Acțiune preventiv-reactivă pe linie de silvic a polițiștilor vrânceni

0
1387

În perioada 14-18 octombrie 2019, polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Focşani au organizat și desfășurat o acțiune preventiv-reactivă, pe raza județului Vrancea, ce a avut ca scop creșterea eficienței activităților din competența Poliției Române, asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică și prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în domeniul deţinerii, depozitării, prelucrării şi comercializării materialelor lemnoase. Din cele 19 controale efectuate, 10 au privit transportul de materiale lemnoase, 7 au fost efectuate la depozite de material lemnos/instalațiile de debitat lemn rotund și 2 în fondul forestier.

În urma activităților specifice desfășurate au fost constatate 2 infracțiuni, din care una prevăzută de Legea nr. 46/2008 (Codul silvic) și au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu Legea nr. 171/2010 rep., în valoare totală de 6.000 de lei. De asemenea, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității totale de 52,05 mc. material lemnos, din care cantitatea de 34,42 mc. a fost confiscată valoric. Valoarea totală a materialului lemnos confiscat este de 13.754 de lei.

Exemple semnificative:

Cu ocazia controlului efectuat într-o partidă de masă lemnoasă, pe raza comunei Cotești, s-a constatat că o societate comercială a expediat cantitatea totală de 26,96 mc. material lemnos de diverse specii, în baza unui număr de 9 avize de însoțire primare, din locurile identificate prin coordonate geografice, altele decât cele corespunzătoare provenienței legale. Operatorul economic a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (2) lit. „d” din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind luată și măsura complementară a confiscării contravalorii cantității de 26,96 mc material lemnos, în valoare de 5.095 lei.

Cu ocazia controlului efectuat la un alt depozit de material lemnos, s-a constatat că în perioada 01.09 – 16.10.2019 societatea în cauză a primit şi depozitat la punctul de lucru o cantitate de lemn de foc de diferite specii, fără proveniență legală, conform prevederilor H.G. nr. 470/2014. De asemenea, operatorul economic a expediat în aceeași perioadă de timp o cantitate de lemn de foc din specia tei cu avize de însoțire a materialelor lemnoase din care nu rezultă proveniența legală și o cantitate de lemn de foc din specia brad fără avize de însoțire a materialelor lemnoase. Operatorul economic a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. a) și b) din Legea nr. 171/2010 actualizată, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării cantității de 6,83 mc. material lemnos din speciile tei, cireș și paltin, precum şi a contravalorii cantității de 6,27 mc. material lemnos din speciile brad și tei, în cuantum de 828,29 lei.

Buletin de presă IPJ Vrancea, 22 octombrie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here