Cât costă reabilitarea și modernizarea iluminatului public din Focșani

0
904

Costurile pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de iluminat public din Focșani au fost estimate la peste 161 milioane lei, potrivit unui Document strategic integrat privind măsurile de creștere a eficienței energetice pentru sistemul de iluminat public din Focșani. Documentația tehnică a fost realizată la solicitarea Primăriei Focșani de către o firmă din Iași și cuprinde o analiză detaliată a situației existente pe fiecare strădă din municipiu și investițiile de care este nevoie pentru ca iluminatul public din Focșani să corespundă standardelor europene și să asigure siguranță locuitorilor municipiului. Toată documentația a fost pusă în dezbatere publică și urmează să fie aprobată într-o ședință a Consiliului Local.

Documentul stabilește soluțiile optime ale lucrărilor necesare pentru extinderea, modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public din Focșani. Este vorba despre o strategie de realizare a investițiilor în infrastructură pentru reabilitate, modernizarea, reîntregirea și extinderea sistemului de iluminat public în Focșani, potrivit nevoilor reale de dezvoltare urbană. „Iluminatul stradal este o parte integrantă din mediul municipal, deservind comunitatea și afacerile locale, promovând dezvoltarea economică și consolidând siguranța, securitatea și esteticul proprietăților”, menționează documentul.

Strategia a fost realizată având în vedere creșterea eficienței și a distribuirii iluminatului în scopul siguranței traficului, confortului vizual, din punct de vedere urbanistic, al economiei de energie electrică și poluării luminoase. Specialiștii care au realizat documentul spun că s-a urmărit, printre altele, realizarea unui iluminat dinamic, corelat cu ritmul orașului, prin modificarea dinamică a nivelului luminanței și a iluminării ca urmare a monitorizării traficului autor și pietonal, ceea ce va conduce la economii de energie electrică. De asemenea, sunt propuse aparate și corpuri de iluminat care respectă principiile eco-designului, contribuind astfel la economisirea de resurse energetice. Se vor monta un număr suficient de stâlpi și corpuri de iluminat astfel încât să fie acoperite întreaga suprafață aferentă străzilor din municipiu.

Valoarea totală a investiției necesare în iluminatul public din Focșani a fost estimată la 166,1 milioane lei, din care valoarea construcții+montaj, fără TVA, este de 106,08 milioane lei. Beneficiile sunt imense pentru locuitorii municipiului, care vor avea asigurat iluminatul public pe perioada nopții, dar și pentru bugetul municipalității, ale cărui cheltuieli se vor reduce la jumătate. Astfel, noile tehnologii folosite în iluminatul public vor fi ecologice, fiiind redusă poluarea prin diminuarea gazelor cu efect de seră datorită consumului de energie electrică. Din punct de vedere economic, consumul de energie electrică se va reduce la jumătate, de la 2,207,583.4 kWh la 1,163,753.8 kWh, la care se adaugă reducerea costurilor cu întreținerea aparatelor de iluminat, reducerea apariției defectelor aparatelor de iluminare și creșterea eficienței consumului de energie electrică.

Iluminatul public nu respectă standardele

Analiza specialiștilor arată că, la acest moment, iluminatul public din Focșani nu respectă normele referitoare la sistemele de iluminat rutier și pietonal sau standardele privind iluminatul căilor rutiere. Astfel, corpurile de iluminat public în proporție covârșitoare nu satisfac cerințele unui sistem de iluminat conform standardelor în vigoare. „Aparatele de iluminat existente prezintă un grad avansat de uzură datorat atât materialelor din care au fost realiate cât și datorită gradului de protecție mic sau inexistent (contra pătrunderii apei și prafului). Aparatele de iluminat sunt necorespunzătorare atât din punct de vedere al performanțelor luminotehnice cât și constructive. O problemă suplimentară o constituire și proasta orientare (geometrică) a aparatelor”, precizează documentul strategic.

Ori, prin realizarea unui iluminat corespunzător se asigură reducerea riscului de accidente rutiere, reducerea numărului de agresiuni contra persoanelor, îmbunătățirea orientării în trafic, creșterea siguranței activităților pe durata nopții. „Iluminatul corespunzător al trotuarelor reduce substanțial numărul de agresiuni fizice, conducând la creșterea încrederii populației pe timpul nopții”, se arată în document.

Soluția adecvată este un sistem de iluminat inteligent, care asigură aprinderea în funcție de starea de iluminare locale, asigură cunoașterea de la distanță a stării funcționării rețelei electrice respective, cu posibilitatea semnalizării apariției unor posibile defecte, posibilitatea de transmitere de la distanță a comenzilor de aprindere/stingere. Însă principalele echipamente care vor dimensiona durata de viață a investiției sunt stâlpii și aparatele de iluminat a căror durată de viață garantată trebuie să fie de minim 10 ani. Studiul menționează că durata de viață a aparatelor de iluminat de tip LED specificată de către producători este de minim 50000 ore, ceea ce înseamnă că pentru o durată de funcționare anuală estimată de 4180 ore pentru sistemul actual de iluminat public rezultă o durată de viață a aparatelor de iluminat de circa 12 ani iar utilizarea dimmării extinse permite obținerea unei durate de viață și mai îndelungate.

Sursa foto: focsani.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here