GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta. Emil Racoviță – o stradă cu grădini ca-n povești

1
746

Continuăm călătoria în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟ cu o vizită pe strada Emil Racoviță din zona Gării care, recent, a fost refăcută. Locatarii sunt foarte mulțumiți în urma lucrărilor de refacere a infrastructurii rutiere și a celor de plombare a suprafețelor degradate din oraș și spun că îi mulțumesc primarului pentru că își face treaba așa cum se cuvine. Ceea ce mi-a atras atenția, pe lângă trotuarele și covorul asfaltic impecabile, au fost grădinile din fața blocurilor acoperite cu un strat gros de frunze căzute din copaci… oriunde priveai, pe pământ erau frunze de culoarea gutuiei coapte și a gemului de vișine.

Vremea ține cu noi

Soarele nu se dă bătut în pofida faptului că data din calendar ne anunță că peste câteva săptămâni ne vom lua la revedere de la anul 2019. Autoritățile au profitat de această vremea ca de primăvară, și au continuat lucrările de asfaltare și plombare a suprafețelor degradate din Municipul Focșani. Continuăm intervențiile pe străzile din municipiul Focșani cu lucrări de refacere a infrastructurii rutiere și de plombare a suprafețelor degradate, atât timp cât vremea ne va permite. Încă de săptămâna trecută am intervenit pentru refacerea străzii Emil Racoviță (paralelă cu B-dul Gării, mai exact tronsonul aflat în continuarea celui pe care se execută lucrări de modernizare), asfaltând atât strada cât și parcarea aferentă. De asemenea, astăzi, angajații stației de asfalt ai CUP Salubritate au efectuat pe alte străzi lucrări de plombare a unor suprafețe ce necesitau intervenții. Cât timp vremea ne va permite, vom continua astfel de activități pe toate străzile cu probleme din Focșani, anunța, la începutul acestei săptămâni, Cristi Misăilă, primarul Municipiului Focșani.

Stau aici din ’64!‟

În fața unui bloc de pe strada Emil Racoviță, doamna Stamate vorbea cu un vecin. Am așteptat să termine discuția, m-am apropiat și am întrebat-o atât: „Locuiți aici?‟. Au urmat minute în șir de povestit, din care voi reda o mică parte. „Stau aici din ’64! Am o viață de om trăită în orașul ăsta. Ne-am mutat de la Râmnic cu serviciul, ne-au repartizat aici în Focșani așa că, automat, trebuia să ne schimbăm și domiciliul. Așa am ajuns aici la Gară, pe str. Emil Racoviță. Blocul în care stau eu era printre primele din oraș, în rest, era câmp. Ce să zic, era jalnic înainte să asfalteze. Erau gropi de abia puteam să merg fără să mă împiedic. Când era băiatul mic, se ducea la școală și când se întorcea, avea noroi până la genunchi… Acum este foarte bine, încă mai lucrează muncitorii prin spate, pe strada care duce spre Gară. Sunt locuri de parcare, noi avem mașina aici, vizavi de intrarea în bloc, plătim de fiecare dată la timp. Avem o băncuță în fața blocului montată din primăvară, ne-ar mai trebui una pentru că suntem mulți, avem și lumină seara. Ne-am obișnuit cu zgomotul de la trenuri. Sunt văduvă, în nouă luni am pierdut soțul… un munte de om. Vă mai aștept pe aici, domnișoară, să mai stăm de vorbă‟, spune, cu zâmbetul pe buze și cu ochii senini, doamna Ioana Stamate.

Între timp, din bloc, a ieșit și fiul doamnei Stamate care a fost la fel de drăguț și a acceptat să vorbească: „De 62 de ani, de când stăm aici, până acum, nu prea s-au făcut atfel de lucrări. Acum este bine, sperăm să nu se acumuleze apă aici în zonele în care au unit asfaltul pentru că s-a turnat în trei serii. Înainte îți rupeai mașina pentru că în dreapta era gaură, în stânga gaură și pe mijloc șanț. Unde mergeai?! Cred că urmează să vină cu marcajul. Locuri de parcare sunt, problema este că aici este stradă cu sens unic și mă obligă să ocolesc blocul ca să vin să parchez. Aici, în capătul străzii noastre, este un individ care își parchează mașinile aproape în drum. Au fost cazuri în care mașina de gunoi, ambulanța, sau alți șoferi nu au putut intra din cauza lui. Am chemat și poliția, dar nu s-a rezolvat. Noi, care stăm de atâta timp aici… de o viață de om, și știm regulile.‟

Un alt domn, care abia își parcase mașina în fața blocului mi-a spus că-l felicită pe primar pentru că: „De când a venit Misăilă la primărie, este prima administrație din ultimii 30 de ani care are un proiect de asfaltare și renovare a parcărilor din zona Gară. Până acum nu s-au făcut decât mici plombări.‟

Ce găsim în zonă?

Strada Emil Racoviță se află peste drum de Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟, chiar în spatele unui fast-food situat pe colț. În apropiere se află Gara Focșani. Pe lângă câteva magazine și market-uri de cartier, în zonă mai găsim și saloane de înfrumusețare, cabinete și famacii veterninare, un cabinet stomatologic, câteva fast-food-uri, un salon pentru viitoarele mirese și… mulți copaci, o oază de aer și liniște. Cartierul Gară, în ciuda faptului că este aproape de zgomotul trenurilor, este liniștit și cochet. Oamenii care locuiesc în zonă mi-au spus că, deși este aproape de pasajul Vâlcele, locul de joacă inaugurat lunile trecute, este binevenit pentru copiii lor care, până atunci, mergeau în Piața Unirii.

Cine a fost Emil Racoviță?

Potrivit surselor online, Emil Racoviță (n. 15 noiembrie 1868 în Iași – d. 17 noiembrie 1947 la Cluj) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929. Tatăl său, Gheorghe Racoviță (1839-1913), era magistrat și membru fondator al societății literare Junimea și se trăgea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, iar mama sa, Eufrosina Al. Racoviță (născută Stamatopol) era o talentată pianistă. În 1920, Emil Racoviță a fost invitat ca profesor la Facultatea de Științe a Universității din Cluj, unde a înființat primul institut de biospeologie din lume.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari domnului primar! Este strada pe care am copilarit,ma bucur sa vad ca are o noua infatisare! Nu mai locuiesc in zona,dar trec mereu pe aici.O sugestie,daca se pot amenaja niste locuri de parcare si pentru cei care trec ocazional prin zona.Daca ai treaba la sfarsit de saptamana nu ai unde parca,locurile fiind inchiriate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here