Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Halloween: „Ne cam jucăm cu focul‟, spune preotul Cristinel Muscalu

În fiecare an, pe 31 octombrie, auzim despre Halloween. Rafturile magazinelor și a supermarket-urilor sunt sufocate cu tot felul de măști, costume de prinți, prințese, vrăjitoare și magicieni… ca să nu mai vorbim despre dulciurile în formă de ochi, dinți de vampir și altele din gama Halloween. Ce reprezintă, mai exact, această sărbătoare pentru noi, românii?! Am stat de vorbă și cu un preot pentru a vedea care este opinia unui reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la această sărbătoare importantă de la americani.

Îndeamn la cugetare…

Nevoia de a fi în ton cu ceilalți, i-a determinat pe unii dintre noi să îmbrățișeze Halloween-ul drept o sărbătoare care trebuie să fie cumva marcată și în România. În principiu știm că de Halloween ne costumăm în diferite personaje înspăimântătoare, ne machem mai prost decât de obicei și… cam atât.

Din câte am citit, această sarbătoare îți are originea în tradiția celtică, acolo unde avea loc, la această dată, venerarea unui zeu al morții. Tradiției noastre îi este straină o astfel de celebrare. Dar, ca și alte sărbători importate, ea nu are la bază decât partea mercantilă și de divertisment. Problema se pune cum sărbătorești o astfel de sărbătoare? Dacă am privi mai atent cum sunt sfătuiți participanții să se îmbrace și să se comporte, am observa foarte multe practici oculte. Iar aici, părerea mea cu privire la acest lucru nu poate să fie decât în acord cu mesajul lansat de Patriarhia Română în urma cu câțiva ani care își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că în școlile românești se organizează din ce în ce mai des o serie de activităţi pe tema «nonviolenţei», însă la astfel de manifestări ca cea de Halloween, sub pretextul distracţiei, elevii sunt invitaţi şi chiar îndemnaţi la practici oculte şi la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent‟, spune Cristinel Muscalu, preot paroh în satul Bordeștii de Jos.

Cu aghiuță nu te joci!‟

Țin minte că doar o singură dată am „sărbătorit‟ Halloween-ul la școală. Ce am făcut? Am citit o lecție la engleză despre un grup de copii care au mers la colindat… Tot ce am reținut este replica de bază în schimbul căreia acei copii primeau sau nu bomboane: „trick or treatcare s-ar traduce prin: „ne dați sau nu ne dați‟. Atât! Nu ne-am costumat, nu ne-am desenat pe față și nici nu am mers la colindat. Iată ce spune și preotul Muscalu: Cât am fost prin școală, eu nu am prins sărbătoarea aceasta. Abia prin facultate am aflat mai multe despre ea. Ideea este că ne cam jucăm cu focul. Dacă tu ca părinte nu accepți ca cineva să îți înjure de diavol un copil, să ți-l dea răilor cum se zice, cum poți pune umărul cu atâta ușurință la transformarea, chiar și pentru câteva ore a aceluiași copil în chipul hidos al unui personaj malefic? Adică prin haine, machiaj, voce gravă și mimică gestuală el să se comporte nepotrivit! Deși la suprafată ar părea că nu e nimic grav, totuși cu aghiuță nu te joci. Dacă intri în rolul lui, s-ar putea să nu te părăsească atunci când tu ai parăsit rolul jucat, și să îți aducă ceva greutăți pe viitor. Așa este el. Nu îți vrea binele. Mai ales că tu te duci la el și nu el a venit la tine!‟, avertizează preotul.

Tradiția creștină

Avem și noi zile închinate celor trecuți în ceata drepților, avem, de asemenea, și o zi în care ne ferim de spiritele rele: pe 30 noiembrie de Sfântul Andrei, atunci când punem usturoi la uși și la ferestre pentru a îndepărta strigoii. „Dacă cineva crede că noi nu avem o sărbătoare a morților, îi amintesc că avem chiar mai multe zile din an dedicate lor! Urmează să serbăm «Moșii de toamnă». E o sărbătoare dedicată străbunilor și prietenilor adormiți… este mai plină de lumină și culoare față de sărbătoarea importantă de care am vorbit mai sus. Cu o lumânare aprinsă în colivă, alături de rugăciuni și cântări duhovnicești, ne strângem împrejurul prescurii și a vinului liturgic și rememorăm momentele frumoase și pline de recunoștință față de cei dragi mutați la cele veșnice. O sărbătoare frumoasă, deloc înspăimântătoare ci, din contra, plină de speranță, ne atenționează părintele Muscalu.

Micul creștin‟

Copii sunt ființe fragile care au nevoie de un adult, nu neapărat pentru a le ghida pașii, ci care să le explice diferența dintre bine și rău. „Cred că ar cam trebui să fim mai responsabili și plini de discernământ. Nu tot ce vine din import este bun. Se pare că micul nostru creștin nu prea discerne între una și alta. Iar aici, noi trebuie să intervenim și să îi ajutăm‟, conchide preotul Muscalu.

Vox Populi

Am întrebat și câțiva părinți ce părere au despre Halloween. Iată ce au răspuns:

Am doi copii, Maia și Rareș. Zilele trecute am scobit un dovleac cu băiatul meu pentru un concurs la școală, iar pe fetiță am costumat-o în spiriduș săptămâna trecută când a participat la un fel de fetival la grădiniță. Copii găsesc acest Halloween distractiv, atâta vreme cât nu se exagerează. Nu am mers niciodată cu «colindul» de Halloween, i-am învățat, și știu și ei că noi mergem la colindat doar de Crăciun și de Anul Nou. Bunicii le mai aduc dulciuri doar dacă se nimerește să ne viziteze în această perioadă a sfârșitului de octombrie‟, spune Florina C.

Nu sărbătoresc astfel de tradiții importae de la americani! De regulă, sărbătorim doar românește. Deși am copil elev la liceu, constat că nu se organizează astfel de evenimente în instituțiile de învățământ. Halloween-ul este încă un motiv de a cheltui niște bani, în opinia mea, în mod nejustificat‟, spune Eliza, mama unui licean.

Noi sărbătorim Halloween-ul numai dacă se cere la școală. Am două fetițe. Anul trecut am costumat-o pe cea mică în vrăjitoare pentru că s-a organizat un fel de concurs la școală. În rest, nu ținem cont de această sărbătoare‟, spune Victor.

Am întrebat directorii câtorva instituții de învățământ din Focșani și mi-au spus că la ei în școală/liceu nu se organizează nimic cu ocazia Halloween-ului, singuri care menționează câteva aspecte despre sărbătoarea americană sunt fie profesorii de limbi străine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?