Fostul preot Vatră, condamnat la Curtea de Apel Galaţi şi obligat să plătească cheltuieli judiciare către Arhiepiscopie

0
9211

Fostul preot Giorgică Vatră, care a continuat să slujească după ce a fost caterisit printr-o decizie a Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei şi a fost trimis în judecată pentru exercitarea fără drept a unei profesii, a fost condamnat definitiv. Soluţia definitivă a fost dată vineri de magistraţii Curţii de Apel Galaţi, instanţă la care dosarul său a ajuns după ce Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani şi Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei au contestat decizia magistratilor de la Judecătotoria Focşani, prin care fostul preot a fost achitat.

Magistraţii de la Galaţi au desfiinţat soluţia instanţei de fond şi au hotărât condamnarea fostului preot la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 1.200 lei. În plus, fostul preot a fost obligat să achite şi o sumă de bani, cheltuieli judiciare, către Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. “Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani şi de partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei împotriva sentinţei penale nr. 136/30.01.2019 a Judecătoriei Focşani. Desfiinţează, în totalitate, sentinţa penală apelată şi, în rejudecare: Condamnă pe inculpatul Vatră Giorgică la pedeapsa amenzii penale în sumă de 1200 lei (120 zile amendă cu 10 lei ziua amendă) pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi prev. de art. 23 alin. 4 fin Legea 489/2006 raportat la 348 Cod penal. Atrage atenţia inculpatului asupra art. 63 Cod penal privind înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii. Respinge, ca nefondate, pretenţiile civile formulate de partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancea. În baza art. 274 alin. 1 C.p.p., obligă pe inculpatul Vatră Giorgică la plata sumei de 1200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, la judecata în fond a cauzei. În baza art. 276 alin. 1,2,6 C.p.p. obligă pe inculpat la plata sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel către partea civilă Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 08.11.2019”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Galaţi.

Exact aceeaşi hotărâre a fost luată şi în cazul unui alt fost preot, Neculai Goleşteanu, care s-a aflat în aceeaşi situaţie ca şi fostul preot Vatră şi care a făcut acelaşi lucru, de multe ori cei doi foşti preoţi slujind împreună. În cazul preotului Goleşteanu soluţia definitivă a fost dată în luna septembrie a acestui an. Cei doi foşti preoţi au fost judecaţi pentru săvârşirea aceleiaşi infracţiuni, dar în dosare diferite.

Cei doi au fost trimişi în judecată la finele anului 2017 de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani după ce au fost făcute sesizări de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei cu privire la faptul că au continuat să oficieze slujbe şi servicii religioase, ca preoţi ortodocși, chiar și după ce au fost caterisiţi, folosind veşminte şi obiecte liturgice specifice Cultului Bisericii Ortodoxe Române (BOR) într-un spaţiu amenajat ca lăcaş de cult, amplasat la parterul unui bloc sau în alte locuri, dar şi la un cimitir din Buzău, în cazul preotului Goleşteanu.

La audierile de la Parchet, foştii preoţi nu au negat că exercită activităţi specifice profesiei de preot şi au susținut că activitatea se desfăşoară ca membri ai grupării ortodoxe „Sfântul Andrei și Nectarie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here