Va fi oare inclus în ultimul moment cel mai scump tablou din lume în expoziţia Da Vinci de la Muzeul Luvru din Paris? Este puţin probabil, dar posibilitatea nu este complet exclusă. Tabloul „Salvator Mundi”, atribuit lui Leonardo da Vinci şi vândut cu 450 de milioane de dolari de casa Christie’s în 2017, nu a mai apărut niciodată în public după acea licitaţie, informează marţi AFP. Locul în care se află în prezent acest tablou cu dimensiuni de 65 centimetri x 45 centimetri, în care Iisus pare că iese din întuneric, binecuvântând cu o mână lumea întreagă şi ţinând în cealaltă mână un glob de cristal, rămâne un mister după finalizarea tranzacţiei din 2017.
Ministerul Culturii din Emiratele Arabe Unite a anunţat că acest stat este „proprietarul” tabloului. „Salvator Mundi” ar fi trebuit să fie expus în septembrie 2018 la Muzeul Luvru din Abu Dhabi, partener al celebrului muzeu parizian. Însă, instituţia din Emiratele Arabe Unite a anunţat, spre surpriza generală, o amânare a acelei expoziţii. Cu ocazia expoziţiei sale ample dedicate lui Leonardo da Vinci, muzeul Luvru din Paris a cerut Departamentului pentru Cultură şi Turism din Abu Dhabi să îi împrumute acest tablou. Însă, nici până astăzi nu este cunoscut locul în care se află celebra pictură.
Mai mulţi experţi sunt de părere că tabloul s-ar afla în dependinţele Muzeului Luvru din Abu Dhabi, alţii sunt convinşi că opera de artă nu a ajuns acolo niciodată, iar un alt expert a evocat „un muzeu din Geneva”. Alţii cred că tabloul s-ar afla la bordul iahtului „Serene” al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, potrivit unei ipoteze lansate de Kenny Schachter, un colecţionar din Londra.
Acestui mister i se adaugă incertitudinea legată de originea lucrării: opera de artă ar fi putut fi realizată de discipoli ai lui Leonardo da Vinci, nu de celebrul maestru renascentist. Anumiţi experţi au semnalat maniera deficitară în care a fost pictat un deget al lui Iisus, în contextul în care tabloul „Salvator Mundi” nu a fost menţionat niciodată în corespondenţa dintre Leonardo da Vinci şi contemporanii lui.
Dianne Modestini, o restauratoare americană a acestui tablou, descoperit într-o stare foarte proastă, spune că nu înţelege controversele apărute şi se declară sigură în privinţa originii operei de artă: „Leonardo da Vinci l-a pictat!”
O altă versiune a tabloului „Salvator Mundi”, puţin mai mare (62 centimetri x 48 centimetri), va fi prezentă în expoziţia organizată la Muzeul Luvru din Paris. Potrivit comisarului expoziţiei, Vincent Delieuvin, au fost identificate până acum 22 de versiuni ale acestei picturi celebre.
În ceea ce priveşte tabloul vândut la licitaţie de casa Christie’s, „Muzeul Luvru îşi menţine cererea de împrumut, deci sperăm că el va fi acolo”, au subliniat săptămâna trecută reprezentanţii instituţiei pariziene. Enigma şi suspansul vor rămâne cel mai probabil la cote înalte până la deschiderea oficială a expoziţiei, ce va fi vernisată pe 24 octombrie şi va rămâne deschisă până pe 24 februarie 2020.