Vrancea, „casa” lui Moș Ion Roată, a fost denumită „patria vinului‟ datorită podgoriilor bogate ale gospodarilor din acest județ. La școală, am învățat că Vrancea este puntea de legătură dintre Moldova, Țara Românească și Transilvania. Viața de zi cu zi ne învață și alte lucruri, de exemplu: în județul nostru s-au născut mulți oameni talentați, printre care și Alin Stoica, interpret de muzică populară. Alin a lansat o melodie dedicată licoarei lui Bachus, „Vinișor de la Focșani‟.
Cine este Alin Stoica?
Alin Stoica face parte din categoria tinerilor care iubesc și valorifică muzica populară. Tânărul, în vârsta de 25 de ani, s-a născut și a copilărit în comuna Ploscuțeni, iar apoi s-a stabilit în Focșani. „Mi-am decoperit pasiunea pentru muzică la vârsta de 7 ani. Mi-a plăcut muzica populară de mic. Am terminat clasele 1-8 în comuna Ploscuțeni, după care am urmat Liceul de Arte «Gheorghe Tăttarescu» din Focșani. Întâi de toate este vorba de un talent nativ, dar am luat și lecții de canto popular la Bacău. În familie, a fost tata care a cântat în tinerețe, probabil că am moștenit ceva și de la el. În prezent, sunt solist în cadrul formației «Symbol» din Focșani, și, în afara formației, mai particip și la diferite spectacole‟, spune Alin Stoica.
Nimic fără mama!
Majoritatea oamenilor de la țară sunt modești… nu au palate și nici mofturi de regi! Ceea ce au însă este dragostea, dragostea față de părinți și față de locul în care s-au născut. „Cea care m-a încurajat și mi-a fost alături a fost Mama, ea fiind și primul spectator pe care l-am avut în față la 7 ani‟. Alin a scris cuvântul „mama‟ cu literă mare la început… O iubește și o apreciază pentru tot ce a făcut pentru el. În repertoriul lui Alin se regăsește o piesă despre străinătate care, spune el, i-a dedicat-o mamei sale: „Una dintre piese este despre străinătate, mama a fost plecată și de multe ori m-a cuprins dorul de ea.‟ Este vorba despre piesa „Of, of, străinătate‟, pe care interpretul a lansat-o cu aproximativ 4 ani în urmă, și în care vorbește despre greutățile despărțirii de cei dragi, plecați în afara țării pentru un trai mai bun.
Viața de artist
Celebritatea vine la pachet cu multe aprecieri din partea familiei, prietenilor, cunoscuților și a tuturor celor care încep să cunoască omul din spatele artistului, însă… pentru că întotdeauna există un „însă‟… celebritatea înseamnă mult mai mult, înseamnă ore nedormite, griji, planificări, repetiții și… costuri ridicate. „La vârsta de 15 ani m-am urcat pentru prima data pe o scenă a Casei de Cultură din Adjud.
Am ales muzica populară deoarece asta am iubit dintotdeauna. Viața de artist presupune multă pasiune, dăruire și muncă, având în spate nopți nedormite, renunțând uneori și la viața personală punând munca pe primul loc‟, adaugă tânărul. Eforturile financiare se resimt din plin mai ales atunci când trebuie să realizeze un negativ cu orchestra, spune Alin. Toate greutățile se risipesc atunci când publicului îi place rezultatul final. „Cel mai mare beneficiu este zâmbetul și mulțumirea pe care le-o aduc celor care mă ascultă. Ca model nu am ales pe nimeni, îi respect pe toți interpreții de muzică populară, apreciez munca și talentul lor.‟
„Vinișor de la Focșani‟
Ce merge asociat cu munca? Muzica. Parcă ai alt spor la muncă atunci când pe fundal se aud versurile melodiei preferate, sau oricare alte ritmuri care te fac dintr-o dată mai vioi. „Nu pot sta fără muzică, tot timpul trebuie să fredonez ceva, sau să ascult o melodie. Din punctul meu de vedere, puțini tineri din ziua de azi mai sunt apropiați de folclor, dar eu trăiesc cu speranța că o vor face deoarece nu trebuie să își uite rădăcinile neamului românesc‟, subliniază Alin.
Recent, tânărul a lansat o nouă piesă, intitulată „Vinișor de la Focșani‟, iar în videoclip apar primarul comunei Ploscuțeni, Ștefan Solomon și actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia”, care spune: „Vin vechi, sau licoare nouă, bem vârtos din amândouă. Numai că, bă Nae, fii deștept când ieși din beci în brânci. Aici se bea ulcica cu abur de răcoare, așa cum bea pe vremuri numai Ștefan cel Mare.”
„Melodia «Vinișor de la Focșani» nu este prima piesă pe care am compus-o. Sunt deja la a șasea piesă de pe albumul pe care urmează să îl termin. Gândindu-mă că Vrancea este cunoscută ca fiind o zonă cu vinuri rafinate, mi-a venit ideea să compun o melodie specifică zonei din care fac parte. Am lucrat în decursul a 5 luni la compoziție și la videoclip, iar rezultatul, zic eu că este pe măsură.‟ Piesa a fost lansată în premieră pe 20 octombrie 2019 pe canalul de YouTube a lui Alin Stoica. De atunci și până în prezent, videoclipul a fost văzut de aproximativ 6.500 de oameni.
Primii bani câștigați din muzică
„Primii bani câștigați din muzică, i-am investit tot în muzică: negative, videoclipuri, televiziuni, radio.
Momentan mă dedic meseriei pe care o am. Muzica este pe primul loc, îmi ocup timpul liber compunând piese pentru alți colegi ai cântecului popular dar și pentru mine, astfel încât să îmi pot termina albumul început. Când eram mic, visam să ajung să cânt pe marile scene și să apar la televizor alături de marile voci ale cântecului popular. Același vis îl am și acum, dar mai presus de toate îmi doresc sănătate și putere de muncă‟, mărturisește Alin.
Pe Alin Stoica îl puteți urmări pe canalul său de YouTube: https://www.youtube.com/user/alincantaretul , sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/alin.stoica3 .