ONG-urile de mediu ies în stradă pe 3 noiembrie, pentru a protesta faţă de violenţele asupra pădurarilor

0
85

Organizaţiile Greenpeace, Agent Green şi Declic organizează, în 3 noiembrie, Marşul pentru Păduri, în semn de protest faţă de faptul că din ce în ce mai mulţi pădurari devin victime ale hoţilor de lemn. „Încă un pădurar a fost ucis. Este al treilea silvicultor care devine, în ultima lună, victimă a grupărilor criminale ce acţionează în domeniul forestier. Organizatorii Marşului pentru Păduri din 3 noiembrie 2019, Greenpeace, Agent Green şi Declic, îşi manifestă solidaritatea cu lucrătorii silvici aflaţi în doliu. Activiştii de mediu se declară extrem de îngrijoraţi de creşterea cazurilor de violenţă asupra pădurarilor la care asistăm în ultimii ani: peste 600 de silvicultori au fost agresaţi, 6 dintre ei au murit. Trebuie să înţelegem că la aceste riscuri suntem supuşi cu toţii: pădurari, activişti de mediu sau simpli turişti care au ghinionul de a se lovi de o tăiere ilegală. Maramureşul este judeţul cu cele mai multe cazuri de tăieri ilegale din ultimii 30 de ani, conform rapoartelor Greenpeace. Numai anul trecut au fost depistaţi 90.000 de metri cubi de lemn, şi acesta este doar vârful aisbergului. 90.000 mc nu pot ieşi din pădure cu căruţa. Pentru asta e nevoie de utilaje grele, infrastructură şi complicitatea autorităţilor. Aceste cifre cumplite sunt un semn că structurile de crimă organizată finanţate din furtul de lemn nu fac paşi în spate. Măsurile luate de autorităţi nu dau rezultate, dimpotrivă, moartea pădurarilor e un semn flagrant că infracţionalitatea din păduri este în creştere”, precizează cele trei ONG-uri, într-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES. (…)

Miercuri seara, Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, a anunţat Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Din primele informaţii reiese că pădurarul a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş şi poliţiştii fac cercetări la faţa locului.

Liviu Pop este al doilea angajat al Romsilva ucis în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Paşcani, din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, a fost ucis de către trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here