GALERIE FOTO: Atletism – Astăzi, 9 noiembrie, Memorialul prof. Gavrilă Ovidiu, la Sala CS Unirea Focșani!

0
136

Profesorul Ovidiu Gavrilă a fost un nume de referință al sportului vrâncean. Oamenii de sport din atletism din județ organizează anual o competiție în memoria sa. Unul dintre aceștia, care i-a fost elev, apoi coleg de profesie, antrenorul Fănel Iliescu ne spune, într-o postare pe facebook, cine a fost profesorul și antrenorul Ovidiu Gavrilă.

Sâmbătă 09.10.2019, în sala de atletism a CS UNIREA Focșani, va avea loc concursul interjudețean de sala, pentru copii si juniori ,,Memorialul prof. GAVRILA OVIDIU,, cu începere de la ora 9:00.
Cine a fost profesorul si antrenorul GAVRILĂ OVIDIU?
Într-o istorie a sportului vrâncean numele acestui OM DE SPORT trebuie scris cu litere de aur. Dacă azi orasul Focșani este o adevarată școală de atletism, trebuie să-i mulțumim celui care a slujit cu credință SPORTUL în general și ATLETISMUL în special mai bine de patru decenii, prof. GAVRILĂ OVIDIU nea BIDU”, cum ii spunea un oras întreg și chiar și cei din FR Atletism și din toată țara.
Născut la Focșani la 10 martie 1917, de mic copil este atras de sport. În timp ce era elev la Liceul,,UNIREA” Focșani practica fotbalul și atletismul. Tot în această perioadă a fost corespondent local al ziarului, Sportul Popular”. După absolvirea liceului calcă pe urmele tatălui său, colonelul Gavrilă Simion, urmând cursurile Școlii de Ofițeri de Cavalerie, participă la Al Doilea Război Mondial, unde, la Odesa, este făcut prizonier timp de doi ani. Trecut în rezervă, urmează cursurile Facultății de Drept, obținând licența de magistrat. Nu a profesat această meserie deoarece microbul sportului a fost mai puternic și își urmează pasiunea de o viață, SPORTUL, devenind profesor-antrenor pentru toată viața. Ceea ce a pierdut, poate, justiția românească, a câștigat SPORTUL.
A fost, din 1948, vice-președinte al Organizației Sportului Popular, filiala Focșani. Mulți ani, până la pensionare, a fost președintele Comisiei Județene de Atletism și membru al Biroului Federal. A fost primul director al Școlii Sportive de Elevi (azi CSS Focșani), primul președinte al CS UNIREA Focșani care s-a înființat în anul 1972, la 31 iulie. A fost ctitorul primei săli de atletism din Vrancea și chiar din Moldova, și care se inaugurează la 5 martie 1971 în prezența campioanelor olimpice LIA MANOLIU și MIHAELA PENES. Reușește, prin efortul și străduința sa ca în anii 60 ai secolului trecut să modernizeze pista Stadionului din nordul orașului acoperind-o cu zgura roșie, delimitând sectoarele de sărituri. Ca președinte al CS UNIREA a contribuit la construirea și modernizarea bazei sportive din Focșani-Sud. Astfel, Sala de Atletism a devenit pentru o perioadă de șapte ani a doua sală care putea organiza finale de campionat național. Așa au putut fi organizate, în condiții foarte bune 7 (șapte) finale pentru juniori 3, 2, și 1.
Din pasiune pentru sport prof. Gavrilă Ovidiu a strâns materiale sportive pentru amenajarea unui Muzeu al Sportului Vrâncean care, astăzi, datorită indiferenței, nu mai există.
Acest OM deosebit spunea într-un interviu că ,,PENTRU MINE SPORTUL A ÎNSEMNAT FIECARE ZI DE VIAȚĂ, DE MUNCĂ ȘI, MAI MULT DE ATÂT, AICI MI-AM GĂSIT VOCAȚIA!” A trăit prin sport și numai pentru sport, fiind astfel părintele atletismului vrâncean.
Dovedind un tact pedagogic deosebit, mulți dintre foștii săi elevi au îmbrățișat meseria de profesor de Educație Fizică și sport – Merică Alexandru, Miliades Margareta, Ioan Neculai, Stoleru Remus, Munteanu Ștefan, Pall Adrian, Ivan Antonel, Popescu Marian (Mielușică) frații Iliescu Dan și Fănel, Zăncescu Nicu, Vasile Cristian, Paul Copu, Antoniac Felicia etc.

Am redat întocmai ceea ce a scris, ca un ales omagiu adus profesorului său, reputatul antrenor Fănel Iliescu, parte, la rândul său, a istoriei atletismului vrâncean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here