora.

Votarea în țară are loc duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

AEP precizează că alegătorii din țară pot vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar. Menționăm că paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România. În țară, cetățenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia, arată AEP.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate.

Campania electorală, care a început în data de 12 octombrie 2019, se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la ora 7:00. În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 și se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7:00. Campania electorală este finanțată de la bugetul de stat, controlul fiind realizat de Autoritatea Electorală Permanentă în baza Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Reamintim că Serviciile de Evidența Persoanelor din județ vor avea program prelungit în acest sfârșit de săptămână dar și peste două săptămâni. Astfel, în această perioadă, cei de la serviciile de evidența persoanelor din Focșani, Adjud, Odobești, Panciu, Mărășești, Vidra, Dumbrăveni își vor adapta orarul astfel încât să rezolve în mod operativ toate solicitările privind eliberarea documentelor de indentitate persoanelor cu drept de vot. Pentru aceste zile programul de lucru cu publicul va fi de la 8.00 la 16.00 în zilele de 9.11.2019 și 23.11.2019. În zilele de 10.11.2019 și 24.11.2019 programul de lucru cu publicul va fi de la 7.00 la 21.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here