Obștea Vidra Tichiriș nu are bani pentru plata dividendelor

0
1102

Obștea de moșneni Vidra Tichiriș e pe un butoi de pulbere din cauza neplății dividendelor către membrii obșteni. La ultimele întâlniri cu membrii obșteni i s-a cerut socoteală președintelui Obștii, Bogdan Marica, pentru modul în care au fost cheltuiți banii obștii și pentru că nu au fost plătite dividendele la care aveau dreptul. Conflictul mocnește de mai multe luni la Obștea din Vidra, unde toți membrii Consiliului de Administrație și-au dat demisia, iar președintele Marica a rămas singur și ia toate deciziile. Oamenii spun că este fără precedent ceea ce se întâmplă acum și că de la înființarea obștii nu au fost situații în care să nu fie acordate dividende. Potrivit obștenilor, bilanțul financiar se depune în luna martie și de atunci se știe dacă Obștea este pe profit sau nu, dacă pot fi acordate dividende. Însă la Obștea de moșneni Vidra Tichiriș nu este nicio Comisie de Cenzori care să verifice cum se cheltuiesc banii. Obștenii i-au cerut socoteală președintelui Marica încă din luna iulie. „Bilanțul contabil se depune la 31 martie, atunci se știe dacă Obștea a făcut profit și ce dividende trebuie plătite membrilor. Puteau fi plătite dividende din aprilie dar nu s-a întâmplat acest lucru. Nu avem Comisie de Cenzori la Obște, cea care să ateste situația financiară și nu este normal acest lucru. Oamenii nu știu cum se cheltuiesc banii, ce investiții s-au făcut. Nu li se spune nimic. I-am spus domnului președinte că la Obște «nu faci ce vrei tu, faci ce spune statutul, nu ești la tine acasă»”, ne-a spus Costică Marica.

Pe de altă parte, președintele Obștii recunoaște că nu sunt bani pentru plata dividendelor. „Dacă nu sunt bani, cu ce să plătească Obștea dividendele?”, ne-a spus Bogdan Marica. Acesta spune că a fost un an dificil și nu a fost vândută masa lemnoasă, nu s-a putut marca în pădure astfel încât să fie valorificat lemnul. Iar când vor fi bani, vor fi achitate și dividendele către membrii obșteni.

Din cauza situației critice de la Obște, membrii Consiliului de Administrație și-au dat demisia într-o încercare de a-l convinge pe Bogdan Marica să organizeze Adunarea Generală în care să fie aleasă noua conducere. Doar că, deși mandatul președintelui și al Consiliului de Administrație a expirat încă din luna septembrie, până acum nu a avut loc nicio Adunare Generală în care să fie organizate alegeri. Și se pare că nici nu avea avea loc prea curând.

Inițial, alegerile la Obște trebuiau organizate în luna septembrie. La acel moment, un grup de inițiativă a contestat în instanță și a obținut o ordonanță președințială pentru prelungirea programul de vot stabilit inițial la de trei ore. Deși trebuiau doar să ia act de hotărârea magistraților, conducerea Obștii a renunțat la organizarea alegerilor, speriați probabil și de furia iscată din cauza neplății dividendelor. Iar la acest moment încă nu se cunoaște data la care vor fi organizate alegeri. „Inițial am vrut să le facem în 10 noiembrie dar se suprapune cu alegerile prezidențiale și nu pot fi organizate adunări publice. Vor fi după alegerile prezidențiale, probabil la sfârșitul lunii noiembrie”, a mai spus președintele Bogdan Marica.

În schimb, obștenii spun că președintele ocupă ilegal această funcție, deoarece mandatul lui și al Consiliului de Administrație a expirat încă din luna septembrie. „Demisiile membrilor Consiliului de Administrație și procesul verbal de dizolvare a acestuia i-au fost aduse la cunoștință președintelui, cu număr de înregistrare și au fost depuse la Judecătoria Focșani pentru modificarea certificatului de grefă. Mandatul domnului președinte a expirat din luna septembrie și dumnealui conduce ilegal obștea în acest moment. Singura posibilitate de a rezolva această situație, dacă nu sunt organizate alegeri, este să solicităm în instanță înființarea unui comitet adhoc care să aibă ca atribuții organizarea alegerilor pentru noua conducere a Obștii”, ne-a spus un membru obștean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here