Consiliul Județean continuă plantarea puieților de stejari în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“

0
461

Consiliul Județean Vrancea continuă acțiunea de plantare a puieților de stejari în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“, care se derulează la Mărășești. Societatea Terra Silva SRL este cea care a câștigat licitația pentru serviciul de împădurire și de întreținere a acesteia până la stadiul de masiv, pe suprafață de 27,6 hectare teren. Terenul se află pe raza teritorial administrativă a orașului Mărășești. Pentru realizarea acestui obiectiv, ofertantul declarat câștigător al procedurii de atribuire va realiza următoarele categorii de activităţi: organizarea de şantier; transportul puieţilor la şantier şi săparea şanţurilor pentru depozitarea acestora; executarea gropilor pentru plantarea puieţilor mecanizat sau manual; pregătirea terenului (arăt, discuit, etc); tratarea manuală a puieţilor în vederea combaterii dăunătorilor de rădăcină; plantarea puieţilor. De asemenea, vor fi efectuate serviciile de întreţinere permanentă, până la atingerea stării de masiv (cinci ani de la plantare), precum: amplasare borne amenajistice pentru delimitarea perimetrului plantat; amplasare borne de control anual pentru determinarea reuşitei plantaţiei; receparea puieţilor: retezarea tulpinii puietului după plantare, la 1-2 cm deasupra nivelului solului, perpendicular pe tulpină; revizuirea plantaţiilor: se va execută în primul an după plantare şi constă în depistarea şi remedierea unor defecte care pot surveni după sezonul rece; mobilizarea solului: se execută mecanizat, între rânduri şi manual, pe rândul de puieţi (în jurul puieţilor, prin praşilă) având drept scop distrugerea buruienilor şi aerisirea, afânarea solului; descopleşirea – degajarea culturilor: îndepărtarea vegetaţiei ierboase (a buruienilor) din jurul puieţilor şi îndepărtarea vegetaţiei lemnoase nefolositoare; depresajul: modalitate de reglare a desimii, constând în rărirea puieţilor proveniţi din semănături directe; completări: operaţii prin care se înlocuiesc pierderile din cultură – sunt prevăzute completări în proporţie de 20%, respectiv 10% în anii II şi III de la plantare cu puieţi de tei, jugastru, ulm; combaterea chimică a dăunătorilor. Parcul Memoriei Naţionale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Suprafața totală a parcului RoMândria va fi de 75 de hectare.

11 mii de voluntari au plantat în aprilie stejari în Parcul Memoriei Naționale

Vă reamintim că peste 11 mii de oameni au plantat, în data de 21 aprilie, 115 mii de puieți de stejari pe 25 hectare de teren, în cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că este datoria noastră de a spune ce au făcut înaintașii noștri pentru România. „În Primul Război Mondial, în luptele de la 1917, 335.000 de români au murit pentru ca noi să avem România de astăzi. De aceea, în numele lor și pentru eternitatea lor și pentru ca ei să fie o pildă permanentă, pentru noi și pentru generațiile viitoare, trebuie să desăvârșim această idee minunată“, le-a spus celor prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

De asemenea, reamintim că, în luna noiembrie a anului 2017, peste 8000 de oameni au participat la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Acțiunea a avut loc pe un teren situat în imediata apropiere a orașului Mărășești. Parcul Memoriei Naţionale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Suprafața totală a parcului RO MÂNDRIA va fi de 75 de hectare.

„Roata Unirii”, conceptul tematic care va sta la baza Parcului Memoriei Naționale – Mărășești– RoMândria

Proiectul Amenajarea peisagistică – Parcul Memoriei Naţionale „Stejarii României – 100 de ani de istorie şi demnitate” RO-MÂNDRIA merge mai departe. Consiliul Județean Vrancea a anunțat, la finele lunii decembrie 2018, că din cele trei echipe participante a fost desemnată câștigătoare echipa formată din Atena-Ioana Garjoaba, Elena Gogean, Francisc Crișan Mărgărit, Mihai Nicolescu, Elena Delia Rusu și Victor-Emmanuel Voia. Conceptul “Roata Unirii” o reușit să convingă juriul, precum și publicul, care și-a exprimat votul pe pagina oficială de facebook a Consiliului Județean Vrancea. Amintim că la sfârșitul lunii iulie 2018, în cadrul Școlii de vară, 16 studenți din cadrul Facultății de Urbanism a Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București, coordonați de profesorul universitar Cerasella Crăciun, au participat la susținerea unor proiecte având ca scop realizarea unui parc tematic pentru comemorarea eroilor români căzuţi pe câmpurile de luptă de la Mărășești, Mărăști, Oituz, din Primul Război Mondial. Ideea câștigătoare reunește elemente definitorii de natură istorică și culturală ale județului Vrancea, ce vor constitui un spațiu de recreere și un punct de importantă atracție turistică. Proiectul include trei zone majore: Zona 1- zona comemorativă, reprezentată printr-un amfiteatru și un spațiu de tip scenă mobilă, folosit pentru omagierea eroilor; Zona 2 – zona culturală cuprinde activități diverse de tip mini-zoo, ateliere mestesugărești, spații de joaca pentru copii, case vechi cu arhitectură tradițională, spații de alimentație unde se pot servi produse tradiționale. De asemenea, zona cuprinde și un mic traseu virtual pentru a înțelege mai bine ideea războiului; Zona 3 – zona de sport și agrement, formată dintr-o gradină tematică, un parc de tip Aventura și o zonă de Airsoft. Unele dintre traseele pietonale sunt dublate de o pistă velo, iar în anumite puncte sunt amplasate monumente ale personalităților marcante din timpul războiului: Mareșalul Averescu, Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here