VIDEO și GALERIE FOTO: In memoriam Adrian Păunescu, un spectacol care a cucerit publicul focșănean

0
1492

Focșaniul a fost miercuri, 6 noiembrie, gazda unui emoționant spectacol de muzică și poezie, a 5-a ediție In memoriam Adrian Păunescu”. „In memoriam”, pentru că doar cu o zi înainte, pe 5 noiembrie, s-au împlinit 9 ani de când poetul național Adrian Păunescu a plecat dintre noi. Devenită deja tradiție, întâlnirea iubitorilor poeziei lui Adrian Păunescu, dar și ai fenomenului cultural unic numit Cenaclul Flacăra, a fost impecabil organizată și în acest an de Școala Gimnazială nr. 7 din Focșani, sub îndrumarea domnului director Ionuț BurlanEvenimentul s-a desfășurat la Sala Balada a Ansamblului Folcloric Țara Vrancei, cu intrare liberă pentru toți iubitorii de poezie și muzică, adunate în trei ore de emoție și trăire românească.

 

Și de astă dată, invitatul cel mai așteptat a fost Andrei Păunescu, fiul marelui poet, omul care aduce de fiecare dată cu el certitudinea unui moment artistic la superlativ, un eveniment excepțional de muzică, poezie și dialog deschis. Acesta a venit la Focșani, însoțit de frumoasa Maria, cea care îi este alături pe scenă și în viață, dar și de Adriana, fetița lor, care deja e prezentă în spectacole, așa cum se întâmpla cu ani în urmă și cu tatăl ei. Cu această ocazie, focșănenii s-au bucurat și de o triplă lansare de carte semnată Andrei Păunescu, și anume Trilogia Țara , Părinții și copiii și Dragostea – în poezia lui Adrian Păunescu, plus un volum într-o prezentare deosebită: „Totuși Toamna” de Adrian Păunescu (carte cu poezii ale poetului și un CD cu piese folk pe versurile poetului).

Cu o oră înainte de începerea spectacolului sala se umpluse deja, astfel încât la 17:00, ora de începere a spectacolului, devenise arhiplină. Mulți copii, mulți părinți, tineri și vârstnici, personalități ale orașului nostru și oameni simpli, primarul Focșaniului – Cristi Valentin Misăilă, toți cei care iubesc poezia și muzica bună și nu au uitat după 40 de ani ce a însemnat pentru români Cenaclul Flacăra, au venit și de această dată cu certitudinea că vor primi în dar, în cele trei ore de spectacol, momente de adevărată trăire românească și așa a fost!

 

Seara a fost deschisă de copiii Școlii Gimnaziale nr.7, care au urcat pe scenă cântând imnul național (și toată sala, odată cu ei), fluturând stegulețe tricolore. Au urmat apoi buciumașii din Spulber însoțiți de Maria Murgoci, vocea de aur a vrâncenilor. Așa cum ne-a obișnuit, artista a adus cu ea câteva nestemate ale folclorului nostru, pe care le-a interpretat cu emoția și profesionalismul binecunoscut.

Corul de copii al Școlii Gimnaziale nr. 7, dirijat de profesorul Ionuț Drilia, a intrat apoi în sală și fiecare copil a așezat câte o candelă aprinsă pe masa din dreapta scenei, lângă fotografia marelui poet Adrian Păunescu. Alături, pe masă, stăteau anume alese, o gutuie și cărțile noi lansate, expuse pentru prima oară celor prezenți.

Au urmat apoi mai multe momente în care tinerele talente formate la Școala gimnazială nr. 7: Maria Drilia, Andreea Finacă, Raluca Puiu, Maria Simion, Bianca Iordache, au cucerit total publicul, care le-a răsplătit cu minute întregi de aplauze.

 

În acest moment, a urcat pe scenă primarul Focșaniului, domnul Cristi Valentin Misăilă, care după ce s-a referit la semnificația evenimentului In memoriam Adrian Păunescu” și la cât de valoroasă e toată creația pe care poetul ne-a lăsat-o pentru generațiile viitoare, a făcut un anunț ce a surprins în cel mai fericit mod pe toată lumea prezentă:

Și dacă organizatorii evenimentului, Școala Gimnazială nr. 7, e singura unitate de învățământ din Focșani ce nu poartă denumirea unei personalități, am propus, atât conducerii școlii, cât și Inspectoratului Școlar Judetean Vrancea ca de acum încolo să dăm unității numele de Școala Gimnazială “Adrian Păunescu” în semn de apreciere pentru dragostea și respectul pe care-l poartă pentru regretatul nostru poet.”

Vestea a fost primită cu ropote de aplauze și strigăte de „Bravo!” din partea publicului prezent.

A urmat momentul culminant al spectacolului: Andrei Păunescu a intrat pe scenă însoțit de Maria și de Rareș Suciu, unul dintre membrii trupei Totuși, pe care Andrei Păunescu a înființat-o în 1983 și a-l cărei lider este și astăzi.

Piesa Cosaș în fân” a deschis recitalul, moment în care sala întreagă s-a umplut de energia pe care, cum bine știm, Andrei Păunescu reușește să o transmită publicului. Lumea a aplaudat și a cântat în timpul pieselor care au urmat: „Ridică-te Ștefane!”, „Capul de la Turda”, „Tu, Ardeal”, „Haide mamă, haide tată”, „Căciula”, „Galbenă gutuie”, „Doamne, ocrotește-i pe români”. A fost un moment extraordinar, în care au apărut printre spectatori, în sală, drapele tricolore, telefoanele și-au aprins ledurile, lumea toată a fost cucerită de emoția puternică pe care orice român adevărat o simte în fața ideilor de țară, de neam, de părinți.

Maria a impresionat pe scena de la Focșani cu o voce fără cusur. În piesa Amor cubist, ea a uimit întrega sală și a făcut ca publicul să izbucnească în aplauze încă de la început, ascultând-o. Cei care nu s-au aflat pentru prima oară în fața lui Andrei Păunescu, nu au fost surprinși de momentele de dialog viu cu publicul. S-a vorbit despre teme dureroase pentru noi toți, precum indiferența și lipsa de atitudine care a pus stăpânire pe mulţi dintre români, despre nepăsarea politicianului de astăzi, despre trădare și lașitate, dar n-au lipsit nici momentele amuzante pe care Andrei Păunescu știe bine să le aducă în scenă. Ultima piesă din spectacol, O lumină pentru toți”, a adus-o în prim plan și pe micuța Adriana, care a cântat impresionant de bine alături de părinții ei.

 

La final, Andrei Păunescu a acceptat cu multă răbdare să se fotografieze cu numeroși admiratori şi să dea autografe, să răspundă chiar întrebărilor unor spectatori veniți tocmai din Basarabia, pe care i-a încurajat să nu renunțe. „Acceptarea e problema!”, le-a spus spre sfârșitul discuției Andrei Păunescu.

Sala se golea treptat iar noi, deși era târziu, am încercat să aflăm câteva răspunsuri de la Maria. În urmă cu câteva zile, în timpul spectacolului Cenaclul Flacăra Simfonic de la Sala Palatului, vocea ei a strălucit lângă mari voci precum cea a lui Marcel Pavel,  a tenorului Vlad Mirițăsau lângă vocea Paulei Seling, așa că am vrut să știm ce a simțit în acel moment. „A fost un moment extraordinar… și pentru mine a fost foarte greu să îmi stăpânesc emoțiile. Muzica e marea mea pasiune, e tot ce mi-am dorit, e un vis împlinit!” ne-a răspuns Maria.

 

Am mulțumit pentru această seară minunată în timp ce Andrei și câțiva tineri veniți pe scenă începuseră dintr-o dată să fredoneze „Treceți batalioane române Carpații”… și așa ne-am despărțit de acești români extraordinari.

Pe banerul de pe scenă, cuvintele marelui poet Adrian Păunescu rămâneau în inimile tuturor celor prezenți aici în seara de 6 noiembrie: „Două lucruri sunt imposibile în viață: a vedea cu ochii pe Dumnezeu și a povesti iubirea”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here