Având în vedere temperaturile scăzute din ultima perioadă și informările meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, pentru asigurarea confortului termic în locuinţe, majoritatea cetăţenilor au început să utilizeze mijloacele de încălzire. Aşadar, intrarea în anotimpul friguros presupune şi luarea unor măsuri suplimentare pentru respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
De la începutul anului 2019 până în prezent, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea au intervenit în peste 155 de misiuni pentru stingerea incendiilor izbucnite la locuinţe şi anexe gospodăreşti. Din datele statistice, majoritatea incendiilor au fost provocate de coșurile de fum defecte/necurățate, mijloace de încălzit nesupravegheate sau defecte și instalații electrice cu improvizații.
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu care ar putea avea drept cauză cele menţionate anterior, recomandăm respectarea următoarelor măsuri specifice:
-
Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune;
-
Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!
-
Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
-
Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii; suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori.
-
Devine astfel prioritar ca fiecare cetăţean să conştientizeze importanţa respectării acestor minime măsuri de prevenire a incendiilor, în scopul protejării vieţii membrilor familiei sale precum şi a bunurilor pe care le deţine.
Imagine și text: ISU Vrancea