FOTO: Capcanele din ofertele de locuri de muncă, discutate la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani

0
335

Premergător Zilei de 18 Octombrie-Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane, elevii claselor a XII-a de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani au participat marți, la o activitate informativ-preventivă, având ca teme principale Prevenirea traficului de persoane și Prevenirea victimizării minorilor. La activitate, care s-a desfășurat în biblioteca liceului, au participat, alături de elevii și cadrele didactice de la CT Mincu și comisar de poliție Manolache Monica, împreună cu subinspector Lazăr Luminița, de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Vrancea.

Elevii au ascultat numeroase exemple privind racolarea și traficarea tinerilor, care ulterior sunt exploatați sexual, exploatați prin muncă, puși să cerșească sau devin donatori de organe. Des folosite sunt anunțurile de locuri de muncă false. Elevii au fost informați cu privire la capcanele din aceste oferte: salarii mari, multe facilități la locul de muncă și prea puține condiții. Înainte de a aplica pentru un loc de muncă în străinătate, ei au fost sfătuiți să verifice angajatorul, dacă firma există în realitate, să învețe numărul de telefon al ambasadei țării noastre din țara respectivă și să păstreze o copie a actelor de identitate.

Vizionarea unui fragment din filmul „Nefarious – merchant of souls” a dezvăluit teroarea în care trăiesc fetele traficate și umilințele la care le supun „proprietarii” lor.

În a doua parte a activității a fost adus în discuție consumul de droguri, efectele sale negative asupra sănătății și vieții sociale a tinerilor. „Aceasta este prima activitate desfășurată în acest an școlar în cadrul Proiectului educațional „Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm!”, desfășurat în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani și coordonat de colegele mele, profesoarele Neacșu Cornelia, Duțescu Elena și Ceaca Păuna. Le vom oferi elevilor, pe parcursul derulării activităților, teme de gândire și de dezbatere, pentru a-i ajuta să conștientizeze pericolele reale ascunse în multe din acțiunile lor”-prof. Cezarina Nicodei

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here