Victimele hărțuirilor sexuale: „Mă omori, mă, nu mai da!!!‟

0
1922

Cazul de la Caracal s-a aflat în atenția tuturor românilor, este scandalos! Chiar nu mai suntem în siguranță nicăieri, ce trebuie să facem ca să prevenim astfel de situații, cine ne ajută, cine este de vină?! Este un lung șir de întrebări la care am găsit răspunsuri cu ajutorul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea. Accesele de gelozie, furia neexplicată, reglările de conturi și rețelele de traficanți sunt doar câteva dintre cauzele care conduc la agresiuni sexuale care se pot solda chiar și cu decese în rândul victimelor. Profilul unui răufăcător nu poate fi bine conturat. De ce? Pentru că oamenii sunt imprevizibili, iar cazul despre care am amintit mai sus, este mai mult decât relevant fără să fie nevoie să intrăm în detalii.

Nu toată poliția este coruptă!

Imediat ce sunt aduse în atenția opiniei publice diferite cazuri de agresiune sexuală sau răpiri, vinovatul principal este poliția care nu se implică și nu ajută. Vă puteți imagina însă doar o zi fără acești oameni, fără polițiști, pompieri, medici și toți cei care depun un jurământ în numele profesiei lor?! Hărțuirea sexuală constituie infracțiune fiind prevăzută de articolul 223 din Codul Penal: Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Frica ucide

Ți se întâmplă să mai auzi, poate, că vecina a luat bătaie de la soț, dar îi este teamă să se ducă la poliție. Chiar mie mi s-a întâmplat să surprind o astfel de scenă între doi soți peste care s-au certat zeci de ani de căsnicie, dar regula principală a rămas pumnul. Pe scrut, erau amândoi în grădină, iar la un moment dat, bărbatul o lovește cu pumnii în spate, iar bătrâna îi cade la picioare. Fără să fie de ajuns, bărbatul îi mai aplică două lovituri cu picioarele și apoi îi spune: Scoală, fă! Ce poți face? Să chemi poliția?! Bine, dar dacă femeia este bătrână, nu are unde să se ducă după o viață închisă în pereții casei, și refuză să-și denunțe călăul cu care în urmă cu câțiva zeci de ani venea la altar, poți să o forțezi? Nu! Așa se face că: „Infracțiunea de hărțuire sexuală este o infracțiune pentru a cărei cercetare este necesară depunerea unei plângeri prealabile din partea persoanei vătămate și în această situație se întocmește dosar penal, care urmează cursul legal. Principalii suspecți ai infracțiunii de hărțuire sexuală sunt cercetați penal, în conformitate cu prevederile art. 223 din Codul penal (sancțiunea pedepsei închisorii de la 3 luni la un an sau cu amendă). În anul 2018, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea a fost înregistrată o plângere penală, faptă petrecută pe raza Municipiului Focșani. În semestrul I/2019 nu a fost înregistrată nicio plângere penală în acest sens, comunică inspector principal de poliție Cătălina Murariu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Vrancea.

Nu intrați în lift cu persoane dubioase!‟

Într-o zi am urcat în lift, era deja un domn și mi-a fost rușine să-i spun că aștept să coboare dumnealui mai întâi. M-am urcat, dar m-au încercat tot felul de gânduri, de ce? Pentru că omul avea o ținută neglijentă per ansamblu: de la părul lung, vâlvoi, până la hainele ponosite… într-un cuvânt nu-mi inspira deloc încredere; o fi greșit să judeci omul după aparențe, și este adevărat, dar.. mereu există un dar. Câteva ore mai târziu aveam să-l surprind în fața unei biserici, pe o bancă, servind dintr-o sticlă de apă un lichid care părea a fi o băutură alcoolică… Mi s-a mai întâmplat să-l întâlnesc în drumul meu, cu aceeași ținută, și aceeași privire ponosită. Este posibil să-l fi judect greșit, însă, de atunci las rușinea la o parte, și nu mai accept să urc în lift cu persoane străine. Ce sfaturi ne dau reprezentanții IPJ Vrancea în astfel de cazuri: „Hărțuirea sexuală poate fi prevenită printr-un comportament și o ținută decentă. De asemenea, este indicat să nu intrați în lift cu persoane necunoscute și să nu permiteți persoanelor dubioase accesul în scara blocului. Dacă ați întârziat în vizită la cineva, apelați la o persoană cunoscută care să vă conducă acasă. Nu dați curs deplasărilor și invitațiilor provenite de la persoane cunoscute ocazional sau prin intermediul rețelelor de socializare.‟

Am auzit multe povești triste spuse de anumite persoane pe care, din motive de siguranță, aleg să le păstrez sub anonimat. „M-a bătut de când am venit aici. Avea amantă, mi-o aducea acasă, mă punea să-i fac mâncare, și tot eu luam bătaie. M-a bătut până m-a băgat în spital, mi-a plătit tratamentul ca să ies mai repede să pot veni acasă să muncesc. Apoi iar am luat bătaie, și uite așa mi-a trecut viața. Mă călca în picioare, și eu trebuia să îndur: Mă omori, mă, nu mai da! Cine să te audă când băutura îi ia mințile.‟ Este trist ce se întâmplă în unele familii, și mai trist când nu poți face nimic. Nu sunt în măsură nici să dau sfaturi, și nici să critic. Aleg să spun doar atât: DESCHIDE OCHII!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here