Spitalul Județean: La intrarea delegației în Secția Neonatologie s-au respectat regulile de igienă de bază

0
1212

În data de 03.11.2019, o delegație oficială, alcătuită din Prim Ministrul României, Ministrul Sănătății și Președintele Consiliului Județean Vrancea, a vizitat Spitalul Județean de Urgență Sf Pantelimon Focșani pentru a verifica investițiile în aparatura medicală și în reabilitarea și modernizarea spitalului, investiții de care unitatea sanitară a beneficiat în ultimii ani. În cadrul acestei vizite oficiale, a fost vizitată și Secția Neonatologie a spitalului, secție care a fost dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, precum: incubatoare, ecografe, lămpi de fototerapie, monitoare funcții vitale, pulsoximetre etc.

Din punct de vedere epidemiologic, la intrarea delegației în Secția Neonatologie s-au respectat regulile de igienă de bază și măsurile prevăzute în ghidul de izolare a unității medicale pentru vizitarea nou născutului, membrii delegației echipându-se și dezinfectându-se corespunzător. S-a efectuat inclusiv triajul epidemiologic și niciun membru al delegației nu prezenta semne de boală.

Vizita nu s-a efectuat în saloanele copiilor proaspăt născuți. Salonul în care s-au realizat fotografiile avea copii cu peste trei zile de viață, copii sănătoși, fără probleme de sănătate, care urmau să fie externați.

Mamele copiilor din saloanele vizitate au fost înștiințate anterior de vizita delegatiei oficiale și li s-a cerut acordul pentru filmarea și fotografierea copiilor. Mămicile nu au avut nicio obiecțiune, ba chiar s-au arătat încântate de faptul că doamnele ministru au ridicat în brațe doi dintre copiii care plângeau, considerând acest lucru ca fiind o reacție maternă umană.

Vizita în Secția Nou Născuți a fost una scurtă, de aproximativ 5-7 minute. Dat fiind durata foarte scurtă a vizitei oficiale în secție, considerăm că măsurile luate au fost cele corecte, timpul de contact fiind un factor esențial în transmiterea unei infecții. Deși suntem în sezonul rece, numărul virozelor nu a impus până acum măsuri de restricționare și măsuri suplimentare de precauție.

După prima zi de viață, mamele și personalul medical de îngrijire a nou născutului sănătos nu poartă mască în contact cu acesta, decât dacă prezintă semne de boală.

Am fost acuzați că nu lăsăm tații să își vadă nou născuții în salon, diferența este că familia se prezintă în primele minute după naștere, moment în care nou născutul încă își face tranziția la viața extrauterină, fiind vulnerabil.

În ciuda faptului că ne aflăm într-o perioadă încordată, în plină campanie electorală, considerăm că nu trebuie să minimalizăm eforturile spitalului nostru de a crește calitatea actului medical și de a oferi pacienților condiții moderne de spitalizare. Munca noastra este în folosul pacientului și nu este corect să fie transformată într-un teren de luptă între candidații electorali.

Reamintim, așa cum s-a precizat și în conferința de presă din data de 03.11.2019, că unitatea sanitară a fost felicitată de Ministerul Sănătății pentru eforturile depuse: pentru modernizare și reabilitare, pentru faptul că toată aparatura medicală adusă este folosită în beneficiul pacientului și nu în ultimul rând, pentru Serviciul de Sterilizare, care este unul dintre cele mai moderne și performate din țară.

Dat fiind aceste lucruri, considerăm că un simplu gest matern, de a lua un copil care plânge în brațe, gest care nu are legătură cu actul medical, nu trebuie să umbrească intreaga muncă a unității sanitare.

Biroul de Presă al Spitalului Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here