Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

FOTO: Colțul Mihaelei. O felie dulce de toamnă – rețetă de tartă cu mere și alune de pădure!

Hai să recunoaştem că am vrea să găsim timp şi răbdare ca să ne transformăm uneori bucătăria, măcar un pic, într-o mică patiserie. Mai întâi, pentru că toți avem, mai reuşit sau  mai puțin reușit, momentul nostru de „Master Chef”. Păi când să punem în sfârşit la muncă platoul nou din lemn de bambus, setul de pensulă şi paletă de silicon, sau bolul cel mare, colorat, toate cumpărate de ceva timp şi lăsate în aşteptare prin dulap?

Apoi mai e faptul că aromele puse la cale în cuptor dau întregii case un aer de sărbătoare, de calm, de atmosferă intimă şi primitoare… amintindu-ne probabil de vremurile în care ne simțeam răsfățați de mamele nostre ce ne pregăteau bunătăți.
Şi mai ales este gândul că „isprava” noastră culinară îi va încânta pe cei ai casei, iar asta ne-ar face cu siguranță şi pe noi fericiți.

Dar la toate aceste argumente ni se aşează în cale, din păcate, o piedică nemiloasă: timpul. Sunt zile în care agitația de la serviciu parcă trebuie obligatoriu să se continue şi acasă, mai cu vârf şi mai îndesat… Unde să mai găsim răgaz şi pentru plăcerea noastră de şefi-bucătari ai familiei? Pentru că „a găti” înseamnă de cele mai multe ori o adevărată corvoadă, ore de stat în picioare, dureri de coloană şi o grămadă uriaşă de vase murdare în chiuvetă.

Am trecut şi eu prin aşa ceva, mai ales de sărbători, atunci când ne întrecem pe noi înşine în bucătărie, dar experiența acelor zile din an m-a învățat că trebuie să găsesc cele mai simple şi la îndemână soluții în ale gătitului. Una dintre aceste soluții foarte des folosită de mine, poate cea mai uşor de adaptat în tot felul de rețete, extrem de ieftină şi simplă, este aluatul fraged din trei ingrediente de bază. Folosesc acest aluat la absolut toate tartele de fructe, de ciocolată, de lămâie… Apoi tot el e varianta cea mai simplă de aluat pentru delicioasele tarte cu brânză şi legume de tot felul, şuncă, peşte, acelea legate cu ou, smântână, caşcaval… Şi e o soluție pentru acele mici gustări extrem de atrăgătoare – canapé, la petrecerile în care vrem să impresionăm invitații cu aperitive gustoase şi foarte simplu de realizat.

Dar acum e momentul tartei cu mere la care obişnuiesc să folosesc acest aluat… o rețetă la care țin mult, pentru că tarta cu mere e un fel de imagine de toamnă, o emblemă a unei zile însorite de octombrie, cum e cea de azi.

Înainte de a scrie ingredientele şi modul de preparare, o să dezvălui câteva secrete pe care le-am aflat şi eu, cu timpul, fără de care rețeta asta nu ar fi o reuşită deplină:
• folosim unt de 80% grăsime sau margarină de 70% grăsime, aşadar cu un procent cât mai mic de apă în compoziție;
• untul sau margarina trebuie să fie foarte reci, scoase din frigider chiar atunci când le folosim;
• nu adăugăm apă, ouă sau lapte la frământat.
• după ce frământăm aluatul, îl lăsăm la „odihnă” în frigider pentru cel puțin o oră – eu îl frământ de seara şi îl las la rece peste noapte, iar tarta o fac abia a doua zi (toate acestea sunt necesare pentru a obține un aluat foarte fraged);
• eu obişnuiesc să pregătesc fructele dinainte, le călesc, le pun în borcane şi astfel câştig timp, dar nu e obligatoriu, se pot face şi atunci, pe loc.

Şi acum, rețeta acestei tarte cu mere!

Ingrediente pentru aluat fraged de tarte:
~ 1 pachet de 250g de unt 80% sau de margarină 70% abia scoase din frigider;
~ 1 praf de sare;
~ făină cât cuprinde pentru a obține un aluat uşor de modelat, ca o plastilină;
~ o linguriță de praf de copt, amestecată odată cu făina;
~ 3 linguri de zahăr pudră;
~ coajă de lămâie răzuită sau vanilie, cum ne place.

Toate ingredientele se frământă 2 -3 minute, nu foarte mult, apoi aluatul se lasă la frigider pentru o oră.

O completare: dacă dorim aluat fraged pentru aperitive, gustări, tarte cu legume, folosim aceleaşi ingrediente de mai sus, dar nu vom mai pune zahăr pudră şi arome, ci sare, un praf de piper măcinat şi un pic de cimbru.

Umplutura de mere:
~ 5 sau 6 mere, depinde cât de mari sunt, curățate de coajă şi tăiate felii nu foarte subțiri;
~ 3 sau 4 linguri de zahăr;
~ zeama de la jumătate de lămâie;
~ un praf mic de scorțişoară sau un plic de zahăr vanilat.

Modul de preparare:
După ce frământăm 2-3 minute aluatul, cât să nu mai existe bulgări de unt sau margarină, dar mai ales cât să nu apuce să se încălzească de la palmele noastre, îl introducem la rece pentru cel puțin o oră. În acest timp ne putem ocupa de mere, adică le curățăm de coajă, le feliem, adăugăm zahărul, zeama de lămâie, aromele, apoi le călim la foc mic, până ce scade siropul şi capătă aspect ușor translucid, ca la dulceață. Dacă le avem pregătite dinainte, conservate în borcane, cu atât mai bine.

Asamblăm tarta: pudrăm blatul de lucru cu făină şi întindem aproximativ două treimi din aluat într-o foaie groasă de maxim 3mm grosime. Dacă avem o formă rotundă de tartă, tăiem aluatul rotund, exact după forma tartei. Eu am folosit la copt un vas rotund de tartă, de 30 cm diametru, dar nu e obligatoriu, putem folosi şi o tavă dreptunghiulară, dacă nu avem formă rotundă de copt. Important e ca forma de copt să aibă baza acoperită în interior cu hârtie de copt.

Punem deci aluatul în forma de copt. Un mic secret: de data asta am folosit şi o ceaşcă de alune măcinate pe care le-am presărat peste aluat, înainte de a adăuga merele călite… a rezultat un gust fenomenal de la combinația de alune coapte şi mere.

Urmează să acoperim aluatul cât mai uniform cu merele călite şi răcite, apoi din restul de o treime din aluat să decorăm tarta.
Nu e obligatoriu să realizăm cine ştie ce operă de artă, de multe ori, în criză de timp, restul acesta de aluat l-am ras pur şi simplu cu răzătoarea mare peste mere şi a ieşit delicios, crocant şi rumen. Dar de data asta m-am străduit mai mult… am avut şi timp, ce-i drept, a fost şi foarte relaxantă treaba asta cu frunzulițele de stejar.

În final dăm tarta la cuptor, la foc potrivit, pentru 30 – 40 minute… când e aurie şi întărită la suprafață înseamnă că e gata.

Gata, am scris mult, dar rețeta e extrem de simplă… sper să fiți la fel de încântați de o asemenea felie fragedă şi aromată, cum au fost toți cei care au gustat, în timp, din „renumitele” mele tarte cu fructe.
Vă doresc poftă bună!

Imagini şi text: Mihaela Trifan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?