Zeci de porci sacrificați după apariția unui nou focar de pestă porcină în Vrancea

0
3032

Zeci de porci au fost sacrificați la Vâjâitoarea, comuna Tătăranu, după confirmarea prezenței virusului Pestei Porcine Africane la 2 porci dintr-o gospodărie individuală. Planul de măsuri pentru prevenirea bolii a fost adoptat, ieri, în cadrul unei ședințe care a avut la Instituția Prefectului. Prezența virusului a fost confirmată de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală. „Gospodăria din localitatea Vâjâitoarea, comuna Tătăranu, județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecţie”, arată un comunicat al DSVSA Vrancea. Instituția precizează că proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri iar ancheta epidemiologică pentru a stabili modul apariției virusului este în desfășurare. Veterinarii precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Veterinarii arată că pentru combaterea și prevenirea Pestei Porcine Africane trebuie respectate mai multe măsuri de biosecuritate de către crescătorii de suine:

– Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de către DSVSA Vrancea în cazul autorizării circulației prevăzute în Directiva consiliului 60/2002 , la art.10, litera (f). Această interdicție nu trebuie să se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire .

– Porcii nu pot părăsi exploatațiile în care sunt crescuți, până la stingerea focarului de pestă porcină africană și ridicarea măsurilor de restricții .

– Circulația și transportul oricărui alt animal domestic pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, fără aprobarea de către DSVSA Vrancea, sunt interzise.

– Este interzis proprietarilor de exploatații să introducă sau să scoată orice altă specie de animal domestic în/din exploatații, fără autorizarea DSVSA Vrancea.

– Este interzisă comercializarea porcinelor vii, a cărnii, produselor din carne și a subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU), a furajelor precum și a altor specii de animale, fără avizul DSVSA Vrancea.

– Este interzisă proprietarilor scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse și subproduse care conțin carne de porc, fără avizul DSVSA Vrancea.

– Camioanele și celelalte vehicule și echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate ( precum carcasele ,furajele,gunoiul de grajd, tulbureala etc. ) sunt curățate ,dezinfectate , dacă este necesar dezinsectizate și tratate căt mai repede după contaminare ( în conformitate cu prevederile art.12 din Directiva UE 60/2002 ).

– Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curățat și dezinfectat;

– Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată să fie declarați medicului veterinar oficial, care procedează la investigațiile corespunzătoare în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic;

– Se interzice sacrificarea porcilor fără avizul medicului veterinar oficial ( sacrificarea se poate face doar în prezenta medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem);

– Orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here