Duminică, nonagenarul Neculai Diaconu lansează cartea „Din ziare adunate….“

0
98

Sediul Obștii de Moșneni „Condratu“ din Livezile (comuna Vizantea Livezi) va găzdui duminică, 20 octombrie, lansarea cărții „Din ziare adunate….“, scrisă de nonagenarul Neculai Diaconu. La eveniment vor lua parte autoritățile, consăteni, prieteni, scriitori, rude apropiate. „Din ziare adunate….“ este o carte cu o prefață și o postfață scrisă de profesorul Ștefan Neagu, apărută în editura „Terra“, tehnoredactată de profesorul Emil Onea, un eminent fiu al satului și de Iuliana Stănculescu, fiica autorului. Nonagenarul Neculai Diaconu este unul dintre cei mai longevivi fii ai satului, născut pe 14 aprilie 1927 și, conform descrierii făcute de profesorul Ștefan Neagu, cartea „Din ziare adunate….“ „va crea cu siguranță cititorilor trăiri asupra vieții și a lumii, ce le vor merita și se vor îmbogăți spiritual și moral“. Despre familia scriitorului Neculai Diaconu, am aflat citind postfață scrisă de profesorul Ștefan Neagu și anume că „s-a căsătorit în anul 1962 cu Maria Alexandru și au împreună 3 copii: Gabriel, Carmen Mihaela și Iuliana și tot ca un copil de-al lor a fost considerată și Dana, fiica Mariei din prima căsnicie. Soția sa s-a stins din viață la vârsta de 54 ani, după o lungă suferință, însă, chiar dacă au trecut de atunci 28 de ani, în inima lui Neculai Diaconu, nu a mai încăput o altă femeie“.

În prefața cărții „Din ziare adunate….“, profesorul Ștefan Neagu a scris despre viața lui Neculai Diaconu și astfel am aflat că a început cursurile școlii primare din localitatea de naștere, apoi cursurile de patru clase a Școlii de cântăreți bisericești, ce funcționa lângă Epitropia Bisericii Domnești din Focșani. Pentru că a fost primul din 13 candidați ce au participat la examenul general de absolvire, școala i-a fost echivalată cu absolvirea cursului secundar de liceu. Ambiția, disciplina în muncă, destoinicia l-au ajutat să se afirme ca unul dintre cei mai pricepuți funcționari ai administrației de stat, atât la raion cât și la județ. Ulterior a fost angajat într-un post de la primărie, ca telefonist la Sfatul Popular al Comunei Găuri. După scurt timp, a fost angajat ca învățător suplinitor la Școala Elementară Mixtă de Centru. Din 15 noiembrie 1949 până pe 22 octombrie 1951, a fost încorporat în armată, având funcția de furier și o scurtă perioadă de aproximativ 3 luni, a făcut instrucție militară, obținând gradul de „soldat fruntaș“. După venirea din armată, s-a angajat ca dactilograf la Serviciul Secretariat, apoi a fost avansat ca subinspector la Secția de cadre și referent șef. După un transfer, a fost angajat în funcția de șef al Secției Secretariat administrativ, la fostul Sfat Popular al Raionului Vrancea. Din 1961 a fost angajat la Sfatul Popular al Raionului Panciu, Secția Secretariat, ca șef de secțiune. În același an, s-a mutat cu serviciul la Sfatul Popular al Raionului Focșani, ca inspector, vreme de 7 ani, până când a fost angajat tot ca inspector la Consiliul Popular al Județului Vrancea. După pensionare, i-a fost acceptată încadrarea pe durată determinată la Prefectura Județului Vrancea.

Bancuri, maxime, cugetări, umoristice, curiozități, aforisme, epigrame, ziceri, tot ce a putut aduna de prin ziare, Neculai Diaconu a fost pus în această carte pe care cu mare drag o va lansa duminică.

După lansarea cărții scrise de Neculai Diaconu și alocuțiunile invitaților, va urma lansarea a două volume de versuri, autor fiind un localnic, poetul Florian Luca. „Prin trecerea timpului“ și „Aproapele departe“ sunt două volume de versuri prin care poetul Florin Luca dovedește că „stăpânește foarte bine tehnicile de creație literară“ după cum scrie Costică Neagu în prefață și că „este un poet cu resurse estetice remarcabile“.

Manifestarea se va încheia cu un program artistic oferit de „Seniorii“ grupului coral al Centrului Militar Focșani, dirijat de presorul Mircea Grosu, care-și are originea din același sat cu autorii menționați.

De menționat că și profesorul Ștefan Neagu își are obârșia din același sat, din familia Chioșmag. Satul a dat personalități precum Victor Herchea, Aurel Mironică, Savastru Cicerone, Radu Mititlu, actorul Cornel Coman, scriitorul Corneliu Ștefanache, doctorul neurolog Constantinovici.

„Mă înclin cu venerație nonagenarului Neculai Diaconu și mă rog Celui de Sus să ne dea zile să-l sărbătorim la centenar“, transmite în încheiere profesorul Ștefan Neagu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here