Jumătate dintre fermierii vrânceni au primit avansul din subvențiile europene; acordarea în timp util a subvențiilor a fost parte a programului de guvernare al PSD

0
83

Peste jumătate dintre fermierii vrânceni au fost autorizați la plată pentru plata avansului subvențiilor europene de către Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură. Conform unei situații de la APIA, suma autorizată la plată pentru fermierii vrânceni este de peste 9,4 milioane euro, reprezentând avansul acordat pentru 12 mii de fermieri din cei 21457 care au depus cereri. Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Suma totală alocată României din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în 2019 se ridică la 1,94 miliarde de euro.

Plata avansului pentru anul de cerere 2019 se va efectua până la 30 noiembrie iar plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va efectua între 2 decembrie 2019 – 31 martie 2020.

Conform Programului de Guvernare al PSD, acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură a fost una dintre măsurile care fac parte din politicile agricole și de dezvoltare rurală. Astfel, Ministerul Agriculturii a asigurut toate demersurile pentru plata la timp a subvențiilor pentru fermieri astfel încât să poată lucra terenurile agricole.

Ministrul demis al Agriculturii, Petre Daea, a arătat că, în urma solicitărilor făcute la Comisia Europeană, s-a acceptat o derogare avansul plătit anul acesta către fermieri este de 70%, comparativ cu 50%, cât era până acum. Ministrul a arătat că banii pentru fermieri se află în bugetul Ministerului Agriculturii. Este vorba despre 1,4 miliarde euro, bani care trebuie plătiți fermierilor în așa fel încât să execute la timp lucrările pentru a-și continua activitatea de producție.

Efortul financiar considerabil realizat de Guvernul PSD în ultimii ani s-a văzut în recoltele obținute de fermieri. „România, pentru prima dată, din analizele pe care le avem la Ministerul Agriculturii, a beneficiat în această perioadă de trei ani agricoli buni, 2017-2019, ceea ce a permis să se capitalizeze fermieri, să se doteze cu utilaje performanțe, care să le asigure intrarea în timp util în teren și executarea într-un timp cât mai scurt a lucrărilor. Fermierii beneficiază de acest sprijin pe care îl dă Guvernul, pentru că banii sunt din bugetul de stat iar apoi sunt recuperați prin procedurile cunoscute, de la Uniunea Europeană. Facem pentru al treilea an consecutiv același efort din partea Guvernului pentru a acorda la timp subvențiile, așa cum am prevăzut în programul de guvernare”, a precizat ministrul Daea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here