Liberalii spun adio programului Tomata!

0
1237
Fresh red ripe tomatoes on the vine on a dark rustic cutting board

Unul dintre cele mai bune programe de susținere a legumicultorilor români din ultimii ani, programul Tomata, va fi modificat de noul guvern PNL doar pentru că a fost inițiat de guvernul social democrat. Producătorii de tomate, care se așteptau să primească în continuare cei trei mii de euro anual, își vor lua adio de la această măsură de sprijin. Programul de guvernare asumat de PNL anunță „modificarea Programului de creștere a tomatelor în spații protejate, cu o schemă de minimis prin care vom subvenționa 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare”.

În primul rând, prin această formulare ambiguă sunt eliminați toți producători de legume care vând produse în piețele agroalimentare, direct către populație, spații comerciale unde nu se emite factură sau bon fiscal. Practic, producătorii nu ar avea un document justificativ prin care să solicite acest sprijin. În al doilea rând, procentul de 10% din valoarea facturii înseamnă o sumă mult mai mică decât cei trei mii de euro pe care îi primeau producătorii prin programul Tomata. Doar în acest an, sprijinul financiar pentru producătorii de tomate a fost de peste un milion de lei, fiind livrate sute de tone de roșii în piețe, magazine de cartier sau supermarketuri.

Programul de susținere a cultivatorilor de tomate a fost demarat în urmă cu doi ani și este implementat de Direcția Agricolă. Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 euro/ beneficiar/ an. Sumele se plătesc într-o singură tranșă. De asemenea, inspectorii Direcției Agricole verifică modul în care este derulat programul, cum sunt cultivate tomatele. Acest ajutor financiar se acordă fermierilor care respectă mai multe condiții. Fermierii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate, sere sau solarii de minim 1000 metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/ metru pătrat, dar și să vândă o cantitate de 2000 kg tomate, dovedită cu documente justificative. De asemenea, trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului Agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate. Datorită succesului acestui program, un proiect de hotărâre elaborat de Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea prevedea acordarea unui ajutor de minimis de maxim 20 mii euro pentru cei care cultivă aceste legume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here